Jdi na obsah Jdi na menu

NEBEZPEČNÉ KOMBINACE LÉKŮ

1. 10. 2013

 Téměř 5% hospitalizovaných má na svědomí léková interakce (nevhodné kombinace léků).

Riziko poškodit své zdraví či si zdravotně ublížit existuje i při běžných nemocech resp. už i při obyčejném nachlazení. I volně prodejné léky mohou být z hlediska interakcí  nebezpečné jako ty, co dostanete jen na lékařský předpis. Nejohroženější skupinou jsou senioři a malé děti.

 

Dle studií průměrný senior polyká 2-6 leků plus 2-3 volně prodejné léky denně!!! Už při těchto číslech existuje víc jak 50% pravděpodobnost, že  se účinky léků budou přebíjet či zesilovat, tato pravděpodobnost prudce narůstá s každou další pilulkou, při užívání 7 tbl. denně je to prý už jistota(tj.100% pravděpodobnost) že dochází k nebezpečné lékové interakci.

 

Takže se vůbec nebojte až příště půjdete do lékárny, vyzvednout si své léky, klidně si s lékárníkem popovídejte. Nevhodně se mohou ovlivňovat již pouhé 2 léky, pokud se „potkají“

 

Např. hojně užívané léky na horečku a bolest představují řadu rizik, pokud se budou kombinovat různé účinné látky. Ve snaze se rychle vykurýrovat často sahají pacienti po lécích  s ibuprofenem (Ibalgin, Brufen) a zároveň po pilulkách s paracetamolem (Paralen, Panadol, apod.) – nikdy se nesmí brát najednou!!! Pokud je člověk chce střídat, tak minimálně po 3hod., jinak hrozí závažné poškození ledvin.

 

Jak se léky mezi sebou hádají?

Následky lékových interakcích jsou dvojího typu:

Zpravidla se změní absorpce účinných látek (vstřebá se víc a nebo málo – hrozí poškození zdraví) a nebo se léčivý účinek zablokuje.

 

Př nevhodných kombinací!!!:

Úč. l. acetylcystein (ACC long apod.-léčivo určené k odkašlání) snižují účinek antibiotik (ATB) – podat by se měli až 2 hod. po té, co pacient užil antibiotikum)

 

Zázvor zvyšuje sekreci slin a žaludeč.šťáv – neměli by ho užívat lidé se žlučovými kameny.

 

Vláknina by se neměla užívat, pokud pacient pravidelně užívá léky s kys. acetylsalicylovou (Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin) –snižuje vstřebávání tohoto léku.

 

Mléko:

Mléko a mléčné produkty obsahují vápník, který na sebe váže účinné látky tetracyklýnových ATB (např.Doxybene) –takže tělo není schopné vstřebat úč.l. a bezezbytku ji vyloučí. (mléko takhle nepůsobí na všechny ATB), naopak u penicilinových ATB je třeba jíst zakysané mléčné výrobky. Užíváte-li železo, mlékem ho nezapíjejte ani černým čajem či kávou, všechny tyto nápoje snižují jeho vstřebávání.

 

Česnek:

V závislosti na dávce česnek ovlivňuje sráživost krevních destiček, můře tedy ovlivňovat  léky, které působí proti srážlivě (Warfarin), česnek se nedoporučuje konzumovat ani  před plánovanou operací (min týden před operací je nutné vysazení), navíc víc jak 7 stroužků česneku denně může působit zažívací potíže.

 

Grep:

Ovoce i šťávy z grepu blokují enzymy, které rozkládají některé léky, ty tedy v těle zůstavjí a působí silběji, v podstatě mohou způsobit předávkování. (1tbl léků se sklenicí grepového džusu může mít podobné účinky jako si vzít njajednou 5-10 tablet se sklenicí vody) –jedná se v tomto případě o léky na snížení hladiny cholesterolu – statiny a také imunosupresiva.

 

Třezalka:

Tato  bylinka může snížit hladinu léků v krvi a tím snižovat jejich účinnost.To je problém u antikoncepce, warfarinu,indinaviru, cyklospirunu či digoxinu. Tatoí bylinka má antidepresivní účinky a pokud se užívá navíc antidepresivy naopak jeich účinek neúměrně zesiluje –hrozí takzvaný serotinový syndrom.

 

Ženšen:

U ženšenu by měli být lidé zvlášť opatrní, pokud  trpí krvácivými stavy (ženšen krvácení zvyšuje), u nemocích srdce, při insomnii a schizofrenii. Pozor by si měli také dávat ženy trpící nemocemi na bázi hormon-senzitivity.

 

UV záření:

Slunečnímu záření by se mělivyhnout pacienti užívající ATB, často bývá výrazná a bolestivá reakce kůže po aplikaci krémů či gelů proti bolesti (Voltaren, Veral, Dolgit), dále opatrní by měli být pacienti užívající imunosupresiva léky výrazně snižující imunitu organismu –často po transplantacích apod.)

 

Lékořice:

Přípravky s ní užívají pacienti při zánětech dýchacích cest nebo žaludečních potížích. Ttao bylinka však zbavuje tělo vody a tudíž by se neměla užívat současně s laxativy (projímadla) či diuretiky (látky zvyšující vylučování moči –při léčbě vysokého krevního tlaku).

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář