Jdi na obsah Jdi na menu

OCHRATOXIN

15. 1. 2021

Ochratoxin je jedním z karcinogenů a svou toxicitou napadá hlavně ledviny a močové ústrojí. Hlavním zdrojem ochratoxinu A je obilí, dalším jsou mastné výrobky (jako reziduum z tkání), významným zdrojem ochratoxin může být též  káva.

 

 

 

Ochratoxiny jsou produkovány plísněmi rodu Aspergillus a Penicillium. Vyskytují se zejména v ječmeni, žitě, ovsu, pšenici, rýži a kukuřici. V našich klimatických podmínkách se ochratoxiny nacházejí poměrně často a byly zjištěny v obilovinách už dva týdny před sklizní, resp. po sklizni při skladování zrna s vlhkostí kolem 20 % a při teplotě 3 až 5 °C.

 
Nejtoxičtější je ochratoxin A, který způsobuje poškození cytoplasmatických organel, a přímo zasahuje do základních metabolických funkcí buněk jako jsou tvorba energie a syntéza proteinů. U ochratoxinu A byly potvrzeny imunotoxické, teratogenní (vznik vrozených vývojových vad) a karcinogenní účinky.

 

 

Při ochratoxikóze dochází k výraznému podráždění sliznice trávicího ústrojí a k rozvoji akutní gastroenteritidy. Resorbované mykotoxiny vyvolávají toxickou nefropatii (poškození ledvin), která je provázena nechutenstvím, depresí, průjmy, horečkou, žíznivostí a častým a vydatným močením a postupnou dehydratací organismu. Nejcitlivější na ochratoxiny jsou prasata. Poškození ledvin, “nefropatie prasat“, je charakteristické a bývá zjišťováno při prohlídce na jatkách.

 

 

Ochratoxin A snižuje imunitu, zhoršuje kvalitu semene u kanců a předpokládá se, že způsobuje odumření plodů. Přechází rovněž do masa zvířat a kontaminované živočišné produkty mohou být rizikové pro zdraví lidí.

 

 

Přípustné množství ochratoxinu A v mase činí 0,005 mg/kg (vyhláška 298/97 Sb.). Po převedení prasat na nezávadnou dietu, neobsahující ochratoxin, probíhá přirozená dekontaminace po dobu 1 měsíce. Ochratoxiny jsou velmi toxické pro kuřata a krůty. Už nízké hladiny v krmivu pro brojlery ovlivňují konverzi živin, rychlost růstu a zabarvení masa. U nosnic snižují produkci vajec a způsobují charakteristické žlutohnědé zbarvení vaječných skořápek. Přežvýkavci jsou vůči ochratoxinům rezistentní, protože v bachoru zvířat dochází k jejich detoxikaci. (kop)

 

 

Zdroj:

http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92023.aspx

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář