Jdi na obsah Jdi na menu

AUTOIMUNITNÍ NEMOCI

1. 10. 2012

Autoimunitní onemocnění postihují stále více osob a stávají se tak závažným problémem, který je na první pohled leckdy těžko rozpoznatelný. Příčina jejich vzniku není dodnes zcela jasná.

Jak funguje imunita?

Naše tělo má výborný obranný systém. Hlavní úlohu hrají bílé krvinky, které nás hlídají před napadením z vnějšího prostředí. Pokud se do těla nějaký vetřelec dostane, zapojí do imunitní reakce jeden ze svých druhů, lymfocyty. Lymfocyty mají na obranyschopnosti organismu velký podíl, zejména T-lymfocyty, které likvidují choroboplodné zárodky, ale také tělu vlastní nakažené buňky. Další skupinou lymfocytů, které se na imunitní reakci podílejí jsou B-lymfocyty. Ty se po setkání s cizorodou látkou, tzv. antigenem mění na plazmatické buňky a produkují protilátky imunoglobuliny. Lymfocyty si antigeny pamatují a při dalším setkání okamžitě reagují. Lidské tělo obsahuje však i antigeny, které jsou mu vlastní a proti těm zdravé tělo neútočí… .

…pokud zaútočí, máme co dočinění s autoimunitním onemocněním. Jedná se převážně o chronická onemocnění, která pokud se neléčí mohou mít pro člověka závažné důsledky. Většinu z nich lze diagnostikovat laboratorními metodami a při důsledném dodržování léčby může pacient vést kvalitní život.

Autoimunitní onemocnění pravděpodobně vznikají souhrou více příčin. Některé z nich mají dědičný nebo genetický původ. Více autoimunitních onemocnění se vyskytuje u žen než u mužů.

Možné spouštěče

  • bakteriální nebo virové infekce
  • intoxikace těžkými kovy (rtuť, olovo, hliník, kadmium, arsen, nikl)
  • toxiny vyskytující se v průmyslových chemikáliích, pesticidy
  • stres, dlouhodobé psychické a fyzické vypětí
  • kouření
  • špatná životospráva
  • jiné autoimunitní onemocnění

Nespecifické projevy

Prvotním projevům autoimunitních onemocnění možná ani většina lidí nevěnuje pozornost. Jsou to zvýšená únava, mykózy, bradavice virového původu, zhoršení pleti a kvality nehtů, padání vlasů, a spousta dalších, které člověk většinou přikládá na vinu náročnému pracovnímu dni nebo například nedostatku spánku. Pokud se delší dobu necítíte dobře, navštivte svého lékaře a svěřte se mu se svými problémy.

Přehled autoimunitních onemocnění

Autoimunitní choroby můžeme dělit na systémové, které postihují více orgánů a na orgánově specifické. Na jejich rozmezí jsou imunopatologické choroby, u nichž je postižen převážně jeden orgánový systém, ale jsou provázeny celou řadou systémových příznaků.

Systémové autoimunitní onemocnění

- revmatoidní artritida - zánětlivé postižení kloubů, bolesti a ranní ztuhlost kloubů
- systémový lupus erythematodes - multiorgánové systémové onemocnění, polyaltralgie (bolesti svalů a kloubů), postižení kůže, ledvin, centrální nervové soustavy aj.
- Sjögrenova choroba - sicca syndrom (suchost sliznic), polyaltralgie

Základní orgánově specifické autoimunitní onemocnění

- autoimunitní endokrinopatie - názvy onemocnění: Hashimotova tyreoditida, Gravesova-Basedowova choroba, tyreotoxikóza, Addisonova choroba, autoimunitní poruchy reprodukce a syndrom předčasného ovariálního selhání
- autoimunitní neurologická onemocnění - názvy onemocnění: myasthenia gravis, periferní demyelinizační neuropatie

Imunopatologické choroby provázené postižením jiných orgánů

Poslední dobou velmi často diagnostikovaná onemocnění – avšak určení těchto diagnóz trvá často i několik let, jelikož se projevují nejrůznějšími problémy, které bychom vůbec nespojovaly s danou chorobou.
- ulcerózní kolitida - postižení jiných orgánů: uveitidy (oční záněty), pyoderma gangrenosum (gangrény), erythema nodosum (zánět v podkoží), artritidy, sklerozující cholangoitis (postižení žlučových cest)
- Crohnova choroba - postižení jiných orgánů: artritidy, granulomatózní záněty v jiných lokalizacích např.cheilitis (zánět rtu), pankreatitis (zánět slinivky) , erythema nodosum (zánět v podkoží), uveitidy (oční záněty), polyneuropatie (postižení periferních nervů) aj.
- celiakie - postižení jiných orgánů: dermatitis herpetiformis Duhring (kožní ekzém), orgánově specifické autoimunity (diabetes mellitus 1. typu, nemoci štítné žlázy, postižení žlučových cest, primární biliární cirhóza jater, plicní fibróza, postižení ledvin, průjmy)

Ti z vás, kteří pročetli těchto pár příkladů onemocnění se všemi názvy a postiženími jsou jistě zděšeni. Možná že už začínáte přemýšlet, jestli také nějakou autoimunitní chorobou netrpíte. Moje rada zní: Poslouchejte své tělo. Pokud se delší dobu necítíte dobře, navštivte svého lékaře a řekněte mu o svých problémech a podezřeních. Bude to možná běh na dlouhou trať, s všemožnými a někdy i nepříjemnými vyšetřeními, ale věřte, že se nakonec vyplatí. Nemusíte zůstat jen u „klasické medicíny“, ale můžete vyzkoušet i jiné, alternativní odnože. Snažte se o svých potížích najít co nejvíc informací ať už prostřednictvím internetu nebo literatury. A pokud už nějaká ta diagnóza padne, nevěšte hlavu. Opět můžete hledat na internetu lidi trpící stejným onemocněním a podělit se s nimi o svoje postřehy a názory. Obzvláště u onemocnění, kde je potřeba dodržovat nějakou speciální dietu (např. u celiakie) vám mohou být různé sdružení velkou oporou do začátků.

Jak se bránit?

Žádná konkrétní rada bohužel neexistuje. Vsaďte na prevenci a na zdravý životní styl. Vyhněte se kouření a nekonzumujte příliš alkoholu. Přemýšlejte o jídle na svém talíři, protože jsme opravdu to, co jíme. Naučte se odpočívat a aktivně se pohybujte. Stres je bohužel také významným spouštěčem chorob, proto je právě zpomalení, uklidnění velmi důležité pro vnitřní rovnováhu. V dnešní době pro většinu nemyslitelné, ale pozor na to, aby si organismus tzv. nevybral svoji daň.

Chci změnit svůj životní styl, na koho se obrátit?

V první řadě na odborníky. Pro výběr vhodného sportu navštivte zkušeného trenéra, který vám řekne jaký pohyb je pro vás vhodný a sestaví vám cvičební plán. Ideální zkombinovat s relaxačními technikami např. jógy, popř. masáže, všechno to, co je nám příjemné a uvolníme se. Pokud potřebujete poradit s výživou obraťte se na výživového terapeuta s VŠ nebo VOŠ vzděláním a dostatečnou praxí. Naučí Vás správně se stravovat, vysvětlí, co jste dosud dělali špatně, jak to napravit a bude vás podporovat tak dlouho, dokud to nezvládnete sami.

Zdroje:

- BARTŮŇKOVÁ, J. Autoimunitní onemocnění, [30.7.2011] Dostupné na World Wide Web: http://www.medicina.cz/odborne/clanek.dss?s_id=4729
- ČERVENKOVÁ, R. Celiakie, 2006, Galén, 64 s.
- Autoimmune diseases fact sheet , Women’s health.gov [31.7.2011] Dostupné na World Wide Web: http://womenshealth.gov/publications/our-publications/fact-sheet/autoimmune-diseases.cfm

ZDRO:

http://www.viviente.cz/autoimunitni-onemocneni/

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář