Jdi na obsah Jdi na menu

NEMOC ENDOMETRIOZA

1. 6. 2013

Endometrióza je jedním z nejčastějších gynekologických onemocnění. Částečky děložní sliznice (endometria) se objevujímimo děložní dutinu, kde v normálním případě nemají co dělat.

Objevují se nejen na vaječnících, vejcovodech, močovém měchýři, střevě, ale i vzácněji ve vzdálenějších částech těla jako jsou plíce nebo mozek. Nikdy se nevyskytují v srdci a ve slezině.

Tyto částečky děložní sliznice však reagují na hormonální změny během menstruačního cyklu stejně jakoby byly v děložní dutině. Při každé menstruaci tak krvácejí. Části endometria jsou velmi malé, a tak nedochází k velkému krvácení. Problémy však postupně narůstají, protože se okolo ložisek vytvářejí cysty a jizvy, které mohou vést až kesrůstům.

Bohužel endometrióza může za 30–50% problémů s neplodností.

Příčina a rizikové endometriózy

Endometrióza nepatří do skupiny civilizačních nemocí, protože byla popsána již v polovině 19.století. I když je známa takto dlouho, není současná medicína schopna jistě popsat příčiny vzniku. Existuje několik názorů, jak by mohla vznikat.

Mezi nejstarší a nejvíce uznávanou teorii patří tzv. teorie implantační. Ta je založena na tom, že při menstruaci je děložní sliznice odplavována z děložní dutiny pochvou. Částečky děložní sliznice jsou během menstruace odplaveny i do břišní dutiny. Může zde docházet k jejich zahnízdění neboli implantaci a pak zde dochází ke stejnému hormonálnímu procesu jako na děložní sliznici.

Samotný vznik endometriózy je způsoben několika faktory. Patří mezi ně genetickýhormonální(obviňován je především hormon estrogen) a imunologický faktor.

Příznaky a projevy endometriózy

Příznaky závisí na umístění nálezu, na jeho velikosti a stádiu.

Nejtypičtějším příznakem, která zavede pacientky k lékaři, je dlouhodobá bolest. Bolest pobřišnice v raném stádiu je způsobená enzymy, které působí na nervová zakončení. Pokud už se jedná o tzv.bílou endometriózu, bolest pochází od útlaku jizev a srůstů. Bolesti se často při menstruaci zhoršují.
Pokud jsou ložiska rozeseta v pochvě nebo na děložním čípku, mívá žena bolesti při pohlavním styku. V případě umístění ložisek v močovém měchýři, bývá krev moči.

Existuje přímá spojitost mezi neplodností žen a endometriózou. Nejčastější příčinou neplodnosti jsou srůsty v malé pánvi. Tyto srůsty mohou uzavřít vejcovod a tím znemožnit posunutí vajíčka do dělohy. Také mohou zabránit uvolnění vajíčka z vaječníku a pohybům vejcovodů.

V mnoha případech se endometrióza objeví při laparoskopickém vyšetření neplodných žen. Může se přijít na to, že endometrióza svým umístěním neovlivňuje plodnost a za onu neplodnost mohou jiné mechanismy jako je imunitní systém nebo hormony.

Celkově je udáváno, že endometriózu má 50% neplodných žen a neplodných žen s endometriózou je také asi 50%.

Vyšetření endometriózy

Lékař s vámi nejdříve probere vaše problémy a při podezření na endometriózu vás pošle na specializované oddělení. K potvrzení nemoci je totiž zapotřebí operačního vyšetření, nejčastěji používané laparoskopie.

Laparoskopií lze prohlížet všechny orgány v oblasti břicha a pánve. Pacientka je uvedena do celkové narkózy a je jí proveden malý řez v pupeční jamce, kterým se vsune optický přístroj laparoskop. Ten je opatřen kamerkou a světlem pro přehledné prohlížení orgánů.

Největší výhodou laparoskopie je, že lze provádět chirurgické zákroky bez otevření břicha. Jizvička proto zůstává malá, pacientka je schopná brzy jít znovu do práce a doba hospitalizace v nemocnice je minimální.

Sám gynekolog vám může provést vyšetření zvané hysteroskopie. Umožňuje řádně vyšetřit děložní hrdlo i dutinu a dokáže uvnitř odhalit netypická ložiska. Po dezinfekci pochvy a děložního hrdla je nejdříve zavedeno zrcadlo. Poté je vsunut tenký optický přístroj hysteroskop s fyziologickým roztokem pro zlepšení viditelnosti.

Výhodou hysteroskopie je jednodenní hospitalizace s minimálními komplikacemi. Pacientka netrpí téměř žádnou bolestí.

Pokud vám bude prokázána endometrióza, lékař s největší pravděpodobností určí i typ vašeho onemocnění. Co tedy může zaslechnout:

V případě, že se jedná o endometriózu peritoneální, budou se částečky děložní sliznice nacházetna pobřišnici. Tento typ je nejlépe rozeznatelný, protože se na pobřišnici vyskytují okem viditelné skvrny. Skvrny mění barvu podle svého stádia – nejdříve jsou červené, poté modré a nakonec bílé.

endometrózy ovariální se ložiska vyskytují na povrchu vaječníků. Ložiska se mohou vnořit do vaječníku a způsobit tak velké cysty zvané endometriom.

Při endometrióze rektovaginálního septa se endometrióza nalézá v přepážce mezi konečníkem a pochvou. Typické jsou tuhé uzlíky, které způsobují velkou a dlouhodobou bolest.

Adenomyóza se vyznačuje rozesetím ložisek uvnitř děložní svaloviny. Mezi typické projevy patří bolestivá menstruace, zvýšené krvácení během menstruace a bolest při pohlavním styku. Často bývá doprovázena peritoneální endometriózou nebo děložními myomy.

Léčba endometriózy

Vhodná léčba je lékařem doporučena po řádném posouzení vašeho stavu a stádia nemoci. Využívá se chirurgické léčby v kombinaci s léčbou hormonální. Lékaři nejčastěji první endometriózu odstraní chirurgicky a poté nasadí hormonální léčbu, aby se endometrióza dále nešířila.

Základem léčby bývá chirurgická operace, která se provádí nejčastěji laparoskopicky (tedy stejnou metodou jako se endometrióza vyšetřuje). Lékaři se snaží laserem odstranit co možná nejvíce ložisek a rozdělit vzniklé srůsty. Úspěšnost operace závisí na uložení a velikosti ložisek.

Při rozsáhlých nebo nepříznivě umístěných ložiskách je nutná operace pomocí řezu na břichu. V těchto případech se doporučuje, pokud však žena netouží po dalším dítěti, odstranit vaječníky kvůli zastavení menstruačního cyklu a tím odstranit symptomy endometriózy.

Hormonální léčba bývá velmi úspěšná, dosahuje 80–90% úspěšnosti. Problémem však je, že až u 50% pacientek se do roku od ukončení léčby problémy opakují. Hormonální léčba dosahuje minimální úspěchu především u endometriózy rektovaginální­ho septa.

Tyto léky bývají aplikovány do podkoží nebo do svalů. Podávané léky tlumí hormony hormonálního řídícího centra hypofýzy. Zablokování hypofýzy pak zabraňuje vyplavování ženských hormonů estrogenů a endometrium není pravidelně obměňováno. Hladina estrogenů bývá velmi nízká (jako při klimakteriu neboli přechodu) a to způsobuje problémy jako je dočasná ztráta menstruace, úbytek kostní hmoty, deprese, změna nálad, migrény, poruchy spánků a návaly. Nežádoucí příznaky do půl roku od ukončené léčby mizí.

V hormonální léčbě je užívána někdy i hormonální antikoncepce. Ta sníží hormonální podněty ložisek endometriózy a zároveň snižuje bolest.

V některých případech se podávají antidepresiva, protože depresí trpí asi 50% nemocných pacientek. Zároveň řeší i problémy se spánkem.

Někdy lékař může poradit velmi efektivní léčbu a to přerušení cyklu tím nejpřirozenějším způsobem –otěhotněním. Je samozřejmé, že pokud endometrióza způsobila neplodnost, tato rada moc efektivní nebude. Pokud se však otěhotnět povede, ve většině případů dochází ke zmenšení ložiska endometriózy a minimalizovat riziko, že nebudete moc mít potomka.

Nezapomínejte, že pokud je vám endometrióza diagnostikována, neznamená to automaticky neplodnost. Existuje mnoho pacientek, které problémy s otěhotněním nemají a pyšní se mnoha potomky. Proto nepropadejte panice, dobrá psychická pohoda bývá jedním z nejdůležitěj­ších léků.

Neplodnost u pacientky je vždy řešena individuálně a nabízí se několik možností, jak tento problém léčit. Kromě již zmíněného chirurgického zákroku a hormonální léčby se využívá metod asistované reprodukce. To jsou metody, kde dochází k manipulování se zárodečnými buňkami jako jsou spermie a vajíčka za účelem těhotenství.

Prevence endometriózy

Určitě nepodceňujte dlouhodobé bolesti břicha a podbřišku a běžte se poradit se svým gynekologem.

Mnoho lékařů při problémech žen jako je neplodnost nebo dlouhodobá bolest v podbřišku na možnost endometriózy zapomíná. Proto je vhodné se zeptat, zdali by to nemohla být právě ona, co způsobuje vaše problémy.

Jak si mohu pomoci sám

Zkuste vojtěšku, která pomáhá dobré srážlivosti krve a rychlému hojení díky obsahu vitamínu K a železa.

Vitamín E pomáhá odbourávat nadbytečný estrogen a tím působí proti srůstům. Dávkování je však vhodné konzultovat s odborníkem, protože patří do skupiny vitamínů nerozpustných ve vodě a lehce může dojít k předávkování.

Vhodné je se vyvarovat potravinám, které zvyšují tvorbu estrogenu jako je sója, pšenice nebo citrusové plody.

Podobné příznaky jako endometrióza může mít


Zánět vaječníků bývá velmi často diagnozován i lékařem a pacientky tak zbytečně dostávají antibiotika.

Komplikace endometriózy


Neplodnost

Další názvy: endometriosa, endometriosis

ZDROJ:

http://nemoci.vitalion.cz/endometrioza/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář