Jdi na obsah Jdi na menu

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY LÉKŮ

1. 11. 2012

 Třeba takový pacient s cukrovkou, který má kromě toho vysoký krevní tlak, je po infarktu, je obézní a může mít za sebou i mozkovou příhodu. Každý lékař přidá tomuto pacientovi nějaký lék, a tak se dostaneme až na denní užívání 30 tabletek, tj. asi tisíc měsíčně a 12 000 tablet ročně.

V USA odhadují, že senior dostane za jeden rok v průměru 25 předpisů. V důsledku léčení zemře v USA na 800 000 pacientů ročně. A to je již závažné sdělení pro to, abychom mohli přemýšlet, jakým způsobem nás poškození v důsledku lékařské péče ohrožuje a zda je možné se mu vyhnout.

I v souvislosti s rozpoznáním a hlášením NÚ léků připouští standardní lékařská a farmakologická literatura, že je mnohdy obtížné odlišit NÚ od symptomu nemoci. Lékaři mnohdy nevědí a navíc nemají čas zkoumat, zda je NÚ skutečně spojen s působením léků. A tak se i u léků setkáváme s tím, že ze strany lékařů se hlásí odhadem jeden z dvaceti NÚ. Jedna studie uvádí alarmující zjištění, že jeden ze čtyř pacientů trpí NÚ. Z toho bylo 13 % vážných NÚ, 28 % takových, které je možné odstranit, a 11ti procentům bylo možné předejít. Léky s nejhoršími záznamy NÚ jsou tzv. SSRI, užívané v psychiatrii zejména antidepresiva, dále nesteroidní protizánětlivé léky a blokátory kalciových kanálů.

Jistým problémem je, že léky jsou testovány na osobách, které jsou naprosto zdravé. Ale po jejich schválení, když přijdou na trh, jsou nadále užívány pacienty, kteří berou řadu jiných léků a mají spoustu jiných zdravotních problémů. A tu se mohou objevovat vážné potíže, zahrnující poruchy srdeční činnosti, infarkty myokardu, omezení dýchání až zástava dechu, anafylaxi, křeče, selhání ledvin a jater, různé poruchy krve a poruchy zraku. Podle epidemiologického průzkumu v roce 2000 bylo v USA poškozeno 28 % nemocných, 18 % nemocných ve Velké Británii, 23 % v Austrálii a na Novém Zélandu a 25 % v Kanadě.

Lékaři se spoléhají na výrobce - farmaceutické firmy, že jim dodají spolehlivé informace o léku. Badatelé z Ústavu pro medicíny založenou na důkazech v německém Kolíně nad Rýnem hodnotili 175 brožur obsahujících informace o 520 lécích a zjistili, že 94 % informací nebylo doloženo. Pouhých 6 % informací bylo doloženo literaturou a údaji, které bylo možné si ověřit.

Lékaři nejsou obvykle nakloněni léčebným postupům, které se nedají zařadit do "medicíny založené na důkazech", tedy na výsledcích zmíněných typů studií. A přesto právě Cochranova databáze uvádí, že pouze 10-35 % lékařské péče je založeno na kontrolovaných studí. Stále se uplatňuje "umění léčit" založené na zkušenostech, vlastním pozorování lékařů a mnohdy i na jejich intuici, protože každý pacient je do jisté míry jedinečný.

Zdroj: Anna Strunecká, Jiří Patočka - Doba jedová 2

http://www.neviditelnycert.cz/blog/popularne-naucny-koutek/1355-nezadouci-ucinky-leku.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář