Jdi na obsah Jdi na menu

NEBEZPEČNÝ HLINÍK V OPALOVACÍCH KRÉMECH

1. 11. 2014


Známý britský badatel Chris Exley, který se dlouhá léta věnuje výzkumu zdravotních rizik hliníku, publikoval výsledky zajímavé studie o obsahu hliníku v opalovacích krémech a emulzích dostupných v běžném prodeji. Společně se Scottem Nicholsonem nalezli hliník ve všech, a to i přesto, že mnozí výrobci sloučeniny hliníku neuváděli v povinném seznamu složení výrobku. Pochopitelně, že mezi výrobky různých kosmetických firem jsou v obsahu hliníku značné rozdíly.

 

 

Jestliže bychom měli dodržet doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) při ochraně kůže před škodlivým ultrafialovým (UV) zářením pomocí k tomu vyrobených krémů, pak bychom měli při jedné aplikaci použít alespoň 35 ml produktu, aby se vytvořila na těle vrstva s odpovídajícím LIV ochranným faktorem.

 

Tato vrstva by se měla obnovovat každé dvě hodiny. Exley a Nicholson nalezli nejnižší obsah hliníku - pouhých 0,25 mg v 35 ml výrobku v produktu z řady Nivea Sun - zvlhčovací emulze s ochranným faktorem 15, avšak to byla světlá výjimka. Některé produkty obsahovaly více než 166 mg v dávce pro jednu aplikaci. To znamená, že v průběhu jednoho dne na pláži bychom mohli nanést na kůži svého těla téměř jeden gram hliníku!

 

 

Značný problém v působení hliníku v opalovacích krémech na kůži představuje to, že hliník vyvolává vznik volných kyslíkových radikálů, tedy právě to, před čím nás mají ochranné opalovací krémy chránit. Nad tímto velmi zásadním problémem si výrobci kosmetiky zatím hlavu nelámou.

 

 

Jak se bránit nadměrnému působení UV paprsků bez používání opalovacích krémů?


Omezte pobyt na slunci v době jeho maximálního UV záření mezi 10. hodinou dopoledne a 16. hodinou odpoledne.

 

Vyhledávejte pobyt ve stínu pod stromy, slunečníky a střechami.

 

Noste ochranný oděv – klobouky se širokými krempami, dobré sluneční brýle, volné šaty. Ochranné opalovací krémy (samozřejmě bez výše uvedených chemikálií) aplikujte pouze na ty části těla, které zůstávají odhalené. Krémy aplikujte každé dvě hodiny, nebo vždy po práci, po plavání a při venkovních sportech.

 

Aplikace krému však není důvodem, abyste prodlužovali svůj pobyt na slunci. 20 minut denně postačí pro vytvoření potřebného množství vitaminu D.

 

 

ZDROJ:

http://www.medispot.cz/kosmetika/co-nam-skodi-na-kuzi-i-pod-kuzi-2-cast.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář