Jdi na obsah Jdi na menu

ARGUMENTY PROČ NEOČKOVAT KOJENCE

7. 7. 2011

DOTAZ:

Nemáte prosím sepsané argumenty proč neočkovat kojence (nebo posunout očkování) proti tetanu, záškrtu, černému kašli, HiB a obrně?Čeká nás pohovor s MUDr., cítím jako před zkouškou a mám obavu, že si pak na všechny argumenty nevzpomenu. Stačilo by heslovitě, myslím/doufám, že už o této problematice trochu pojem mám. Moc děkuji! Hezký večer,Petra
 

ODPOVĚĎ:

Mila Petro,
sve duvody Vam klidne vypisu, ale predevsim Vam doporucuju nepojimat rozhovor s MUDr jako odbornou diskusi ci dokonce zkousku (u ktere byste treba nemusela uspet?!?). Mne se casto osvedcuji uplne jednoduche, tzv. rodicovske duvody ("zatim nemam dostatek informaci a jsem presvedcena, ze rizika prevazuji nad prinosy", "tohle nechci riskovat") a hlavne celkovy postoj - nejdu na pohovor, abych nad MUDr vyhrala ci ji o necem presvedcila, vymohla si jeji souhlas apod. Ne, nic z toho nepotrebuju - ja ji jdu pouze informovat svych predstavach a planech, ktere musi v kazdem pripade akceptovat a nejak se k nim postavit. Je to podobne, jako kdyz v porodnici nektere zeny ocekavaji, ze personal po devotne kladenych otazkach ("neslo by to bez chemie?", "mohla bych si ho vzit do postele?", "smim ho kojit casteji?" apod.) akceptuje zenin postoj ci ji dokonce aktivne pomuze plnit jeji predstavy. To bychom po nich chtely fakt moc.. Je potreba jasne (a pratelsky, pozitivne) rict, jaka je moje predstava, jak to bude vypadat. Pripadne se neptat a rovnou to delat.

Ohledne ockovani je potreba pocitat i s tim, ze bezný lékař neoplyva zadnymi extrovnimi znalostmi, troufam si rict, ze kazdy ucastnik/ucastnice očko. konference ma daleko hlubsi vhled do problematiky ockovani nez prumerny pediatr. Takze je rozhodne vhodnejsi komunikovat se svou pediatrickou/pediatrem na obcansko-pravni urovni. Muze to byt zpocatku nezvykle (obe strany jsou zvykle na komunikaci typu "ano, pane doktore"), ale nakonec pro obe strany ocistne (zejmena proto, ze nijak nenutite pediatra, aby za Vas prebiral jakkoli zodpovednost - naopak zduraznujete, ze je vse jen na Vasi zodpovednosti, coz je take pravda).

Snad jsem srozumitelna.
pro doplneni pisu me duvody pro neockovani (nebo odsouvani terminu ockovani nebo vynechavani nekterych vakcin), ktere vetsinou uvadim:
 - nic me zatim nepresvedcilo, ze prinosy ockovani jsou vetsi nez jeho rizika
 - ockovani nepovazuju za povinne (uznal to i NS), nase zeme podepsala Umluvu o lidskych pravech a biomedicine
 - nejsem odpurkyne ockovani, chci ho zatim jen posunout, nez a) dozraje imunita ditete a b) se dozvim vice informaci a c) mozna, ze mezitim dojdou odborne spolecnosti ke zmene postoje k nekterym vakcinam (lekari i urednictvo vetsinou vi, ze diskuse probiha i mezi odborniky a ze se postoje meni)
 - v pripade zdravotnich nasledku vakcinace nam stat nedava zadne zaruky
 - ze je ostuda, ze v zemich na zapad od nas je obcan povazovan za svepravneho a u nas nikoliv, ze je to omyl a pozustatek totality, ktery je neunosny a stejne se brzy zmeni (dale jste argumentuju tim, ze nase deti jsou zdrave, pristupujeme k jejich zivotosprave velmi zodpovedne a povazujeme tedy za nepripustne souhlasit s necim, co je poskozuje nebo co je prinejmensim potencialne rizikove)

drzim palce
P.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

viki - očkovaní

23. 7. 2011 21:29

Chystám se také vynechat veškeré očkování svého miminka, jsou nám tři měsíce a čeká mě to samé...vakcínám nevěřím, formaldehyd, rtuť a sloučeniny hliníku jsou toxiny které opravdu mohou hodně ublížit a to riskovat rozhodně nechci...