Jdi na obsah Jdi na menu

NEBEZPEČNÉ ANTIPERSPIRANTY A DEODORANNTY

5. 10. 2014

 Zprávy o možném spojení hliníku se vznikem AN vedly k tomu, že jsme z našich domácností odstranili hliníkové nádobí a hliníkové příbory, avšak hliník nyní vstupuje do našich potravních řetězců v desítkách nových podob: z tetrapakových obalů na mléko a džusy, z obalů na hotová jídla, z mražených nápojů, sýrů i piva. Většinou si však neuvědomujeme, že značné množství hliníku se dostává do našeho těla kůží z různých kosmetických prostředků.

 

 

Hliník byl totiž po dlouhou dobu považován za netoxický, a tak je běžnou součástí různých produktů farmaceutického i kosmetického průmyslu. Najdeme ho v nejrůznějších krémech, deodorantech, mastích, vlhkých ubrouscích i tamponech.

 

Podle mezinárodního názvosloví (INCI) nalezneme v seznamu přísad některý z těchto názvů: aluminum hydroxide, aluminum oxide, aluminum chlorohydrate, aluminum silicate, aluminum stearate a aluminum octenylsulfate. Je to hliník v různých chemických sloučeninách, ale vždy je aktivní formou trojmocný hliníkový kation Al 3+. Neurotoxický hliník se tak dostává na citlivá, sliznicí pokrytá místa, kde se velmi snadno vstřebává a vstupuje do krevního oběhu. Kůže má schopnost vstřebávat hliník. Někteří badatelé uvádějí, že může zvyšovat nebezpečí vzniku nádorového onemocnění kůže i rakoviny prsů.

 

 

Nebezpečí příjmu hliníku z kosmetických prostředků je zcela vědomě podceňováno, protože by jeho přijetí znamenalo zhroucení výroby kosmetických i farmaceutických produktů.

 

Antiperspiranty
Antiperspiranty fungují na jednoduchém principu: zalepují póry v podpaží, a proto se nepotíte. Pocení zabraňuje sloučenina hliníku. Právě ta ale podle vědců může způsobovat mnoho nemocí. Nejhorší je nanášet do podpaží antiperspirant těsně po holení, kdy mohou toxické látky pronikat až do lymfatiké tkáně a být pak příčinou zhoubných nádorů. Názory odborníků se přou, jisté ale je, že toxiny ve vašem těle mohou nadělat neplechu.

 

 

Deodoranty
Deodoranty, narozdíl od antiperspirantů, neblokují pocení, ale pouze neutralizují pach a likvidují bakterie. Zde však vědci objevili nebezpečnou látku paraben, která urychluje zhoubné bujení. Fakt, že rakovina prsu častěji propuká v levém prsu, může být způsoben tím, že většina žen jsou pravačky a levé podpaží si tak natírají s větším důrazem.

 

 

Prevence proti potu
Kupujte antipotící přípravky bez obsahu parabenů. Tato látka se skrývá i pod názvy jako je metylparaben, etylparaben, propylparaben, butylparaben nebo E 216. Podobné látky někdy obsahují depilační krémy a pěny na holení. Můžete zkusit nanést do podpažní jamky vinný ocet nebo jedlou sodu. Potit se sice nepřestanete, ale zlikvidujete alespoň zápach.

 

Pravda či omyl?
Ačkoliv se vědci neustále přou, zda mohou být deodoranty a antiperspiranty opravdu zdraví škodlivé, je lepší chránit se předem než později litovat.

 

Nebezpečí deodorantů
Soli hliníku patří mezi významné aktivní složky antiperspirantů a deodorantů. Vyskytují se i v různých tělových vodách, pleťových mlécích, hydratačních krémech, v krémech zpevňujících poprsí a v opalovacích krémech. Obsahují sloučeniny zdraví škodlivé, jako jsou parabeny, ftaláty, syntetické parfémy, povrchově aktivní látky a mnoho chemikálií, které mají prokazatelně estrogenní aktivitu. Jejich složky se absorbují do kůže a tyto procesy se dále usnadňují narušením vrchních vrstev pokožky v důsledku holení chloupků v podpaží.

 

 

Deodoranty a rakovina prsu
V prosinci 2009 se objevila publikace britské badatelky Filippy Darbre, která se zabývá analýzou vztahu mezi výskytem rakoviny prsu a používáním antiperspirantů a deodorantů. Zdůrazňuje také, že nikdo na světě se nezabývá dlouhodobým sledováním účinků směsí kosmetických surovin. Klinické studie ukazují na to, že značný počet případů rakoviny prsu začíná u žen v horním vnějším kvadrantu prsu. To je také oblast, kam se aplikuje "podpažní" kosmetika. Mezinárodní studie z počátku 90. let uvádějí 61 % karcinomů prsu v horním vnějším kvadrantu.

 

Bylo také vysloveno podezření, že by mohla existovat souvislost mezi používáním antiperspirantů a deodorantů s obsahem para benů a rakovinou. Zastánci teorie nebezpeč nosti parabenů vidí příčinný vztah mezi holením pod paží s aplikací antiperspirantů a vznikem rakoviny prsu. Tvrdí, že při holení vznikají drobná poškození kůže, kterými vstupují do těla látky obsažené v antiperspirantu, mimo jiné právě i parabeny.

 

 

Chcete se "sčuchnout"? Nepoužívejte deodoranty
Vědecké studie prokazují, že lidé jsou schopni "vyčuchat" správného partnera podle jeho tělesného pachu. Dříve lidé říkali o dvou lidech, kteří se do sebe zamilovali, že se "sčuchli".

 

 

Na Univerzitě v Bernu zorganizoval mladý vědec Claus Wede kind originální a levnou výzkumnou studii: Požádal skupinu žen, aby mezi propocenými tričky mladých mužů vybraly to, jehož pach je jim příjemný. Zjistil, že ženy si podle čichu vybíraly partnery, kteří byli po genetické stránce optimální pro zplození zdravého potomstva.

 

Rachel Hertzová se na Rhode Islandu zeptala 166 žen, které charakteristické rysy jsou pro ně u muže tak atraktivní, že by s ním chtěly mít sex. Jeho vůně byla na prvním místě. Ale ženy, které užívají antikoncepci nebo kouří, se v důsledku změn svých preferencí pro vůně, pachy a chuti mohou zpravidla mýlit při volbě partnera. Následují problémy s početím, neplodnost a časté rozvody. Čich v nás vyvolává mnohé jiné pocity – pocit strachu i potěšení, očekávání i zklamání. Vůně či pach přitahuje i odpuzuje. Pozor proto na deodoranty, ke kterým nás naléhavě nabádá reklama, pozor i na výběr parfémů!

 

ZDROJ:

http://www.medispot.cz/kosmetika/co-nam-skodi-na-kuzi-i-pod-kuzi-2-cast.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář