Jdi na obsah Jdi na menu

NÁHODNÝ OBJEV -LÉK NA AKNÉ MÍRNIL PŘIZNÁKY PSYCHOZY

7. 3. 2014

Ve Velké Británii se nyní testují využití minocyklinu v léčbě schizofrenie na základě případů, kdy se při náhodném podávání minocyklinu na akutní infekční onemocnění dramaticky zlepšil psychický stav těchto pacientů. Psychotické potíže mohou být vyvolány zánětem v mozku, studie by měla ukázat, jestli z protizánětlivé a antiinfekční léčby mohou mít užitek i pacienti, u kterých se s infekční příčinou nepočítalo.

Náhodný objev souvislosti mezi lékem na akné a psychózou může poodhalit tajemství psychických onemocnění

2. března 2012 Jeremy Laurance

Levné antibiotikum předepisované obvykle teenagerům na akné bude testováno pro možnou léčbu mírnící příznaky psychózy u pacientů se schizofrenií. Výzkum by vědcům mohl pomoci porozumět příčinám psychických chorob.

Národní institut pro výzkum zdraví (National Institute for Health Research) financuje výzkum minocyklinu za 1,9 milionu liber. Oslovování pacientů za účelem možné účasti začne ve Velké Británii příští měsíc. Výzkum navazuje na případové studie z Japonska, kde byl lék předepsán kvůli infekci pacientům se schizofrenií a vedl k dramatickému zlepšení jejich psychotických příznaků.

Na základě náhodných pozorování testovali lék u pacientů se schizofrenií odborníci po celém světě. Výzkumy v Izraeli, Pákistánu a Brazílii prokázaly významné zlepšení u pacientů, kterým byl lék podáván.

Vědci se domnívají, že schizofrenie a další psychická onemocnění včetně deprese a Alzheimerovy choroby mohou být důsledkem zánětlivých procesů v mozku. Protizánětlivé a neuroprotektivní účinky minocyklinu by tak podle jejich názoru mohly stát za pozitivními objevy.

Výzkum podrobně prezentoval nezávislé Komisi pro schizofrenii (Schizophrenia Commission) Bill Deakin, profesor psychiatrie na Univerzitě v Manchesteru a vedoucí výzkumu. Dvanáctičlenná komise jmenovaná organizací Rethink, charitativní společností pro psychické zdraví, léčbu zkoumá a má se k ní vyslovit během léta.

První zprávy o účincích minocyklinu se objevily v roce 2007, kdy byl do nemocnice přijat třiadvacetiletý Japonec trpící stihomamem a paranoidními stavy. V jeho anamnéze se neobjevovala žádná předchozí psychická choroba, ale byl rozrušený a trpěl sluchovými halucinacemi, úzkostí a nespavostí.

Krevní testy a snímky mozku neprokázaly žádnou abnormalitu a bylo mu podáno silné antipsychotikum halperidol. Léčba byla neúčinná a o týden později stále vykazoval psychotické příznaky, ke kterým se přidal vážný zápal plic.

Na léčbu zápalu plic mu byl předepsán minocyklin a během dvou týdnů byla infekce vyléčena a psychóza odezněla. Po vysazení minocyklinu se psychiatrické příznaky zhoršily. Léčba byla obnovena a během tří dnů opět došlo ke zlepšení. Dávka halperidolu byla snížena, ale minocyklin byl podáván dále. Dva roky po své psychotické epizodě byl stále v pořádku.

Britský výzkum počítá se 175 pacienty, kterým byla nedávno diagnostikována schizofrenie, z nichž náhodně vybrané polovině bude spolu s jejich běžnými antipsychotiky podáván minocyklin, zatímco druhá skupina bude dostávat placebo.

Před začátkem dvanáctiměsíčního výzkumu a po něm budou zhotoveny snímky mozku a bude porovnán úbytek šedé hmoty – příznak schizofrenie – u zmíněných dvou skupin. Sledovány budou také zánětlivé markery v krvi.

Profesor Sir Robin Murray, předseda Komise pro schizofrenii, řekl: „U menší části lidí s akutní psychózou může hrát roli infekce či zánět a minocyklin v tom může pomoci. U deprese i Alzheimerovy choroby je charakteristický vzestup zánětlivých markerů.“


Autor článku Jeremy Laurance je redaktor deníku Independent pro zdravotní témata a je členem Komise pro schizofrenii

Zdroj:

[1] The Independent: Scientists shocked to find antibiotics alleviate symptoms of schizophrenia

 

http://www.borelioza.cz/cs/clanky/prekvapeni_pro_vedce__antibiotika_mirni_priznaky_schizofrenie_/? 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář