Jdi na obsah Jdi na menu

LÉKY: VÍCE ŠKODY NEŽ UŽITKU

1. 3. 2014

Dnešní léky mají v příbalových letácích stále delší výčet možných vedlejších účinků. Jak je to možné, když stále dokonalejší výzkum by nevhodné, natož nebezpečné léky vůbec neměl pustit do užívání?

Zvykli jsme si, že na každý zdravotní problém existuje pilulka, která nás jej jakoby zázrakem zbaví. Nejenom, že to není pravda, ale navíc se ukazuje, že mnohé léky mohou napáchat víc škody než užitku. Zvlášť, pokud bereme víc přípravků najednou. Pak se jejich účinky mohou buď vzájemně vyrušit, nebo znásobit. A těžko říct, co z toho je horší.

Už bývá pozdě

Zhruba před 50 lety se lék s účinnou látkou thalidomid  předepisoval těhotným jako zvlášť šetrný prášek na spaní a uklidnění. Než se přišlo na to, že způsobuje poškození plodu, narodilo se 12 tisíc těžce postižených dětí.

I dnes se stává, že lék, původně považovaný za bezpečný, vykáže v masovém použití nečekaně závažné následky.

Nedávno byl například stažen z prodeje v celé Evropě sibutramin, u nás známý jako Meridia, určený k léčbě obezity. Ukázalo se, že způsobuje vyšší rizika infarktu a dalších kardiovaskulárních onemocnění.

Právě léky proti obezitě patří k nejčastější skupině, která představuje velké nebezpečí - hlavně léky prodávané přes internet.

Přísný hlídač poradí

Často se jedná o padělky, vyráběné za neuvěřitelně primitivních podmínek. Obsah účinných látek bývá i několikanásobně překročen nebo naopak zcela chybí a přípravek zpravila obsahuje také nejrůznější příměsi.

Třeba jeden nabízený spalovač tuků obsahoval ženský hormon progesteron. Padělaná léčiva tak mohou ohrozit i vážně poškodit zdraví pacientů. V zahraničí, například ve Švédsku, byly zdokumentovány případy, kdy došlo po požití padělaného přípravku k úmrtí.

Na tyto případy upozorňuje Státní ústav kontroly léčiv (SÚKL), který na svých stránkách zároveň poskytuje rady, jak tyto nebezpečné léky poznat. Většinou jde o léky na hubnutí, na podporu erekce a anabolické steroidy na budování svalů.

Pozor na podvodníky

"Jedná se o přípravky dostupné pouze na lékařský předpis. Lze tedy předpokládat, že lidé volí cestu nákupu, která nevyžaduje návštěvu lékaře a získání lékařského předpisu. Nákup na internetu se jim tudíž jeví na první pohled jako snadná a rychlá cesta," uvedla Jaroslava Doležalová, vedoucí dozoru nad reklamou SÚKL.

A není jich málo - v roce 2009 zajistili pracovníci SÚKL 1 278 ks „léčivých přípravků". Z tohoto množství zjistili a šetřili sedm případů dovozu neregistrovaných léčivých přípravků, tři případy padělků léčivého přípravku a šest případů nelegálních léčivých přípravků.

Lékaři často o účincích léku vědí, ale volí menší zlo: například chloramfenikol poškozuje kostní dřeň, ale dokáže "zvládnout" těžké infekce, na něž by jiná antibiotika nezabrala. Škodit však mohou i ty nejběžnější léky, které docela určitě máte doma i vy.

Staří známí umí škodit

Reyeův syndrom je záhadné a zákeřné onemocnění,  které vzniká po podání aspirinu nebo acylpyrinu. Jeho příznaky často splývají s běžnými nemocemi, při jejíž léčbě saháme obvykle právě po těchto lécích.  Čím víc však „léčíme", tím víc stav zhoršujeme. Může skončit i smrtí.

To je také důvodem, proč už od 80. let čeští pediatři většinou pro doplňkovou léčbu malých dětí s „běžnými" chřipkami, nachlazeními apod. doporučovali spíš přípravky s paracetamolem.
 
S tím je však potřeba také zacházet opatrně. Tuto účinnou látku nalezneme v mnoha volně prodejných lécích, jako jsou např. tabletový Paralen, rozpustný Coldrex a mnohé další. Jde o běžný lék na tlumení bolesti nebo ke snížení vysoké teploty, v našich lékárnách jich můžete koupit dokonce kolem dvou stovek druhů!

Stačí jeden panák...

Maximální doporučená denní dávka paracetamolu je asi 8 tablet (4 gramy). Vyšší dávky už jsou toxické a mohou vážně poškodit játra.  Na to, aby si tak pacient způsobil otravu, by však musel těchto léků sníst několik balení. Daleko "snazší" je si poškodit játra kombinací těchto prášků s alkoholem. Tehdy již k trvalému poškození stačí daleko menší dávka, cca 10 gramů.

Játra pak  musí odbourávat jak alkohol, tak i paracetamol, a proto se brzy vyčerpají a odumřou. Vzniká tak tzv. poléková hepatitida.

Pořádný problém  může vzniknout také opačným způsobem. Pokud trpíte nějakou jaterní nemocí (a stává se, že člověk ani neví, že se nakazil třeba i žloutenkou, natož mononukleózou), vezmete si lék s paracetamolem a k tomu byť jen minimální množství alkoholu, můžete se vážně ohrozit na životě.

Ubohá játra!

Játra pak "nestíhají" už vůbec a lze mluvit o štěstí, když vás z toho doktoři dostanou. Nekombinujte tedy zásadně alkohol s paracetamolem.

Aspirin, užívaný staršími  lidmi jako prevence, nepomáhá na ředění krve, ale naopak způsobuje praskání cév a může tak vést k mrtvici. Také léky s obsahem ibuprofenu mohou výrazně ublížit, pokud zároveň s nimi užíváte přípravky na ředění krve, jako je například warfarin.

Salicyláty, jako je právě aspirin, dokáží často vzbudit nepříjemnou alergii, stejně jako nesteroidní antirevmatika (NSA). Navíc zvyšují účinek inzulinu, takže diabetici by je měli brát jen s nejvyšší opatrností.

Čtěte příbalové letáky!

Častým rizikem bývají situace, kdy mezi účinnými látkami vznikají nevhodné chemické reakce. Všeobecná zdravotní pojišťovna v posledních dvou letech intenzivně pracovala na projektu, jehož cílem bylo ověřit situaci v předepisování nevhodných kombinací léků. Sledovaly se databáze léků předepsaných na recept ve dvou krajích - Královéhradeckém a Středočeském.

Z celkem půl milionu receptů, kde se našly výše uvedené léky, byly identifikovány závažnější stupně lékových interakcí v 16 000 případech. Ještě se vám zdá, že jde o prkotinu? Největší česká zdravotní pojišťovna proto zavede systém, který bude upozorňovat nejen lékaře, ale i nemocné pojištěnce na případné kontraindikace léků.

Nejčastěji předepisované léky na vysoký cholesterol dokáže zablokovat už jeden litr čaje z třezalky, která je dnes velmi oblíbená. Vysoce riziková je kombinace léků na srdce s Viagrou, natož s nějakým jiným, méně prověřeným přípravkem na podporu erekce, často právě koupeným přes internet.

Naopak grapefruitový džus, a v něm obsažené kumariny a flavonoidy, dokážou několikanásobně zvýšit například koncentrace u léků na vysoký krevní tlak nebo onemocnění srdce a způsobit tak závažné komplikace.

Sladké mámení

Dobré je dát si taky pozor, pokud člověk trpí fenylketonurií. Existuje mnoho léků, které sice neobsahují fenylalanin, ale především jiné látky, ze kterých se fenylalanin v těle vytváří. Nejčastější z nich je aspartam, který je často používán jako umělé sladidlo. 

Mezi nejběžnější léky, které mohou být zdrojem fenylalaninu, patří:

  • léky na odvykání kouření (nikotinové žvýkačky)
  • léky užívané při chřipce a nachlazení a léky používané k tlumení bolesti
  • léky užívané ke snížení kyselosti žaludku nebo léky proti zácpě
  • mnoho potravinových doplňků, žvýkaček a výrobků s obsahem umělých sladidel

Naopak diabetici si musí dávat pozor na léky, obsahující pravý cukr. A těch je také hodně. Vážně - čtěte příbalové letáky!

zdroj:

http://zena.centrum.cz/zdravi/novinky/clanek.phtml?id=730528#utm_medium=stylebox&utm_source=centrumHP&utm_content=position-9

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář