Jdi na obsah Jdi na menu

BODNUTÍ HMYZEM

1. 9. 2013

Asi už jste to každý zažil.. nepříjemné bodnutí komárem, včelou a nebo dokonce vosou. Co tedy dělat, když vás poštípe hmyz? Věděli jste, že bodnutí od včely a od vosy se v ošetření (díky rozdílnému pH žihadel) liší? A že byste včelí žihadlo nikdy neměli vytahovat pinzetou či prsty (kvůli zbytkům jedu ve váčku žihadla)?

Napadením od některým druhů hmyzu se úspěšně vyhnete pomocí užívání repelentu. Pokud se vám už stane, že se stanete obětí hladových sosáčků komárů a nebo dokonce útočných žihadel je potřeba vědět několik základních pravidel a případnou první pomoc.

 

ŠTÍPANEC OD KOMÁRA:

Bodnutí jeho nenechavého sosáčku zpočátku vůbec necítíte, do rány totiž vypouští znecitlivující látku ve svých slinách. Následně vám zůstane svědící pupenec.

 

Léčba svědění pupenců, svědění zaženete:

  • aromatickým olejem z máty (má chladivý účinek)
  • zubní pastou s výtažkem z máty
  • gel nebo sprej s mentholem (primárně určený na osvěžení bolavých nohou)
  • z lékárny: ANTIHISTAMINIKA -Fenistil gel apod.

 

 

BODNUTÍ OD VČELY A VOSY:

Tento hmyz zanechává navíc v ráně jed, a to dost bolí. Včela navíc také žihadlo, které je třeba co nejrychleji odstranit.

 

NIKDY NEODSTRAŇUJTE ŽÍHADLO VČELY PINZETOU NEBO PRSTY!!! K žihadlu je připojen jedový váček, z nějž byste stiskem vytlačili do rány ještě více jedu, máte-li delší nehty vyškrábněte žihadlo jimi, jinak si můžete vypomoc rohem plastové karty (např. ta pro pojištěnce zdravotní pojišťovny J ) nebo špičkou nože.

 

OŠETŘENÍ bodnutí od včelky:

místo ošetřete roztokem vody a sody bikarbony (nikoli octem, žihadlo včely je samo o osobě kyselé, takže neproběhne neutralizace), přiložte případně ½ cibule –brání rozvoji otoku a úpornému svědění.

 

OŠETŘENÍ bodnutí od vosy:

ocet je vhodný u vosího bodnutí (to je naopak zásadité), přiložte případně ½ cibule –brání rozvoji otoku a úpornému svědění.

 

Bolest a otok obou druhú bodnutí zmírní ledový obklad, případně prášek na bolest.

 

Pokud vám a nebo někomu z vašich blízkých po žihadlo oteče hrdlo, ústa, máte problémy s dýcháním či zrychlený tep nebo pocit na omdlení – VOLEJTE IHNED ZÁCHRANKU!!!  Jedná se o příznaky anafylaktického šoku, což je velmi nebezpečná alergická reakce, která vyžaduje okamžitý lékařský zásah.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář