Jdi na obsah Jdi na menu

HLÁŠENÍ NEŽÁDOUCÍCH ÚČINKŮ PO OČKOVÁNÍ

12. 2. 2011

Je zajímavé, jak málo lékařů hlásí nežádoucí účinky očkování. Ze zpravodaje Státního ústavu pro kontrolu léčiv plyne, že je to jen asi 1 % lékařů. Tím vzniká situace, kdy (MY ZASTÁNCI NEOČKOVÁNÍ) komunikujeme a argumentujeme lékařům o nežádoucích účincích, ale oni se odvolávají na to, že skoro žádné nejsou, protože je jejich kolegové nikam nehlásí a tedy "vlastně neexistují". Kdyby byly nežádoucí účinky hlášeny poctivě, tak se jistě povede přesvědčit více lékařů ohledně neočkování, protože by pochopili, že je z toho více negativ než pozitiv.

Mohli bychom iniciovat to, aby byl každý negativní účinek hlášen i tím, že by rodiče vyžadovali kopie hlášenek. Případně je nechali u lékaře vyplnit a odesílali je sami. Informace k hlášení jsou zde: http://www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

Zajímavé je i to, že má zdravotnický personál povinnost hlásit každý nežádoucí účinek ze zákona. Mají dokonce hlásit i  i podezření na nežádoucí účinek! Sami asi víte v kolika případech se lékař či lékařka ani neobtěžují s nějakým hlášením..

 

V roce 2008 SÚKL přijal pouze 1477 hlášení o podezření na nežádoucí účinky na všechny léky použité v ČR !! Téměř polovina se týkala nežádoucích účinků po očkování!!!, nejvíc komplikací bylo zaznamenáno po podání určité vakcíny proti tuberkulóze. Podle ředitele SÚKLu Martina Beneše v ČR "přetrvává trend podceňování rizikových vlastností přípravků".

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář