Jdi na obsah Jdi na menu

DĚTI Z KLOKÁNKU POTŘEBUJÍ OBLEČENÍ I HRAČKY

1. 8. 2012

Klokánek je projekt Fondu ohrožených dětí, jehož cílem je nabídnout dětem namísto ústavní výchovy přechodnou rodinnou péči na dobu, dokud se nemohou vrátit zpět do své rodiny, nebo dokud pro ně není nalezena trvalá náhradní rodinná péče (osvojení, pěstounská péče, svěření do výchovy třetí osoby).

Ten (u nás) v Chomutově se nachází na Kamenném vrchu a je zde téměř 20 dětí včetně 2 miminek.. věřím, že krásné věcičky, povlečení na postýlku, sterilizátor i hračky, které jse jim darovala, udělaly dětem velkou radost.

V Chomutovském Klokánku jsou momentálně v realizaci 4 bytové jednotky, teta (zkušená sociální pracovnice) zde s dětmi žije, její služba je tedy 24hodin denně celkem 7 dní vkuse, pak ji na týden vystřídá 2.kolegyně, aby se následně po týdnu jeich první "teta" k dětem zase vrátila.

Musím říci, že je to opravdu obdivuhodný výkon..

 

 

Klokánky mají pověření MPSV jako zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, proto mohou přijímat děti na základě žádosti rodičů, soudního rozhodnutí (předběžné opatření nebo rozsudek), žádosti orgánu sociálně-právní ochrany dětí i na základě žádosti samotného dítěte či osoby, která malé dítě nalezne opuštěné nebo v jiné krizové situaci. V těchto případech mohou děti v Klokánku zůstat i proti vůli rodičů až do té doby, než soud rozhodne o předběžném opatření. Většina přijatých dětí má stejnou anamnézu jako děti přijímané do ústavní výchovy – zanedbávání, domácí násilí, neschopnost zajistit řádnou péči, týrání, zneužívání, bytové důvody, a někdy i hospitalizace osamělého rodiče či svěření dítěte za účelem zajištění náhradní rodinné péče.

více na:

http://www.fod.cz/klokanek.htm

 

Principy péče v Klokánku

 

  • O tři až čtyři děti pečují po všech stránkách obdobně jako v rodině zaměstnanci FOD – manželský pár, „teta“ nebo střídavě po týdnu dvě „tety“ (kromě péče o děti vaří, nakupují, pečují domácnost, mají čas si s dětmi hrát, mazlit se s nimi, chodit s nimi na vycházky).
  • Klokánky přijímají děti bez ohledu na věk, proto sourozence není třeba rozdělovat.
  • Děti se přijímají přímo „z terénu“, bez pobytu v diagnostickém ústavu, kde jsou společně diagnostikovány děti bez poruch chování s dětmi výrazně narušenými.
  • Děti přijímáme nejen na základě soudního rozhodnutí a na žádost orgánu sociálně-právní ochrany dětí, ale i na žádost rodičů nebo samotného dítěte.
  • V Klokánku je „teta“ (příp. i „strýc“) s dětmi v bytě i v noci a svou přítomností jim dodává pocit jistoty a bezpečí. V dětských domovech je často jeden noční vychovatel na patro.
  • Při návštěvě cizích osob se děti v Klokánku chovají tak jako děti v rodině – jsou zprvu nedůvěřivé a vyhledávají blízkost „tety“ nebo „strýce“. Batolata a předškolní děti z dětských domovů se většinou na cizí lidi „pověsí“ a jsou ochotny s nimi odejít. Samy tím dávají nejlépe najevo, kde je jim lépe, kde cítí bezpečí a jistotu.
  • Průměrná doba pobytu dítěte v Klokánku je šest měsíců.
  • Kolem 60 % dětí se z Klokánků vrací domů a 30 % odchází do náhradní rodinné péče.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář