Jdi na obsah Jdi na menu

NA CO POZOR PŘI UŽÍVÁNÍ PARALENU

1. 10. 2012

Paracetamol - mmj. účinná látka léků: PARALEN, PANADOL, COLDREX, TRIGRIP, PARAMAX, PARALEN GRIP apod.

U tohoto volně prodejného léčiva je vždy kontraindikovaný alkohol.U malých dětí je potřeba dodržovat dávkování (u nich dává se přednost suspenzím a čípkům před tabletami). Paracetamol se nesmí kombinovat s léky na nemoci ledvin, ředění krve, snížení hladiny cholesterolu, vysoký krevní tlak, se sedativy a také s léky na léčbu epilepsie. Spolu s Paracetamolem není vhodné také konzumovat větší množství čaje a kávy. V těhotenství se paracetamol nesmí užívat v průběhu 1.trimestru, v dalším období těhotenství je v nízkých dávkách povolený. I tak prosím POZOR!

BRZKÉ UZDRAVENÍ VÁM PŘEJE ANDY

 

Paracetamol

Struktura paracetamolu (N-acetyl-p-aminofenol)

Paracetamol (neboli acetaminofen) je léčivo, jež působí proti bolestem a zvýšené tělesné teplotě, není však protizánětlivé. Patří do indikačních skupin analgetikum a antipyretikum.

Mechanismus účinku

Paracetamol je centrálně působící látka, inhibuje COX-2 (cyklooxygenázu 2) v hypotalamu (antipyretický účinek) a nepřímo působí na serotoninové receptory v míše (analgetický účinek). Nástup účinku je do 30 minut od požití.

Nežádoucí účinky

Paracetamol je ve vyšších dávkách a v kombinaci s alkoholem hepatotoxický (jedovatý pro játra), v běžných dávkách se může objevit i alergická kožní reakce. Jeho antidotem je acetylcystein, který ovšem neprochází přes placentární bariéru. Toto je důležité v případě předávkování, kdy dochází k selhání jater u matky i plodu. Acetylcystein se nemůže dostat k játrům plodu a chránit je.

Dávkování

Obvyklé dávkování je 500–1 000 mg paracetamolu v jedné dávce (tj. 1–2 tablety Paralenu), lze opakovat po 4–6 hod, maximálně však 4 g (8 tablet Paralenu) za den. Děti obvykle užívají 10–15 mg/kg své váhy, maximálně pak 50 mg/kg za den. V těhotenství se paracetamol nesmí užívat v průběhu 1. trimestru, v dalším období těhotenství je povolený.

Indikace

Paracetamol dobře působí proti bolesti a vysoké teplotě. Užívá se při bolestech různého původu a při zvýšené teplotě především u viróz. Je všeobecně dobře tolerován, je šetrný k žaludku a mohou ho již malé děti. Při terapii se nedoporučuje konzumovat alkoholické nápoje, které v reakci způsobují vznik toxinů v játrech. Podobnou reakci jako alkohol způsobuje i velké množství kofeinu (čaj, káva). Tablety se doporučuje užívat po jídle.

Léková forma

Prodává se jako nepotahované bílé tablety a ve formě čípků a suspenze. V Česku je lék schválen a běžně používán, zakoupit se dá i bez lékařského předpisu v lékárně pod obchodním názvem Paralen, výrobcem je společnost Zentiva. Dalšími léky obsahujícími paracetamol jsou např. Panadol a Medipyrin, Coldrex.

Srovnání

Metaanalýza z roku 2002 ukazuje, že ibuprofen je v léčbě horečky účinnější.

zdroj info :

http://cs.wikipedia.org/wiki/Paracetamol

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář