Jdi na obsah Jdi na menu

ALERGIE

15. 8. 2012

Alergie je v podstatě velmi zjednodušeně řečeno určitá porucha imunitního systému. Jinými slovy, jde o škodlivou reakci organismu na neškodné látky.

Zdá se vám, že vás často trápí rýma, pálení očí, svědění kůže…?
V tom případě můžete, ale nemusíte být alergik. Abyste nemuseli hned spěchat k lékaři, zodpovězte si pro začátek následující otázky.

  • Trápí vás kýchání?
  • Přepadne vás občas nevysvětlitelný kašel?
  • Míváte pocit „ztíženého dýchání“?
  • Zdá se vám někdy, že ztrácíte čich?
  • Teče vám z nosu, i když nejste nachlazení?
  • Míváte někdy „ucpaný nos“, aniž jste nachlazení?
  • Svědí vás někdy oči nebo máte pocit, že v nich máte písek?
  • Slzí vám oči?
  • Míváte někdy nevysvětlitelné svědění kůže nebo kopřivku?
  • Máte oteklé rty nebo jazyk? Jsou tyto potíže spojeny
    s bolestmi v nadbřišku?
  • Máte někdy stav hvízdavého dýchání či pískání v hrudníku,
    které si nedovedete vysvětlit?
  • Budíte se kvůli kašli?
  • Trpíte jedním či více z těchto příznaků a domníváte se,
    že se objevují pravidelně v určitém ročním období nebo
    za určitých zvláštních podmínek?

Pokud jste na některou z otázek odpověděli kladně, můžete být alergik.

To co za normálních okolností organismus zdravého člověka bez problémů příjme, je pro organismus alergika vnímáno jako škodlivina (tzv. alergen) a nastává alergická reakce, která může v krajním případě končit až smrtí. Imunitní systém má velmi dobrou paměť, a pokud už jednou alergická reakce na určitý podnět nastala, nastane znovu. Intenzita alergických reakcí může být pokaždé jiná.

Existuje několik důvodů, proč počet alergiků rok od roku stoupá. Pojďme se na ně tedy podívat:

Vlivy rozvíjející alergie
 

1. Prostředí, ve kterém žijeme

Životní prostředí je stále více znečištěné a náš organismus je nucen se vyrovnávat se stále větším náporem škodlivin. Dalším faktorem, který může přispívat k poškozování imunitního systému je to, že žijeme v přetopených bytech, nebo většinu dne trávíme v přetopené kanceláři a náš organismus tím tzv. schoulostiví.

2. Nevhodné potraviny

Jíme příliš konzervovaných a uměle upravovaných potravin, které mají v sobě obsaženy až příliš přídavných látek a právě to může být také spouštěčem alergie. Dalším výrazným faktorem, ovlivňujícím alergii, je délka kojení!

3. Léky a očkování

Užíváme stále více a více léků a to od brzkého věku. Také přemíra očkování našemu imunitnímu systému neprospívá, protože může vést k přílišnému podráždění imunitního systému, jehož reakcí pak je to, že začne reagovat alergicky i na podněty, na které by za normálních okolností alergicky nereagoval.

Kdo je nejvíc ohrožen výskytem alergie

Nejvíc ohroženou skupinou jsou děti, jejichž rodiče jsou také alergici. V případě, že alergií trpí jeden z rodičů, je pravděpodobnost výskytu alergie 30%, jsou-li alergici oba rodiče, pravděpodobnost se zvyšuje na 60 %. Na pozoru bychom měli být také tehdy, pokud se alergie nevyskytuje přímo u rodičů dítěte, ale v rodině obecně.

Příznaky alergie


 

Příznaky alergie mohou být různé, záleží na tom na jakou látku (alergen) organismus reaguje. Jiné projevy jsou u potravinové alergie a jiné např. u alergie kožní. Také síla alergické reakce může být pokaždé různá, podle toho, jak dlouho a v jakém množství alergen působí. Některé příznaky alergických reakcí mohou být až životu nebezpečné. Zejména u otoku jazyka nebo hrtanu, musí být postiženému poskytnuta okamžitá lékařská péče! Velmi silná reakce organismu na alergen, může vést až k anafylaktickému šoku.

Je velmi důležité, snažit se alergenům vyhýbat, bohužel u některých typů alergie to není úplně možné. Zejména u alergií na látky ve vzduchu, kterým není tak lehké se vyhnout.

Příznaky alergie podle typu alergie


 

Kožní alergie + alergie léková

Už samotný název nám napovídá, že příznaky alergie budou viditelné zejména na kůži. Většinou jde o ekzém nebo vyrážku různého rozsahu, může tvořit celá ložiska, ale také jednotlivé pupeny. Dále je to svědění nebo pálení kůže nebo puchýřky. Nejčastější alergický projev na kůži je kopřivka a atopický ekzém. Rozsah podráždění kůže závisí na typu a síle alergické reakce.

Potravinová alergie

V tomto případě na alergeny obsažené v potravinách reaguje alergickou reakcí trávicí trakt. Mezi nejčastěji popisované příznaky v tomto případě patří průjmy, zvracení a křečovitá bolest břicha. Může však dojít i k mnohem závažnějším příznakům, jako jsou dušnost, respirační příznaky nebo svědění kůže. Je známo, že například alergie na arašídy vyvolává zvlášť silnou alergickou reakci, vedoucí až k smrti.

Alergické onemocnění horních cest dýchacích

U tohoto typu alergie se může vyskytovat tzv. alergická rýma, která má podobné příznaky jako klasická rýma, to znamená výtok z nosu, podráždění sliznic. Dalšími příznaky mohou být záněty horních cest dýchacích, nebo zánět středního ucha. K mnohem závažnějším příznakům provázející tento druh alergie patří astma, které se projevuje zejména dušností.

Hmyzí alergie

Po bodnutí hmyzem, který do těl vyloučí jed a pro alergika v podstatě alergen, vznikají různé puchýře a otoky. Životu nebezpečný může být otok jazyka nebo hrtanu.

Prevence proti alergii


 

V případě alergie prevence v podstatě znamená to, snažit se nepřijít do styku s možnými alergeny.

Prevence je velmi důležitá, zejména pokud je jeden z rodičů alergik. V případě, že jsou alergici oba, je riziko ještě vyšší a preventivní opatření by měla být ještě důslednější.

Ale samozřejmě také tady platí pravidlo, že nic se nemá přehánět. Přílišná obava může někdy být na škodu. Největší význam klademe na prevenci u dětí a to již v prenatálním věku.

Těhotná žena, zejména pokud je sama alergička, by se tedy měla pokusit vyhnout kontaktu s alergeny.

Prevence alergií u novorozeňat


 

Kojení

K základním pravidlům prevence u dětí je, kojit co nejdéle. Protože mateřské mléko neobsahuje alergeny a tím pádem nemůže dítě přijít do styku s nimi. Kojení také výrazně zlepšuje imunitní systém. Pokud se chystáme kojení přerušit, či ukončit, měli bychom se o dalších možnostech výživy, poradit s lékařem.

Vhodná kosmetika

Doporučuje se používat pouze speciální dětskou kosmetiku, která bývá bez přídavků parfému a je hypoalergenní.

Čisté domácí prostředí

V dětském pokoji a také v ostatních částech bytu často větrejte a utírejte prach. Nezapomínejte také na koupelnu, záchod a komoru. Také tady by mělo být minimalizováno množství prachu. Prostředí, ve kterém miminko vyrůstá, by mělo být pokud možno bezprašné. Doporučuji také pořídit čističku vzduchu.

V žádném případě doma nekuřte! Cigaretový kouř je velmi škodlivý nejen pro děti.

Domácí zvířata

Názory odborníků se v tomto ohledu dost liší. Jsou totiž známy případy alergiků, kterým například soužití se psem v jedné domácnosti prospělo natolik, že u něj alergie „záhadně“ zmizela. Každopádně, dnes již existují plemena psů i koček, která jsou vhodná také pro alergiky, takže pokud přece jen chcete pořídit do domácnosti čtyřnohého mazlíčka, máte možnost. Samozřejmostí však je dodržování hygienických zásad také u zvířat.

Základy prevence platné pro všechny

Základem prevence, která platí v podstatě pro všechny, je dodržování zdravého životního stylu, snažit se sportovat, pokud možno na čerstvém vzduchu, čímž zároveň posilujeme imunitní systém.

zdroj:http://alergie.net/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář