Jdi na obsah Jdi na menu

NEBEZPEČÍ SVĚTLA Z MOBILŮ

26. 10. 2018

Telefon vedle postele má podle průzkumu u sebe 8 lidí z 10. Používáme ho jako budík, komunikujeme přes něj na sociálních sítích, čteme si zprávy, před spaním kontrolujeme poštu. Život bez něj si už ani nedovedeme představit. A to ani v noci.

 

A právě před tím experti varují.  Obávat bychom se měli efektu "hyperostražitosti", který způsobí, že náš spánek bude narušen a nebude v takové míře, v jaké ho organismus ke své regeneraci potřebuje. Navíc hrozí nespavost, bolesti hlavy, závratě a malátnost.

 

Problémem je ostré světlo, které mobilní telefony a tablety vyzařují. To totiž stimuluje buňky v oční sítnici, které vysílají zprávy do mozku a informují tělo o tom, zda je noc či den. Na základě těchto zpráv pak mozek kontroluje uvolňování hormonu ospalosti - melatoninu a kortizolu – hormonu stresu a bdělosti.

 

Výrobci techniky dělají, co trh žádá, a trh žádá hodně světla, na jeho negativní účinky už nikdo nekouká. Škodlivé modré světlo pro nás začíná být ve chvíli, kdy se chystáme jít spát a kdy by měla stoupat hladina hormonu melatoninu, který je důležitý pro správný průběh regeneračních procesů v těle.

 

Ideální je přestat sledovat televizi nebo monitor počítače minimálně 90 minut před tím, než si jdeme lehnout.



Více na

https://video.aktualne.cz/dvtv/nebezpecne-svetlo-z-mobilu-od-lekaru-mozna-uslysime-nepeknou/r~d30afb8ccbf211e8acf3ac1f6b220ee8/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu&redirected=1539160681

 

ZDROJ INFO:

Rychlá odpověď

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář