Jdi na obsah Jdi na menu

CO JÍST PO LÉČBĚ ANTIBIOTIKY?

25. 2. 2018

Když je vám pod psa a nic nezabírá, předepíše vám lékař antibiotika. Ta vás sice uzdraví, stejně tak ale vaše tělo pořádně zhuntují. Co vás dá po ATB léčbě opět do pořádku?

 

Antibiotika v organismu likvidují nejen bakterie patogenní, ale i bakterie „přátelské“, zvláště ty, které osídlují trávicí trakt. Tyto bakterie (takzvaná probiotika) umožňují využití důležitých látek z potravy (například vitamín A, vitamín B12, železo), pomáhají při trávení, regulují pohyb a funkci střev a sehrávají velmi důležitou roli v imunitních pochodech v organismu.

Určité typy antibiotik jsou velkou zátěží pro některé tělesné orgány; například tetracyklin pro játra, streptomycin pro ledviny a podobně.

Antibiotika mohou způsobit přecitlivělost, někdy až alergickou reakci, v nejhorších případech i nebezpečný anafylaktický šok.

Opakované užívání antibiotik oslabuje imunitu a způsobuje přemnožení kvasinek (nejčastěji rodu Candida albicans), ty stojí v pozadí mnoha zdravotních problémů, například urogenitálních infekcí, průjmových onemocnění, zažívacích obtíží a mnoha dalších.

 

Platí zlaté pravidlo, že jak dlouho je člověk nemocný, tak dlouho by měl být v rekonvalescenci. To bohužel mnoho lidí nedodržuje. Organismus je po dobrání antibiotik vyčerpaný, antibiotika přestávají účinkovat a člověk je náchylnější k dalším nákazám.

Minimálně dva dny by si měl každý dávat pozor, v jakém prostředí se pohybuje (zejména v dopravních prostředcích). Jako podporu po dobrání antibiotik lze určitě doporučit živou kulturu – laktobacily, prodávají se v různých formách, například jako nápoje, tabletky, najdete je v jogurtech. Neuškodí ani preparáty na podporu imunity. Také je vhodná podpora organismu koloidním stříbrem. Je to přírodní antibiotikum, které působí proti „zlým“ bakteriím, vírům a plísním. Za 6 minut dokáže usmrtit 650 různých choroboplodných zárodků, aniž by napadalo pro život důležité zdravé bakterie.

 

Užívání antibiotik zatěžuje hlavně játra. Z toho důvodu byste se měli během léčby úplně vyvarovat alkoholu. Nejde však jen o alkohol, nějakou dobu byste měli vynechat rovněž kávu a ostře kořeněná či jinak dráždivá jídla. Užívání některých antibiotik vylučuje konzumaci kyselých potravin (Dalacin nebo Biseptol). Antibiotika také mohou způsobovat vyšší citlivost kůže na sluneční záření.

 

Antibiotika vás sice zbaví škodlivých bakterií, ale zdecimují také užitečné mikroorganismy, které žijí ve střevě. To se může projevit nejen průjmem či naopak zácpou, ale také celkovou tělesnou a psychickou slabostí. Do svého jídelníčku proto zařaďte větší množství zeleniny a případně i ovoce, které vám poskytne dostatek vitamínů a vlákniny. Regeneraci střevní mikroflóry pak napomůže kvalitní jogurt či kefír, případně některý z přípravků s obsahem laktobacilů a probiotik. Někteří odborníci pak doporučují „detoxikační“ doplňky stravy, jako jsou přípravky s obsahem sladkovodní řasy chlorella, která obsahuje mnoho žádoucích stopových prvků a minerálních látek.

 

Už během léčby je naprosto nutné nepřetěžovat organismus (sportem, nezdravým jídlem, alkoholem apod.). Po ukončení léčby je vhodné konzumovat již notoricky známá probiotika ve formě doplňků stravy a probioticky působící potraviny (jogurty, zákysy apod.). Účinky probiotik je vhodné doplnit prebiotiky (nestravitelné složky potravin sloužící jako „zahradnický substrát“ pro růst probiotik). Mezi nejběžnější prebiotika patří vláknina, laktulóza a oligosacharidy. V lékárnách lze, kromě prebiotik a probiotik, zakoupit i synbiotika, což jsou kombinované preparáty prebiotik a probiotik .

 

Po léčbě zpět do kondice: Přírodní pomocníci

Mezi osvědčené přírodní pomocníky patří v těchto případech sladkovodní řasa chlorella a další tzv. zelené potraviny (např. mladý ječmen či pšenice). Osvědčuje se i gel či šťáva z rostliny aloe vera. Chlorella disponuje probiotickými, prebiotickými i imunomodulačními účinky a je skvělým doplňkem očistných kůr, kdy tělu pomůže vyloučit nahromaděné odpadní látky. Navíc obsahuje značné množství vitamínů, minerálů, vlákniny a kvalitních bílkovin.

 

V případě, že trpíte střevními problémy, oceníte tonizační účinky gelu či šťávy z aloe vera. Vašemu tělu samozřejmě prospějete lehkou a zdravou stravou, dostatkem kvalitních tekutin, odpočinku i spánku, a jen pozvolným zapojováním do obvyklých pohybových aktivit.

 

 

ZDROJ INFO:

https://www.ceskaordinace.cz/ocista-organismu-po-antibiotikach-ckr-1063-8618.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář