Jdi na obsah Jdi na menu

LÉKY JSOU TESTOVÁNY BOHUŽEL I NA DĚTECH

22. 6. 2011
Vyšetřování časopisu Observer odhalilo, že sirotci a také děti okolo tří měsíců byly použity jako morčata při potenciálně nebezpečných lékařských experimentech, které sponzorovaly lékařské společnosti.

Léky v USA byly testovány na malých dětech. Britský farmakologický gigant GlakoSmithKline je zatažen do skandálu. Firma sponzorovala experimenty na dětech z Incarnation Children's Centre (Formovací Dětské Centrum) v New Yorku, které se specializuje na domácí péči o HIV nakažené a je řízeno katolickými charitami. Děti byly buď HIV pozitivní nebo se narodily HIV-pozitivním matkám. Jejich rodiče byli mrtví, nezjistitelní nebo shledáni neschopnými se o děti starat.

Podle dokumentů získaných Observerem sponzoroval Glaxo od roku 1995 minimálně čtyři lékařské testy používající hispánské či černé děti v umístěné v Centru.

Dokumenty poskytují detaily o všech klinických testech v USA a odhalují, že experimenty sponzorované Glaxo testovaly "bezpečnost a snášenlivost" léků na AIDS, z nichž některé měly nebezpečné vedlejší efekty. Glaxo vyrábí množství léků na HIV, mezi nimi taktéž AZT. Normálně by testy na dětech vyžadovaly souhlas rodičů, ale vzhledem k tomu,že děti jsou v péči úřadů, zastávají tuto roli v New Yorku oni.

Městský zdravotní výbor začal vyšetřování na základě tvrzení, že více než 100 dětí v Centru bylo použito ve 36 experimentech, z niž alespoň čtyři spolusponzoroval Glaxo. Některé z těchto testů měly vyzkoušet "toxicitu" léků na AIDS. Při jednom z nich dali 4-letému dítěti vysokou dávku koktejlu sedmi léků najednou. Při dalším sledovali reakce šestiměsíčních dětí na dvojitou dávku vakcíny proti spalničkám.

Většina experimentů byla sponzorována federálními úřady jako je National Institute of Allergy and Infectious Diseases (Národní Institut Alergií a Infekčních chorob). Až do nynějška zatím role Glaxa nevyplula na povrch.

V roce 1997 experiment spolusponzorovaný Glaxem používal děti z Centra na získání tolerančních, bezpečnostních a farmakokinetických údajů pro léky Herpu. V nedávném experimentu byly děti použity na testování AZT. Třetí experiment sponzoroval Glaxo a americká farmaceutická firma Pfizer. Zkoumal "dlouhodobou bezpečnost" antibakteriálních léků na tříměsíčních kojencích. Lékařské zřízení bránilo testy tím, že umožnily těmto dětem získat nadstandardní léčbu, kterou by jinak získat nemohly vhledem ke svému smrtelnému onemocnění.

Přesto "zdravotní propagátoři" tvrdí, že mezi dodáváním nejnovějších léků a experimenty je rozdíl. Prohlašují, že většina experimentů byla nejvíce nebezpečnou "první testovací fází" a že HIV testy dětí nebyly spolehlivými indikátory aktuální nákazy. Toxické léky mohli být podány zdravým kojencům. HIV léky jsou podobné lékům používaným v chemoterapii a mohou mít vážné vedlejší účinky.

Vera Sharavová, prezidentka Alliance for Human Research Protection (Asociace pro ochranu lidí při výzkumech) prohlásila, že s dětmi bylo jednáno jako s "laboratorními zvířaty"."Jsou to jedni z nejzranitelnějších jedinců v zemi a vypadá to, že je zde trend dávat k nim přístup farmakologickým firmám" říká. "V historii lékařského výzkumu jsou zneužíváni trestanci, mentálně nemocní a teď dokonce chudé děti v pečovatelském domě."

Sharavová naléhala na vládní úřad potravin a léků USA, aby vyšetřil a požadoval plné odhalení všech škodlivých ůčinků, kterými děti trpěly, a to včetně smrti. Totéž požaduje brooklynský demokratický radní Bill de Blasio po newyorském vládním úřadu pro ochranu dětí, který s testy souhlasil. Má zjistit, kdo dal k experimentům souhlas a za jakých podmínek.

Glaxo přiznal, že obstaral finance pro některé experimenty, ale odmítl jakoukoli nevhodnou činnost. Mluvčí k této věci prohlásila: "Tyto studie byly uplatněny americkou Klinickou zkušební skupinou pro AIDS, síť klinického výzkumu platil Americký národní institut zdraví. Glaxo se účastnilo v podobných výzkumech zajišťujících studie léků nebo je sponzorovalo, ale nemělo s pacienty žádný kontakt.

"Dá se říci, že klinický výzkum je v USA pečlivě regulován a je v odpovědnosti příslušných úřadů zajistit všem subjektům účastnícím se klinických testů vhodný, informovaný souhlas přizpůsobený všem místním zákonům a opatřením právních úřadů v oblasti práv menšin."

Testy v zařízení byly řízeny lékaři lékařského centra Kolumbijské univerzity. Její mluvčí Annie Baynová řekla, že v Centru se neprováděly od roku 2000 žádné klinické testy a že souhlas k použití dětí dal úřad pro ochranu dětí, jehož porota se skládá z lékařů a právníků, kteří rozhodují, jestli u dětí výhody testu převáží nad riziky. "V systému je hodně ochranných prvků. HIV je v každém případě smrtelná nemoc, ale léčebná terapie život značně prodloužila," říká Baynová.

Mluvčí Centra řekl: "Účelem testů bylo vyzkoušet účinky léčby HIV. Tyto testy byly vedeny z důvodů získání vědeckých důkazů potenciálního uplatnění v léčbě dětí nakažených HIV."

http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2005040018



Převzato z:
- OSUD.cz (09.04.2004, Odhalení listu Observer: Malé děti používány JAKO LABORATORNÍ KRYSY...)


Další zdroje:
- Observer (04.04.2004, UK firm tried HIV drug on orphans, původní zdroj)
- Prison Planet.com (04.04.2004, Young Children and Babies Used as Lab Rats in Drug Trials)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář