Jdi na obsah Jdi na menu

CO DĚLAT KDYŽ SE OBJEVÍ ALERGIE NA SLUNCE?

5. 8. 2018

Sluneční alergie je reakcí na sluneční záření. Často se s ní setkáváme na jaře, kdy tělo není zvyklé na tak velký přísun slunečního záření, nebo když odjedeme na dovolenou k moři nebo do hor, kde je intenzita sluneční paprsků silnější než jsme zvyklý. 


Vyrážka, která se objeví do několika hodin po vystavení se slunci, má obvykle podobu svědivého zarudnutí a mokvajících pupínků splývající do větších celků. Odborně se alergii na slunce říká polymorfní světelná erupce. 

 

Obecně rozlišujeme tři typy kožních reakcí na slunce:
Polymorfní světelná erupce
– nejčastěji označováno jako alergie na slunce. K reakci pokožky na slunce dochází často na jaře po prvním prudkém oslunění. Postižena jsou místa, která jsou trvale vystavena slunečnímu záření (krk, dekolt, ruce, lýtka). Příznaky jako svědění, kopřivka nebo mokvavé puchýřky nastupují už po několika hodinách na slunci.  

Mallorca akné – sluneční záření může vyvolat produkci zanícených pupínků připomínající akné. K reakci dochází v důsledku vzájemného působení UV záření a určitých složek kosmetických produktů.

Fotoalergické a fototoxické reakce – Na rozdíl od sluneční alergie, zde hraje velkou roli intenzita UV záření a celkové množství fototoxické látky. Fototoxické účinky mohou mít léky, jako např. antibiotika, nesteroidní antiflogistika (ketoprofen), přírodní antidepresíva obsahující třezalku, ale také některé potraviny, např. citrusové plody, celer nebo fíky. Po jejich konzumaci je proto potřebné omezovat vystavování se slunečnímu záření.

 

Jak alergii na sluneční záření předejít?
Nabízelo by se navrhnout, vyhýbat se zcela slunci. To však není většinou možné, a proto musíme chránit své tělo před sluncem jinak. Doporučuje se na sluneční záření si postupně zvykat, podobně jako při otužování. 


Nejdříve strávíte na slunci pouze 20 minut, další den už 30 minut. Dobu strávenou na slunci tak budete postupně zvyšovat a pro tělo to nebude takový šok. Dále můžeme využívat pokrývek hlavy a obecně oblečení. Doporučuje se ne příliš lehké oblečení – čím lehčí tkanina, tím méně nás chrání. Rovněž bychom měli volit tmavší barvy, které nás ochrání více než ty světlé.

 

 

Jako prevenci proti alergii na slunce užívejte beta-karotenu, lykopenu a vitamínů E a C. Tyto antioxidanty chrání kůži před negativními vlivy záření a postarají se o to, že opálení vydrží déle. Při pobytu na slunci bychom měli používat opalovací prostředky s ochranným faktorem. Na trhu jsou dostupné již i prostředky vyvinuté léky na sluneční alergii jako je například Ladival.

 

Co dělat, když se alergie na slunce projeví?
Když už se přeci jen na vašem těle objeví příznaky alergie na slunce, učiňte níže zmíněné kroky, abyste dopad alergie snížili, a nakonec se ji zcela zbavili.

  • Vystavujte se slunečnímu záření co nejméně
  • Chlaďte kůži studenými obklady (sníží se tím svědění)
  • Nasaďte si antihistaminikum (Zyrtec, Xyzal, Claritin)
  • Na mokvající ekzém použijte dětský pudr (neparfémovaný)
  • Po každé koupeli ve slané vodě se opláchněte sladkou vodou
  • Postižená místa chraňte oblečením

 

Pamatujte! 
To, že jste sluneční alergii minulý rok neměli, neznamená, že ji nemůžete mít letos. A proto se již preventivně před sluncem chraňte, ať si nezkazíte první sluneční dny nebo vyslouženou dovolenou.

ZDROJ INFO:
https://zdravi.euro.cz/leky/alergie-na-slunce-priznaky-lecba/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář