Jdi na obsah Jdi na menu

NUDLE OBSAHOVALY TOXICKÉ MNOŽSTVÍ HLINÍKU, VAKCÍNY HO OBSAHUJÍ JEŠTĚ VÍC

24. 12. 2011

NOVINKY Z 2.11.2011

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zachytili v tržní síti nudle pocházející z Vietnamu, v nichž byl více než 40x překročen maximální přípustný limit pro obsah hliníku. Jde o nejvyšší dosaženou míru kontaminace potraviny hliníkem, s jakou se SZPI doposud setkala. Uvedl to mluvčí SZPI Michal Spáčil.

„Zjištěné množství hliníku činilo 442 mg/kg, přičemž nejvyšší přípustná hodnota je 10 mg/kg,“ informoval Spáčil. Výrobek byl prodáván pod názvem „TOTACO MIEN DONG Zong’s vermicelli Zvláštní nůdle“, včetně pravopisné chyby v názvu, v balení po 500 gramech. Datum minimální trvanlivosti je do 31. 12. 2012.

Potravinářská inspekce nařídila okamžité stažení výrobku z oběhu. „Podle provedeného šetření byla všechna balení uvedené šarže již vyexpedována dovozcem do tržní sítě, včetně provozoven bistra,“ upozornil Spáčil s tím, že vzhledem k datu minimální trvanlivosti není vyloučeno, že spotřebitelé mohou mít tento výrobek stále doma.

Neurologické potíže

„Hliník může v lidském organismu způsobovat neurologické problémy, vědci hovoří o likvidaci mozkových a nervových buněk," uvedl pro Novinky hlavní hygienik ČR Michael Vít s tím, že zvýšené množství hliníku v krvi může přispívat dokonce ke vzniku Alzheimerovy choroby.

Podle Víta by jednorázové požití vietnamských „hliníkových" nudlí nemělo představovat pro člověka akutní riziko. „V úvahu by mohly připadat zažívací potíže," dodal hygienik.

Rekord i v rámci Evropy

Všichni odběratelé mají podle Spáčila možnost „Zvláštní nůdle“ vrátit prodejcům i dovozci, kterým je chebská společnost VIVACOMEX.

Informace o kontaminovaném výrobku byla vložena do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který spojuje členské země EU s Evropskou komisí a Evropským úřadem pro bezpečnost potravin. „I v systému RASFF jde zatím o nejvyšší evidovanou hodnotu výskytu hliníku v potravinářském výrobku,“ dodal Spáčil.

ZDROJ:

http://www.novinky.cz/ekonomika/249246-vietnamske-nudle-presahly-40krat-pripustne-mnozstvi-hliniku.html

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář