Jdi na obsah Jdi na menu

ČESKÁ VODA Z KOHOUTKU JE PLNÁ MIKROČÁSTIC PLASTU

11. 9. 2018

Miluji pití vody z kohoutku. O to více jsem zděšená aktuálním výzkumem Ústavu pro hydrodynamiku Akademie věd, který analyzoval vodu ze tří úpraven vody v Česku. V surové i v pitné vodě v České republice jsou plastové mikročástice.

Částice o průměru do pěti mikrometrů, tzv. mikroplasty, které se do vodních toků a nádrží dostávají většinou z odpadních vod, nedokážou úpravny vody zcela odstranit. Technicky by to bylo možné, ale je to drahé. V litru upravené pitné vody tak zůstává 300 až 900 částic. Studie o jejich dopadu na zdraví lidí dosud chybí.

 

Celkově vědci našli ve vodě mikroplasty z 12 materiálů. Materiál 70 procent nalezených částic tvořil polyetylentereftalát, známější pod zkratkou PET, a dále polypropylen a polyetylen.

 

Mikroplasty obsahují zejména vody z praní, různá peelingová mýdla a gely nebo čisticí prostředky do myček. Velkým zdrojem mikroplastů je rozpad větších plastových předmětů, které někdo vyhodil, ale i automobilová doprava, zejména obrušování pneumatik.

 

Pokoušeli jsme se zjistit, o jaké úpravny se jedná přímo u autorů studie, nicméně výzkum jim byl povolen jen za podmínky anonymity. Vzhledem k tomu, že mikroplasty byly objeveny ve všech vzorcích, lze předpokládat, že podobné částice by našli ve většině úpraven přinejmenším ve velkých/průmyslových městech.

 

Navíc pokud si myslíte, že pitím balené vody máte vyhráno, bohužel vás musím zklamat (více zde: http://ceskapozice.lidovky.cz/vysledky-celosvetove-studie-plasty-jsou-uz-i-v-balene-pitne-vode-pyc-/tema.aspx?c=A171002_093738_pozice-tema_houd)

 

Sledujte aktuální informace o kvalitě vody ve vašem městě a pokud můžete, pořiďte si domů kvalitní filtr na vodu.

 

zdroj článku:

https://www.novinky.cz/ekonomika/481196-plastove-mikrocastice-jsou-i-v-pitne-vode-v-cesku.htmlVíce na: https://vtm.zive.cz/clanky/pijeme-umelou-hmotu-ceska-pitna-voda-je-plna-plastovych-mikrovlaken/sc-870-a-194674/default.aspx?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář