Jdi na obsah Jdi na menu

LYMFA: SEZNAMTE SE

15. 4. 2023

Lymfa (míza) je nažloutlá tekutina, která koluje v lymfatickém systému. Má podobné složení jako krevní plazma. Je součástí imunitního systému, má významnou úlohu v obraně těla před infekčními a nádorovými onemocněními. Má důležitou roli také při vstřebávání tuků z potraviny ve střevním traktu.

 

Lymfa (míza), která vzniká v mezibuněčných prostorech z tkáňového moku, koluje v  otevřeném lymfatickém systému. Během 1 hodiny se jí v těle vytvoří asi 100 - 125 ml, za 24 hodin je to cca 2,5-3 litry. Má podobné složení jako krevní plazma, avšak obsahuje mnohem méně bílkovin.

 

Míza se stahuje z mezibuněčného prostoru, poté se shromažďuje v mízních vlásečnicích (lymfatických kapilárách). Odtud pokračuje dál širšími cévami a na různých místech těla se pročišťuje v lymfatických uzlinách. Lymfatické cévy se postupně spojují do tzv. ductus thoracicus, která mízu odvádí do žilního systému. Necirkuluje tedy jako krev v uzavřeném oběhu, naopak nemá žádnou svou pumpu a jedná se ootevřený systém, I proto potřebuje pro své prodoudění pomoc svalů a nebo jiných mechanických stimulů zvenčí.

 

Složení lymfy není zcela stejné, záleží na tom, v kterém orgánu vzniká. V kapilárách lymfa ještě neobsahuje žádné buňky - ty se do ní dostávají až ve chvíli, kdy projde některou lymfatickou uzlinou. V ductus thoracicus má lymfa narůžovělou barvu, je kalná a obsahuje mnoho buněk. Má i schopnost srážet se, podobně jako krev. Celých 99 procent buněk mízy tvoří imunitní buňky lymfocyty.

 

Právě proto je velmi důležitá pro náš imunitní systém. A bohužel hraje také velmi často podstatnou roli v tom, že se nám nedaří hubnout, nebo dokonce tloustneme.

Tok lymfy může zpomalit, nebo dokonce úplně zastavit i to, když příliš jíme nebo se moc nehýbeme. Na druhou stranu viníky mohou být také neuvážené rychlé diety s velkým úbytkem váhy či úrazy.

 

Zpozornět bychom měli už při prvních příznacích, jako jsou pocity celkové únavy a psychické nepohody, problémy čelit zátěži, častá infekční onemocnění, otoky v oblasti kotníků, obličeje a později i břicha. Špatně fungující lymfatický systém může totiž být mimo jiné příčinou hromadění přebytečných tuků, soli a vody v tkáních.

Určitě ho tedy můžeme pokládat za jednoho z viníků našich nezdarů při zapeklité snaze zbavit se nenáviděných faldíků či důvod, proč nevysvětlitelně přibíráme na váze. A bohužel lymfatický systém, který je v nepořádku, může být rovněž důvodem nenáviděné celulitidy.

 

Výkyvy pohlavního hormonu estrogenu, ať už jsou způsobeny nadměrnou fyzickou zátěží, extrémními dietami či něčím jiným, způsobují totiž změny v podkožním vazivu. 

Pánové, máte prostě štěstí, s lymfou to mají totiž ženy rozhodně složitější.

 

 

Zdroj: https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/co-zpusobuje-nefungujici-lymfaticky-system.A170208_093657_zdravi_pet

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář