Jdi na obsah Jdi na menu

CHEMIKÁLIE V ANTIPERSPIRANTECH A DEODORANTECH

25. 12. 2017

 

Antiperspiranty a deodoranty patří do našeho každodenního života, bereme je za samozřejmost. Nikdo nechce, aby kolemjdoucí krčili nos, když se přiblížíme. S tím, jak roste zájem o zdravý životní styl, nás ale stále více zajímá i složení kosmetiky, kterou denně používáme. Škodlivost hliníkových solí a parabenů v antiperspirantech a deodorantech je velkou otázkou, na kterou neexistuje tak jednoduchá odpověď.

 

O účincích hliníkových solí a parabenů se vedou diskuze již několik let a byly na ně vypracovány i lékařské studie, například od amerického Národního ústavu pro výzkum rakoviny z let 2002-2006. Hned na úvod musíme uvést, že nebylo prokázáno, že by používání antiperspirantů a deodorantů mělo vliv na vznik rakoviny prsu. Kdo se ale chce vyhýbat podobným látkám, může vybírat z poměrně široké nabídky antiperspirantů bez hliníku.

 

Studie sice žádnou přímou souvislost hliníkových solí a rakoviny neprokázaly, ale některé výzkumy poukazují na to, že mohou způsobovat změny v estrogenových receptorech. A právě hormon estrogen může podporovat růst rakovinových buněk. Podobné riziko představují i parabeny, které jsou součástí nejen antiperspirantů a deodorantů, ale i mnohé další kosmetiky. Na naše tělo tak působí hned z několika stran. Pokud si tedy můžeme vybírat, jestli zvolíme antiperspiranty bez hliníku, nebo s hliníkem, vždy je lepší rozhodnout se pro ty bez hliníku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář