Jdi na obsah Jdi na menu

DOMÁCÍ MĚŘENÍ HLADINY CUKRU

15. 2. 2023

Je to už nějakou dobu, co jsem si koupila  glukometr.  Chvíli mi trvalo, než jsem se odvážila začít se skutečným měřením. Rozhoupala jsem se až dnes. Investici v řádu několik stokorun vřele doporučuji každému, kdo to myslí se svým zdravím opravdu vážně.

 

 

Glykémie (hladina krevního cukru) kolísá u zdravého člověka mezi hodnotami 3,5 - 6,5 mmol/ l. Její hodnoty lze stanovit z kapky krve. Zvýšená glykémie je základním příznakem a projevem diabetu. Měření glykémie je proto nejdůležitějším a nejčastějším vyšetřením.

 

Proč je měření glykémie důležité? Mít diabetes znamená mít zvýšenou hladinu krevního cukru. Pokud je glykémie opakovaně nebo trvale zvýšená, nenávratně poškozuje celé tělo,všechny buňky a cévy. Její pravidelné měření je jediný způsob, jak lze získat informace o hladinách krevního cukru v těle diabetika.

 

 

Měření se provádí dvojím způsobem: v rámci běžné kontroly u lékaře nebo se pacient měří sám tzv. selfmonitoringem (sebesledování) .

 

 

Podstatou cukrovky je zvýšená hladina krevního cukru. Pokud se zvýšené hladiny glykémie nesníží, ohrožují celé tělo a všechny jeho buňky. Následné cévní komplikace pak mohou zkrátit život.

 

Opakovaná měření glykémie představují pro člověka jediný způsob, jak získat obraz o hladinách glykémie v průběhu dne. Potvrzují správnost nastavené léčby nebo naopak varují, že organismus je v nebezpečí. Proto je nutné si glykémii měřit pravidelně.

 

Provádět pouze jednorázové měření glykémie nestačí. Hladiny krevního cukru se totiž během dne mění v závislosti na jídle, fyzické aktivitě nebo aplikaci inzulinu.

 

Jedno měření nedá informaci o tom, zda je denní režim nastaven správně, zda byla podána potřebná dávka inzulinu ve správný čas nebo zda pacient neměl příliš vydatnou večeři.

 

Měření se obvykle provádí:

1.                           po probuzení nalačno (nebo před ranní injekcí inzulinu)

2.                           před obědem (nebo před polední injekcí inzulinu)

3.                           před večeří (nebo před večerní aplikací inzulinu)

4.                           před spaním, alespoň dvě hodiny po večeři

 

Alespoň čtyři měření glykémie za den poskytnou představu o jejích správných hladinách.

 

Tzv. profilové čtyřbodové měření (tedy 4 odběry za den) by mělo být  prováděno minimálně 1x týdně.


Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o tzv. postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1 - 2 hodiny po požitém jídle.

 

Doporučení  pro efektivní měření glykémie:

 

·  Informujte, jaké jsou vaše cílové hodnoty glykémie. Zapište si je.

 

· Pro měření glykémie si vyberte vždy 1 nebo 2 prsty, ze kterých budete pravidelně získávat kapku krve. (Ideálním prstem je 3. nebo 4. prst. Nejlépe na té ruce, kterou nepoužíváte při psaní.)

                      

·    Vpich pomocí odběrového pera provádějte na boku bříška prstu. Nepíchejte se do špičky prstu, okolí nehtu, středu bříška. Je to bolestivější.

 

  Kůži v místě vpichu předem nedezinfikujte (dezinfekce může ovlivnit měření glykémie). Pouze ji omyjte teplou vodou a mýdlem. Kůže se lépe prokrví a snadněji získáte potřebnou kapku krve.

 

 

·  Nezapomeňte kůži po umytí osušit. Kapka krve se totiž může smísit s vodou na kůži a může tak dojít ke zkreslení výsledku.

 

·   Kapku krve nanášejte pouze na vyznačené místo na testovacím proužku.

 

 

·    Nezapomeňte glukometr pravidelně kalibrovat podle návodu výrobce.

 

·  Naměřené hodnoty glykémie si zapisujte, včetně zjištěných (možných) příčin kolísání glykémie.

 

 Na zjištěné výkyvy glykémie reagujte konkrétními opatřeními, (upravte příjem potravy, pohybovou aktivitu nebo dávky inzulinu na základě předchozího poučení lékařem).

·                                  

·         Výsledky selfmonitoringu konzultujte s lékařem.

·                                  

Více informací o cukrovce a správném měření glykémie na

https://sdeleni.idnes.cz/cukrovka-a-spravne-mereni-glykemie-dty-/zpr_sdeleni.aspx?c=A110527_125147_zpr_sdeleni_ahr

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář