Jdi na obsah Jdi na menu

NÁBOŽENSTVÍ JMÉNEM: VAKCINACE

3. 4. 2013

Chtěli seznámit veřejnost s vedlejšími účinky vakcín, teď mají vědci ze života peklo..

...neexistuje otevřená diskuze, jako dříve. Bojíte se, že přijdete o celou kariéru, když řeknete něco špatného. Pokud se zabýváte vakcínami, je to najednou, jako byste pracovali v politice nebo v náboženství...

 

V roce 2011 neurologa Markku Partinenena ostatní vědci zesměšňovali – zpochybňovali jeho metody a motivy a dokonce i jeho duševní rovnováhu. Ve článku, který minulý čtvrtek zveřejnil Reuters, říká, že se mu kolegové dokonce vyhýbali.

Partinen je ředitelem kliniky pro léčbu a výzkum spánkových poruch, Helsinki Sleep Clinic and Research Centre. Zjistil, že možná existuje spojení mezi vakcínou Pandemrix od firmy GlaxoSmithKline a nárůstem případů vzácné spánkové poruchy narkolepsie u dětí a mladých lidí.http://cs.wikipedia.org/wiki/Narkolepsie

Věděl, že jeho zjištění by mohlo pomoci snížit riziko narkolepsie u dalších dětí po celém světě, ale bál se své výsledky zveřejnit. Bylo jasné, že u vědců jeho práce vyvolá podezření a u veřejnosti obavy. Nebylo pro něj jednoduché text o vakcínách publikovat.

Pro vědce je velice těžké vyvážit závažné údaje a obavy veřejnosti ohledně vakcín a jejich vedlejších účinků. Britský lékař Dr. Andrew Wakefield tvrdil, že existuje spojení mezi autismem a trojvakcínou MMR proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Dočkal se za to obrovské kritiky a odmítání ze strany vědecké obce. Někteří vědci teď říkají, že jsou zdrženlivější ve zveřejňování potenciálních vedlejších účinků vakcín. Wakefield má mnoho příznivců, zejména ve Spojených státech, kteří zpochybňují používání vakcín jako takové a zastávají názor, že mnoho vakcín má nezamýšlené důsledky.

Wakefield dnes žije ve městě Austin, v Texasu a řekl agentuře Reuters, že si za svými výsledky stojí. Říká také, že byl obětí „falešných obvinění“ v následném pátrání, které vedl časopis British Medical Journal. Žaloval v Texasu za pomluvu British Medical Journal, redaktorku Fionu Godlee a autora Briana Deera, ale případ byl loni zamítnut, když soud prohlásil, že nespadá do jeho pravomocí. Wakefield se proti rozhodnutí odvolal.

Objevy Partinena prozkoumali a potvrdili nejméně tři mezinárodní vědecké týmy a studie ve Švédsku, Finsku, Irsku, Norsku a Británii. Tento výzkum také ukázal, že riziko vzniku narkolepsie je 7 až 13 krát větší u dětí, které byly očkovány vakcínou Pandemrix, než u dětí, které tuto vakcínu nedostaly. Evropské regulační orgány pro léčiva už doporučily, aby se vakcína nepoužívala pro jedince pod 20 let. GlaxoSmithKline uznává statistickou spojitost.

Další výzkumnice z Finska souhlasí s Partinenovými výsledky a zkoumá mechanismus souvislosti mezi vakcínou Pandemrix a narkolepsií. Myslí si, že může souviset s přetěžujícím účinkem vakcíny na imunitní systém. Outi Vaarala říká, že je zaplavená emaily od lidí, kteří ji obviňují, že podrývá důvěru v očkování, nebo naopak žádají, aby podpořila kroky proti vakcínám. 

Agentuře Reuters řekla, že „neexistuje otevřená diskuze, jako dříve. Bojíte se, že přijdete o celou kariéru, když řeknete něco špatného.“ A dodala: „Pokud se zabýváte vakcínami, je to najednou, jako byste pracovali v politice nebo v náboženství.“

Partinen vedl první Skandinávské Symposium o narkolepsii a její spojitosti s vakcínou proti prasečí chřipce H1N1. Agentuře Reuters řekl: „Když jsme to zjistili, chtěli jsme uveřejnit výsledky svého výzkumu a rozšířit je do světa, protože jsme věděli, že se Pandemrix používá i v jiných zemích. Ale nastaly velké problémy.“ Partinen oslovil časopis New England Journal of Medicine a poskytl svou studii k publikaci. Časopis požádal o několik úprav textu a nakonec ho odmítl zveřejnit.

„Poté jsme studii poslali do časopisu The Lancet,“ řekl Partinen. I když je běžné, že lékařské časopisy na takové vysoké úrovni odmítají spoustu prací, Partinen řekl, že byl šokován silou odporu časopisu: „Bylo to docela mimořádné, chtěli opravy, další opravy a zase opravy. Potom řekli, že se redakce rozhodla, že práci nemůžou uveřejnit, protože neznáme (biologický) mechanismus (spojitosti mezi narkolepsií a Pandemrixem).“ Partinen namítá, že vědci neznají biologické mechanismy mnoha chorob, včetně roztroušené sklerózy a diabetu, a přesto je časopis The Lancet plný recenzovaných článků o těchto chorobách. The Lancet ani New England Medical Journal nekomentovali svá redakční rozhodnutí.

V březnu 2012, kdy už byl Partinenův výzkum uveřejněný v otevřeném žurnálu Veřejné vědecké knihovny, PLoS One a mnoho vědců jeho výzkum opakovalo se stejnými výsledky, bylo vyhlášeno, že pandemie chřipky H1N1, proti které byl Pandemrix vyvinut, skončila a použití vakcíny bylo omezeno. Pro ty, u kterých se rozvinula narkolepsie, už ale bylo pozdě. Trvalo tři roky, než byla veřejnost řádně informována o souvislosti mezi Pandemrixem a narkolepsií.

Emelie Olsson patří mezi zhruba 800 děti po celé Evropě, u kterých se po naočkování vakcíny proti prasečí chřipce H1N1 Pandemrix rozvinula spánková porucha narkolepsie. LINK

Zdroj: osud.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář