Jdi na obsah Jdi na menu

JAK SI VYROBIT DOMA ÚČINNOU DEZINFEKCI?

2. 3. 2020

Češi již několik dní berou útokem supermarkety a internet je plný fotek vykoupených regálů s potravinami a cedulí na dveřích lékáren, že ochranné roušky a antibakteriální gely jsou vyprodány. Světová zdravotnická organizace proto na svých stránkách zveřejnila návod na přípravu dezinfekčního gelu, abyste ho nemuseli složitě shánět v obchodech.

hygiene-3517277_1920.jpg

Epidemiologové na celém světě se shodují, že nejdůležitější v boji s viry (aktuálně s koronavirem Covid-19) je mít čisté ruce. Bohužel panika zapříčinila, že prostředek na dezinfekci rukou je mnohde zcela vyprodaný. Proto Světová zdravotnická organizace vydala návod, jak si dezinfekční gel vyrobit svépomocí jednoduše doma. Všechny potřebné ingredience by měly být běžně dostupné v drogeriích nebo lékárnách. 

 

Jak si vyrobit dezinfekční gel:

Hodit se vám budou ochranné rukavice, pokud je však doma nemáte, nejsou nezbytné. Připravit si musíte čistou nádobu o objemu 1 litr s ryskou a uzávěrem a neobejdete se ani bez injekční stříkačky.

Připravte si:

  • Litr čistého alkoholu (96% ethanol nebo 99,8% isopropylalkohol)
  • 3% peroxid vodíku
  • glycerol (známý také jako glycerín)
  • Postup:

    Litrovou nádobu naplňte 830 mililitry alkoholu. Injekční stříkačkou do lahve pomalu přidejte 42 mililitrů peroxidu vodíku a pořádně promíchejte. Teď se trošku zapotíte, protože přidat 15 mililitrů glycerolu nepůjde úplně lehce vzhledem k jeho velké hustotě. Na glycerín si vezměte novou stříkačku, případně sterilizujte převařenou vodou tu, kterou jste nabírali peroxid vodíku. Láhev s alkoholem, peroxidem vodíku a glycerolem zavřete a důkladně promíchejte

    Dezinfekční gel nechejte odstát v uzavřené nádobě po dobu tří dnů, poté jej můžete použít.

    Litr domácího dezinfekčního gelu nás vyšel na 120 korun a v praxi jsme si vyzkoušeli, že se dá využít i při úklidu (stačí na hadřík nanést pár kapek gelu a otřít kliky v domě, toaletu nebo předměty denní potřeby, jako ovladače, mobilní telefony a klávesnice). 

Ať se Vám tenhle domácí experiment podaří.. Andy

Najdete mne na faceboku zde: https://www.facebook.com/kindermann.andrea

 

zdroj textu:

https://www.kupi.cz/magazin/clanek/6203-svetova-zdravotnicka-organizace-vydala-navod-jak-si-doma-vyrobit-dezinfekci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář