Jdi na obsah Jdi na menu

DOTAZ - CHCI PŘERUŠIT OČKOVÁNÍ?

18. 1. 2011

Jsem zastáncem toho, že když se rodiče rozhodnou přerušit očkování, je to dobře, jak z medicínského hlediska tak z toho lidsko-právního. Pročetla jsem mnoho knih a studiií o očkování a nikde jsem nenašla konkluzivní důvod proč doočkovat. A když vám někdo řekne, že je to nutné u rozočkovaného dítěte, tak je to velmi podezřelý nazor a neni podložen vědeckou studií. Naopak u povinné aplikace hexavakcíny, která se u nás očkuje až 4x je v příbalovém letáku uvedená účinnost už po 2.aplikaci. Poč se tedy naše děti vystavují 2x většímu riziku imunitnímu zatížení "těžkých" vakcín, když nemusí? Rozumná odpověď asi neexistuje, ta ekonomická však ano.. Andy

 

Dotaz maminky pokud už zahájila očkování a neche nechat dítě doočkovat:

Dobrý den,
máme s manželem dotaz - prosbu o radu.

máme 2 děti:František (3 roky), Mařenka (1 rok)

po různých hledání pro a proti a informování se ohledně očkování jsme se s manželem rozhodli, že už nejspíš nechceme další očkování.

naše děti jsou očkované

konkrétně: Fran - v porodnici BCG, Hexa 4x (3.měsíc, 4.měs, 5.měs, 16.měs), Priorix 2x (17.měs, 25.měs), Havrix 2x (16.měs, 30.měs)
                Mař (narozena doma) - Hexa 3x (3.měs, 4.měs, 5.měs)

na žádné očkování neměli výraznější reakci - František po 2.hexa lehce zvýšenou teplotu (asi 38.5), Mař den lehce protivná a plačtivá u 1.hexa

přiznávám, že ze všech informací pro a proti máme v hlavě guláš, lépe řečeno nerozumíme moc lékařským výrazům, ale podle arogantního chování českého lékařství (proto i naše rozhodnutí rodit doma - s tou "nebezpečnou" pí.Ivanou Königsmarkovou) a jakéhosi důvěřování vlastnímu selskému rozumu jsme došli k závěru, že cpát do sebe chemikálie a jiné ptákoviny, u kterých opravdu není jasné, co v nás zanechávají a co s námi dlouhodobě udělají, není prostě dobré.

vysvětlím větu "nejspíš nechceme další očkování" - naše paní doktorka mluví o přeočkování, obzvláště u Mařenky, která nemá 4.dávku Hexa.

rádi bychom se proto zeptali, jestli máte někdo zkušenost - radu, zda-li, pokud jsme už očkování začali, je ho lepší dokončit (myslím např. kompletní 4 dávky hexa), anebo je to jedno a v tom případě na co se máme připravit ze strany doktorky a popřípadě hygieny, sociálky atd.

naše pí.doktorka je celkem milá, ale např. její reakce na naše rozhodnutí rodit doma byla dost razantní, nicméně po samotném porodu byla velice ochotná, s paní.Königsmarkovou bez problému komunikovala, střídaly se v domácích návštěvách

ohledně očkování má myslím jasno, že prostě očkovat ano a ne jinak, ale zatím jsme se s ní o tom nebavili

také bychom se rádi zeptali, kde sehnat informace o nemocech, proti kterým budou naše děti neočkované, nebo jen "napůl" - příznaky, průběh, léčení

máme knížku "Jak pečovat o zdraví vašeho dítěte navzdoru vašemu lékaři", znáte i nějaký jiný zdroj?

předem moc děkujeme za odpovědi.
a také děkujeme lidem organizujícím Rozalio za prostor, kde může člověk otevřeně hledat, ptát se, nebýt jen číslem v kartotéce
s uctivým pozdravem
Dorka B.

 

Odpověď:

Dobry den D.,

Ja jsem zastancem, ze kdyz se rodice rozhodnou prerusit ockovani, tak je to uplne o.k. jak z medicinskeho hlediska tak z lidsko-pravniho hlediska. Procetla jsem mnoho knih a studii o ockovani a nikdy jsem nenasla konkluzivni duvod proc dookockovat a kdyz nekdo rekne, ze je nutne dodelat ockovani u rozockovane ditete, tak je to velmi podezrely nazor a neni podlozen vedecky.

Ja sama jsem sveho syna radne ockovala nez jsem se zacala zajimat o ockovaci tematice a nebylo to rozhodne proto, ze by mel spatne reakce, naopak vsechna ockovani snasel velmi dobre. Ale cim vic jsem cetla a cerpala z infomaci, tim vic jsem se presvedcila, ze nejlepsi bude ho uplne prestat ockovat, a tak jsem to i udelali. Nase lekarka s nasim nazorem nesouhlasila, a dodneska mi nabizi abych mu dokoncila alespon tetanus a cerny kasel, ale pochopila, ze to nejspis neudelame a netlaci na nas neprijemnym zpusobem. U ni rozhodne dodal klid, ze syn je alespon castecne ockovan, nevim jak tolerantne by se tvarila, kdybychom ho vubec neockovali, ale podle jejiho chovani bych soudila, ze by se nas snazila presvedit, ale tolerovala by to.

Ohledne nemoci, tak popis priznaku atd. maji ruzne webove stranky, treba u www.vakciny.net je to dobre popsane, jsou tam i grafy vyskytu. Jinak je take dobra kniha od Dr. Martina Hirteho "Ockovani pro a proti".

Ja jsem rada, ze jsem sveho syna dal nenechala ockovat, rozhodne ho to neposkodilo, je velice zdravy a malo nemocny robustni typ. Jak se jednou rozhodnete co, kdy a cim chcete ockovat, nebo co nechcete ockovat, budete klidnejsi, protoze to rozhodnuti bude vase, alespon to je moje zkusenost. Ja uz o tom ani nepremyslim, jestli jsem udelala dobre nebo spatne, proste jsem se rozhodla a hotovo.

Preju vam bezstresove rozhodovani,

Karolina
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář