Jdi na obsah Jdi na menu

NEBEZPEČNÉ OTRAVY Z POTRAVIN

1. 2. 2012

 

Otravy potravinami patří k nemnoha otravám, které přicházejí hromadně - nejčastěji postihne několik členů téže rodiny nebo strávníků téže kuchyně či restaurace. Zejména s nadcházejícími letními měsíci musíme počítat s tím, že se potraviny rychleji kazí a příležitostí k otravě potravinami je mnoho. V tomto článku se nebudeme zabývat otravami houbami a jen okrajově salmonelami a botulismem - vše probereme v samostatných kapitolách.

 

Existuje několik mechanismů otravy potravinami:

  1. nezávadné potraviny byly kontaminovány nebezpečnou látkou
  2. požitá potravina nebyla sama o sobě jedovatá, ale způsobila potíže
  3. požitá potravina byla sama o sobě jedovatá

 

 

 

Každá látka (včetně destilované vody) v přílišném nadbytku je jedovatá. Např. smrtelná dávka soli kuchyňské je 200-280 g. Je tedy toxičtější než alkohol (naštěstí však méně chutná).

- jedovaté houby (smrtelně jedovaté houby rostoucí na našem území)

- kombinace některých hub s některými potravinami nebo nápoji (zejména alkoholickými) může být nebezpečná.

- toxické mohou být některé části rostlin

- kombinace některých léků s některými jinými látkami obsaženými v jiných lécích, v po­tra­vi­nách či nápojích může být toxická nebo může odstranit žádaný účinek léku. Také ne­do­držení doby aplikace léku nebo dávkování může být nebezpečné. Proto je bezpodmínečně nutno přesně dodržovat instrukce na příbalovém letáku k lékům a řídit se radami lékaře)

- Ve zkažených potravinách se mohou vyskytovat toxické látky. Zkaženým potravinám se musejí vyhýbat hlavně děti, těhotné ženy a nemocní lidé.

- V alkoholických nápojích vyrobených neodborným způsobem může být přítomen smrtelně jedovatý methanol a jiné nebezpečné látky.

- Nadbytečné množství alkoholu (ethanolu) může mít smrtelné důsledky (420-560 g).

- Záludnou jedovatou látkou je šťavelová kyselina. Vyskytuje se např. ve špenátu, mangol­du, šťovíku aj. Tyto rostliny jsou však z jiných hledisek důležitou složkou zdravé výživy. Pro potlačení jedovatých účinků šťavelové kyseliny je zapotřebí ji převést na nerozpustný šťave­lan vápenatý. Toho se docílí reakcí s vápenatými ionty, které jsou v dostatečném množství přítomny např. v mléčných výrobcích. Proto musíme přidávat do špenátu mléko.

- zkažené potraviny. Nejjedovatější je botulotoxin. Vyskytuje s např. v paštikách, které jsou delší do­bu otevřené a špatně skladované (na slunci apod.). Smrtelná dávka pro dospělého člověka je 2.10-9g.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář