Jdi na obsah Jdi na menu

OČKOVAT ČI NEOČKOVAT?

1. 7. 2012

Perfektní reakce jisté čtenářky (novinářky) na článek v Onadnes.cz:

 

Právě otázka v nadpisu mě vede k tomu, že si o půlnoci sedám k počítači a dávám se do psaní. Zrovna jsem přelouskala článek o paní, která je veganka a díky svému stylu života se rozhodla, že nenechá své dítě očkovat.


Vlastně ne, to je špatně. To samotné mě k tomu nevedlo. Bohužel jsem otevřela diskuzi a nestačila se divit nad příspěvky uživatelů. Ovšem pozor – ne že by se kdovíjak pozastavovali nad tím, proč paní nedává své dítě očkovat. Případně psali argumenty, proč by to udělal měla (když je to tedy tak důležité). Vzedmula se vlna nevole hlavně kvůli tomu, že paní je veganka a žije jaksi – říkejte tomu třeba alternativně (tak, protože tohle slovo je teď zkrátka „in“).


Vcelku mě zaráží, jak „umí“ český člověk soudit, aniž by cokoli věděl o oné paní, jejím životě, postoji a důvodech. A aniž by cokoli věděl o téhle problematice.


Jsem novinářka. Ale o očkování jsem ještě nenapsala jediný článek. Abych byla schopná cokoli napsat, poslední cca rok věnuji tomu, že se snažím přijít na kloub tomu, proč očkování odmítá čím dál tím víc lidí. A proč tomu chci přijít na kloub? Vím o dítěti, kterému se po „nevinném“ očkování rozjel autismus. Vím o dítěti, které po očkování ochrnulo na nohy. Vím o případech, které se zametají pod koberec… Začala jsem se tedy zajímat PROČ?! Nebudu sem vepisovat všechny poznatky, to bychom se tu „nehnuli“. Nicméně – pro ty z vás, kteří jste vůči těmto „alternativcům“ zaujati. A taky pro ty z vás, kterým vrtá hlavou jestli je očkování správné nebo ne – několik zajímavostí:
 

1/ Složení vakcíny

Znáte složení vakcíny, kterou necháte svému drobečkovi do tělíčka píchnout? Mimo jiné obsahuje látky jako je hliník, formaldehyd atd. Tedy všeobecně vzato jedy. Proč tam jsou? Jednoduše proto, že bez nich by vakcína nefungovala. Např. hliník má za úkol nabudit imunitní reakci. Což u miminka, které nemá vyvinutou imunitu (to miminka opravdu nemají) může zapůsobit skutečně fatálně. A tím nemám na mysli horečky nebo příšerný ječivý křik, ale i trvalé následky. Hliník se z těla sice za nějakou dobu vyloučí, ale cestou ven může napáchat nevratné důsledky.
 

2/ Šetrná hexavakcína?

Když jsem se ptala dětské lékařky, co si myslí o hexavakcíně, řekla mi, že je o ní přesvědčena jako o šetrné. Po krátké diskuzi a výměně argumentů mi řekla, že – farmaceutické firmy říkají, že šetrná je – ale reakce na ni často bývají (asi ano, když „na ni“ v Německu za poslední dva roky zemřely desítky dětí). I když ona sama ještě nezažila žádný „velký průšvih“. Na to mi řekla, že by se ani tolik nebála hexavakcíny, ale spíš vakcíny MMR. Na které jsou reakce šílené. A dokonce se začíná – už dost nahlas proslýchat – že právě tahle vakcína je za vzestupem epidemie autismu, který se v USA nabírá dost razantně na obrátkách. Já se ale bojím i té hexavakcíny. Je známo mnoho případů, kdy ji naprosto zdravé dítě „odneslo“ postižením. A víte, co mi přijde zvláštní? NIKDE se to nezaznamenává. Jsou záznamy o tom, když své dítě očkovat nedáte. Nebo když má na očkování nepřiměřenou reakci. Postižení a zničení zdraví se nikde neeviduje. I když vám lékař do očí řekne, že je to následek vakcíny, nesmí se o tom mluvit. Tohle zažila před půlrokem moje kamarádka. Její děťátko naštěstí vyvázlo relativně bez následků, protože – naštěstí – existují fígle, jak vakcínu v těle neutralizovat. Zničit, vyloučit.
 

3/ Protilátky

Z řad lékařů zaznívají také argumenty, že dítě není schopno vytvořit si protilátky proti šesti nemocem najednou. Nevytvoří si je často ani po 4 dávkách vakcíny, které se v případě hexavakcíny dětem píchají. Zkuste své ratolesti nechat nabrat protilátky. Možná, že – ač proočkována proti všemu možnému – nebude mít protilátky proti jediné nemoci. Není to sci-fi. Je to realita. Takových dětí je mnoho!
 

4/ Smrtelná kombinace

Hexa + Synflorix + Rotarix = smrt? Ptám se, nestraším. Proč na tuto kombinaci po světě děti umírají? Proč třeba Portugalsku stačilo jen jediné úmrtí a tuto kombinaci zakázali? Proč se u nás píchá dětem vesele dál? Z diskuzí jsem pochopila, že – bohudík – většina pediatrů tuhle trojkombinaci maminkám nedoporučí a raději – když už to maminka žádá – vakcinaci rozdělí. Vy byste to riskli se svým drobečkem? Když moje první dcera dostala rotavirovou infekci, vyčítala jsem si (tehdy ještě nepoučená), že jsem ji nenechala očkovat. Jistý pan vedoucí lékař z pražské nemocnice, mi strašně vyhuboval. Jestli vůbec vím, jaká rizika očkování přináší. A že očkováním se dítěti jen ničí vlastní imunita. Nechápala jsem ho. Dneska vím, že měl pravdu. (A to už nepíši o zbytečných vakcínách jako žloutenka typu B či černý kašel – který „chytne“ až 90% naočkovaných)!
 

5/ Farmaceutická lobby

Farmacie rovná se peníze. A pokud si myslíte, že jde o vaše zdraví, šeredně se mýlíte. Očkování proti rakovině děložního čípku? PROBOHA! Přečtěte si studie. Shánějte, čtěte, nechejte si je přeložit! Nemyslím tím studie farmaceutických firem – myslím tím ty opravdu nezávislé! Můj gynekolog mi před pěti lety říkal (a varoval mě, abych to v životě dceři nenechala píchnout), že jde o takový byznys, že brzy přijde ta samá vakcína i pro chlapce. A ejhle – pět let uteklo jako voda a vakcína je na světě. Další vakcína bude možná proti těhotenství, rakovině prsu a taky se prý pracuje na jediné supervakcíně. No to bude dobrota! Nepsal sám idnes.cz před časem, že systém očkování ovládla lobby farmaceutických firem?
 

6/ Testování v přímém přenosu

Před časem měla problém jistá farmaceutická firma, protože testovala vakcíny na předčasně narozených dětech. To nebylo u nás. Ale u nás maminky dostávaly peníze za to, že nechají své děti naočkovat proti meningokokovi typu B. Asi jsem staromódní, mě ale ani to normální nepřijde.
 

7/ Povinné či nepovinné

V žádném případně nikomu neradím, neříkám a nenabádám, aby své dítě dal či nedal očkovat. Je to věc každého z nás. Já se od odborníků (vědců, lékařů a farmaceutických pracovníků - i ze studií) dozvěděla za poslední rok pro mě natolik důležité a podstatné informace, že mi jakékoliv očkování přijde jako hazard se zdravím i životem. A to nechme stranou historii očkování, protože to by bylo na další kapitolu – třeba jménem Největší podvod?! Očkovat dítko ano, pokud někdo chce. Ale ideálně kolem dvou let věku, tehdy je to údajně nejbezpečnější. Pokud vyslovíte jasné ne, přeji hodně sil v boji s českým úředníčkem a jeho zákony. Já vakcinaci neodmítám, jen pro své děti požaduji vakcínu, po které 100% neochrnou a 100% se jim po ní nerozjede autismus. Prý ale žádná taková neexistuje, protože to riziko tam vždycky je. Dáte si takovou ruskou ruletu?

Tedy co se očkování týče, ať se každý rozhodne sám za sebe. A český stát popřemýšlí konečně o tom (když už se tak pěkně ve všem cpeme na „západ“), že bychom mohli přebrat něco z toho moderního západního. A to – dobrovolnost v očkování. Ta totiž ve většině západních zemí je (u nás máme nejvíce povinných vakcín!) a přitom nemocnost dětí tam není ani o kousek vyšší! Ovšem jestli dál chcete slepě věřit pediatrům, reklamám a zástupcům farmaceutických firem…

Monika Poledníková

http://www.mamanamaterske.cz/clanky/zdravi/ockovat-ci-neockovat

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář