Jdi na obsah Jdi na menu

ITÁLIE UZNALA ODŠKODNĚNÍ ZA SMRT KUŘÁKA

1. 6. 2014

Milánský soud nařídil tabákovému koncernu British American Tobacco zaplatit odškodné milion eur (27 milionů Kč) pozůstalým jednoho italského kuřáka, který zemřel na rakovinu.Firma, jejíž právníci už dali najevo, že podají odvolání, podle verdiktu dostatečně neupozorňovala na nebezpečí plynoucí z kouření. Informují o tom italská média.

 

Koncern British American Tobacco býval v době, kdy zesnulý kuřák svému zlozvyku holdoval, majitelem monopolní italské tabákové společnosti Ente Tabacchi.

Podle zpráv italských sdělovacích prostředků postižený kuřák zemřel v roce 2004 ve věku 54 let na rakovinu plic. Zesnul poté, co 40 let kouřil v průměru půl druhé krabičky cigaret denně.

British American Tobacco musí pozůstalým rovněž uhradit náklady spojené s pohřbem, konstatoval soud. Poukázal na to, že společnost opomněla patřičně upozornit na zdravotní rizika spojená s jejími výrobky, a nic na tom nemění skutečnost, že si kuřák mohl být nebezpečí vědom.

Povinnost tato upozorňování umísťovat na cigaretové krabičky platí v Itálii od roku 1991, poznamenala agentura APA.

Právní zástupci tabákové firmy při soudním jednání argumentovali tím, že kouření je svobodným rozhodnutím každého a výrobce tabákových produktů za to nemůže být postihován. Dali také najevo, že se hodlají proti rozsudku odvolat.

Podobné soudní procesy se doposud převážně konaly ve Spojených státech.

ZDROJ:http://zdravi.e15.cz/denni-zpravy/ze-zahranici/dle-milanskeho-soudu-tabakova-firma-da-za-smrt-kuraka-milion-eur-476297

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář