Jdi na obsah Jdi na menu

NEBEZPEČNÝ ASPARTAM

1. 5. 2011

Aspartam je jedno z nejznámějších umělých náhradních sladidel..

Byl objeven náhodně v roce 1965. Je asi 200× sladší než sacharoza, bez chuťově výrazných vedlejších pachutí. Na trhu se objevuje pod různými obchodními značkami. Jeho zdravotní nezávadnost je předmětem sporů, spekuluje se o jeho lehké karcinogenitě (rakovinotvornosti).

 

20 let se střetávaly zájmy politiků, armády,finančníků.. zda tato látka zůstane v arzenálu bojových chemických látek, které zcela nepozorovaně  dokáží ovlivnit nervovou činnost člověka, vyvolat ztrátu paměti a navodit stav známý jako Alzheimerova nemoc, nebo zda se stane levným sladidlem, které zvýší zisk mnoha potravinářských koncernů.

Poprvé byl schválen pro americký trh v roce 1983 americkým úřadem FDA – samotné schválení bylo předmětem kontroverze.

 

Vlastnosti

Je to bílý krystalický prášek, málo termostabilní.Protože je teplotně nestálý, nemůže být používán na pečení. Aspartam se totiž při teplotách nad 30-40 stupňů] rozpadne na výchozí složky, tím ztratí svou sladkou chuť a tyto látky můžou být i toxické (oddělí se methanolová složka, kterou tělo nedokáže zpracovat, a ta se přemění na methanol-formaldehyd, který na lidský organismus působí jako jed!!

 

Aspartam obsahuje fenylalanin, nesmějí ho tedy požívat lidé trpící fenylketonurií!!!

 

Jen pro představu množství metanolu vznikajícího z aspartamu není malé, 1 litr perlivé limonády oslazené aspartamem (téměř všechny levnějšího typu) obsahuje asi 56mg metanolu, náruživý konzument těchto nápojů může denně pozřít až 250mg metanolu, což je asi 32x překročený bezpečný limit pro metanol. Ten tak poškozuje  oční nervy a např.  nezralá tkáň plodů těhotných i kojenců nedokáže metabolizovat a může dojít až k fatálním poškození!

 

Aspartam mmj. způsobuje  bolest hlavy, změny nálad, zejména deprese, nespavost, může vyvolat slepotu a narušuje inteligenci a krátkodobou paměť, no co by jste asi tak mohli čekat od původně armádou vyvinuté bojové látky.Každopádně ať se pak rodiče dětí s nejrůznějšími syndromy nediví, když svým ratolestem běžně dopřejí limonády s tímto umělým sladidlem..

 

Použití

Toto náhradní sladidlo se v současné době používá ve většině light nápojů (např. dietní kola), potravin, stolních sladidel, nealkoholických nápojů, mléčných výrobků, pudinků, desertů, zmrzlin, sladkostí a čokolád, obilovin, žvýkaček, ovocných konzerv, marinád, dresinků, zubních past a farmaceutických výrobků. Je přibližně v 5000 potravinářských výrobcích.

 

Je skutečně aspartam prodávaný pod obchodní značkou NutraSweet „bezpečný jako mateřské mléko“, jak znělo jedno z reklamních hesel?

 

Už v květnu roku 1992 časopis amerického letectva Flying Safety zveřejnil alarmující zprávu: „Bylo zjištěno, že piloti, kteří pili dietní limonády s aspartamem jsou více náchylní k závratím. Dále bylo zjištěno, že se mohou vyskytovat nenadále ztráty paměti, či přeludy.“ Roku 1993 americký Federální úřad pro kontrolu léčiv a potravin (FDA) vydal nařízení, podle něhož se muselo na etikety sladidla NutraSweet uvádět, že nesmí být vystaven teplotám nad 30°Celsia.

 

O tři roky později bylo toto upozornění samotnou FDA zrušeno, asi expertům došlo, že této teploty se dosahuje nejen při vaření ale i při samotném konzumování. V roce 1994 sladidlo schválil evropský Vědecký výbor pro potraviny, odborníci Světové zdravotnické organizace WHO a jako náhradní sladidlo je aspartam schválen i u nás podle vyhlášky MZ ze dne 29. ledna 2002, Sb. 54/2002 (§ 3, příloha číslo 2).

 

zdroj: wikipedie

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář