Jdi na obsah Jdi na menu

KONEČNĚ - I V ČR BY MOHLO BÝT OČKOVÁNÍ DOBROVOLNÉ

10. 10. 2011

Očkování by v České republice v budoucnu mohlo být zcela dobrovolné, záleželo by tak jen na rodičích, jaké vakcíny by svým dětem nechali podat, uvedl ve čtvrtek Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti. Povinná by podle něj měla zůstat jen nejzákladnější očkování, například proti tetanu.

"Opravdu si myslím, že vývoj půjde touto cestou. Spoléhám v tomto na komunikaci mezi dětskými lékaři a rodiči, kteří budou po vzájemné diskusi rozhodovat. Argument, že rodič svému lékaři nevěří, protože je ve vleku zdravotnické a farmaceutické lobby, neberu jako platný. Takovým rodičům bych poradil, ať změní lékaře," uvedl Chlíbek.

Přechod k nepovinnému schématu očkování podle Chlíbka ale paradoxně mohou zbrzdit sami rodiče. "Překvapilo mě, že podle průzkumu z letošního roku 80 procent rodičů chce zůstat raději u povinných očkování. A zajímavý je i důvod tohoto požadavku, lidé totiž nevěří svému okolí, tedy tomu, že by v případě dobrovolného očkování všichni plnili tato doporučení natolik svědomitě, aby nedošlo k rozvoji již dříve vymýcených nemocí," řekl lékař.

Dětská lékařka Hana Cabrnochová zase zmínila, že z jejích zkušeností mají rodiče v lékaře při očkování velkou důvěru. "Pokud jde o již dnes dobrovolná očkování, třeba proti rotavirům, tak v drtivé většině případů od rodičů slyším, že si ode mne nechají poradit a doporučit nejvhodnější postup," podotkla.

Pediatrička také zmínila ještě jeden trend ve vývoji očkování, kterým je klesající zátěž pro dětský organismus. "Na první pohled se to nemusí zdát, ale sdružování několika očkovacích vakcín do jedné dávky znamenalo opravdu průlom. Zatímco v letech okolo roku 2001 děti do 15 let svého věku absolvovaly 21 vpichů, při kterých dostaly 3249 antigenních látek, v roce 2007 už to bylo jen 14 vpichů s 252 látkami a od loňského roku dítě musí absolvovat pouze osm vpichů, respektive 12 vpichů s očkováním proti pneumokokům. Antigenů pak již je jen 60," uvedla Cabrnochová.

Autor: Zuzana Fojčíková

ZDROJ:

http://www.mediafax.cz/domaci/3288144-Cesky-ockovaci-kalendar-by-mohl-byt-v-budoucnu-zcela-dobrovolny-tvrdi-odbornik

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář