Jdi na obsah Jdi na menu

MAMOGRAF MŮŽE RAKOVINU VYVOLAT

19. 1. 2018

Má mamografický screening vliv na úmrtnost na rakovinu prsu? 

Vyšetření prsu mamografem, které má včas odhalit rakovinu, ji může podle lékařů paradoxně vyvolat svým zářením. Varování se týká žen mladších čtyřiceti let. Ty by neměly žádat o mamografické vyšetření prsu, pokud nemají v rodině někoho s rakovinou prsu nebo už samy nemají příznaky zhoubné nemoci.

 

Mamografy a vše co s nimi souvisí – jsou totiž jedním z nejlukrativnějších odvětví moderní medicíny, přinášející „rakovinnému průmyslu“ stamiliony korun. K riziku vzniku rakoviny prsu svým zářením spíše přispívají, než před ním chrání. 

 

Další kolo sporu o to, zda má či nemá systematické mamografické vyšetřování žen vliv na pokles úmrtnosti na rakovinu prsu, nastartovali dánští a norští vědci. Podle nich je totiž mamografie jako metoda snižování úmrtnosti žen zcela neúčinná.

 

Na začátku roku 2014 jedna z dosud největších a nejdelších studií na mamografii, prováděná na 90000 žen během 25 let zjistila, že mamografy nemají žádný dopad na úmrtnosti v důsledku rakoviny prsu. 

 


Skutečná alternativa mamogramu


Pokud vážně uvažujeme o alternativě mamografického screeningu, měli bychom vědět, že existuje již od šedesátých let minulého století. Tehdy se začala šířit technologie, zvaná termogram (termografický screening, termografie prsu, medicínská termografie).

Ten využívá k detekci nádorů dvou faktů: za prvé vyšší teploty nádorové tkáně, která tudíž intenzívněji září v infračervené části spektra. Za druhé odlišné zásobování nádorové tkáně krví. Při chladném podnětu prostě postižené cévy nereagují tak rychle, jako zdravé.

Samotná procedura vyžaduje, aby žena několik minut stála zhruba tři metry od skeneru. Žádná radiace, žádné bolestivé stlačování prsní tkáně. Jednoduché a levné. Proto nevyužívané a „zapomenuté“. Ne ale všude.

 

Mnozí američtí lékaři, jako je onkolog dr. Russel Blaylock nebo populární dr. Christine Northrupová, nedají na termografii dopustit. Tvrdí, že vyšetření termogramem odhalí nádor dříve než mamogram. Až s pětiletým předstihem oproti konvenční technologii. Jsou na něm totiž vidět i cévní změny, které vzniku vlastního tumoru předcházejí. Je samozřejmé, že jsou tito lékaři mnohými svými zlobovanými kolegy nenáviděni.

 

zdroj:

http://www.protiproud.cz/zdravi/849-kanadska-studie-mamograficke-vysetreni-je-zbytecne-protiproud-navic-nebezpecne-a-co-maji-spolecneho-laska-infrazareni-a-lecba-rakoviny.htm

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář