Jdi na obsah Jdi na menu

DOMÁCÍ MAKOVÉ MLÉKO

1. 3. 2014

 

Mým novým objevem ze světa máku je makové mléko. Vyzkoušela jsem ho,  podle lidové pověsti prý přivolává krásné sny.. MAKOVÉ MLÉKO je jedním z nejlepších přírodních zdrojů vápníku a hořčíku. Mák obsahuje v 80g doporučenou denní dávku vápníku a hořčíku v ideálním poměru. Je v něm 12x více vápníku, než v mléce kravském. Mák je vysoce zásaditý, takže pomáhá při překyselení organismu. 

 

 

PŘÍPRAVA MAKOVÉHO MLÉKA:

100 g kvalitního máku (zkuste se poohlédnout na farmářských trzích)

 

1 litr vody (pokud dáme vody méně – cca 800 ml – bude mít mléko krémovější chuť)

Nejdříve je dobré mák pomlít a to z důvodu narušení semen (pokud nemáte mlýnek, nic tak zásadního se nestane, tento recept funguje i bez pomletého máku  ). Pomletý mák zalijeme odměřeným množstvím vody a necháme ho min 2-3 hodiny (nejlépe přes noc) bobtnat při pokojové teplotě. Samotný mák bude klesat ke dni nádoby, pro rozptýlení ho můžete promíchat, ale není to nezbytně nutné. Z máku se postupně uvolňuje tuk, a proto bude voda po namáčení mírně šedá.

 

Po namočení vše přelijeme do mixéru a vše na plný pecky mixujeme po dobu cca 3 minut. Z máku se nyní uvolňují všechny potřebné minerální látky. Pěna, která mixováním vzniká, značí přítomnost uvolněného zdravého tuku.

 

 

Nastává čas mák scedit. Doporučuji použít velice jemné sítko nebo plátno (ovšem tady je nutná velká dávka trpělivosti ). Klasickými kuchyňskými sítky mák profrčí jedna radost. Já používám sítko na sypané čaje. I přes velmi jemnou strukturu stejně pár semínek propadne. Pokud to někomu vadí, může cedit tak dlouho, až bude mléko zcela čisté.

 

Scezený mák dále nepoužívejte a vyhoďte ho, neobsahuje už žádné živiny.

 

Pokud připravujete makové mléko jak nápoj na odkyselení organismu, vypijte ho čistý nebo ho můžete použít jako základ pro smoothie (přidejte například ovoce a máte vysoce hodnotný a chutný nápoj). Doporučuji vypít mléko čerstvé a neskladovat ho na horší časy 

 

Můžete samozřejmě přidat i nějaký obilný sirup (ale tady už nebude působit mléko tak zásaditě) nebo skořici, která navíc působí protiplísňově.

 

Mák setý je pro naše tělo velmi přínosný. Je velice zásaditý a pomáhá tedy u překyselení organismu. Je významným zdrojem vápníkuObsah vápníku ve 100 g máku je 1438 mg! Je to až 12 x více než je u kravského mléka.  Mák ve 100 g obsahuje 41,56 g tuků, 28,13 g sacharidů, 17,99 g bílkovin, 19, 5 g vlákniny, minerálů a vitamínů (zejména zinku, železa a hořčíku).

 

Makové mléko je velice dobře stravitelné i pro osoby, které mají jinak problémy trávit samotný mák. Je výborný pro ženy v menopauze, v těhotenství, při kojení, u dospívajících dětí.  

 

ZDROJ RECEPTU:

http://www.zijmesvujzivot.cz/zdravi/2013/10/12/makove-mleko/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář