Jdi na obsah Jdi na menu

AFÉRA MELAMIN

1. 2. 2011

Čínská aféra, která obletěla celý svět a dotkla se i nás, se pomalu uzavírá. 21 obviněných zaměstnanců společnosti Sanlu, už zná své tresty za to, že do kojeneckého mléka přidávali toxický melamin(látka pro výrobu umělých hmot). Po požití mléka pak zemřely desítky kojenců a další statisíce onemocněly. Kontaminované výrobky se částečně dostaly do Evropy, dokonce i do České republiky.

 

 

Tři tresty smrti, tři doživotí a další tresty od pěti do 15 let a v čínské věznici, kde rozhodně vězni nemají takový komfort jako u nás. Mlékárna navíc musí vyplatit odškodnění 48 milionů juanů.

Podobné zločiny v mírnější míře mají v Číně daleko nižší trestní sazbu, tento případ byl velice rozsáhlý, mediálně sledovaný a také čínská veřejnost požadovala vysoké tresty, stal se proto lehce odstrašujícím a vysoké tresty byly samozřejmostí. Rodiče a prarodiče malých kojenců, kteří po požití mléka zemřeli, jsou se soudním rozhodnutím spokojeni. „Smrt za smrt“, hlásali už před začátkem procesu. Někteří ještě požadují odškodnění. Peníze, omluvu a důvod jak vlastně mohlo k takovému neštěstí dojít přes veškeré kontroly, požaduje i většina rodičů skoro 300 tisíc dětí, které měly po požití mléka zdravotní komplikace.

 

Společnost Sanlu, přidávala melamin do mléka, aby zamaskovala to, že je příliš ředěné vodou. Melamin zvýšil množství dusíku v mléce a zamaskoval tak nízký obsah bílkovin. Průmyslová látka, která se běžně přidává do plastů a hnojiv, přitom ve stravě malých dětí způsobila vznik ledvinových kamenů. Později tyto děti můžou mít i problémy s rakovinou močového ústrojí. A důvod proč společnost hazardovala se zdravím a životy malých dětí? Jak jinak – peníze… Ty ale musely sehrát roli nejen ve společnosti Sanlu. Jak je jinak možné, že se na případ přišlo až když umíraly děti? Vždyť přeci výrobky pro děti do tří let musí projít nejpřísnějšími kontrolami!

 

Zneužívání melaminu k zakrytí skutečného množství bílkovin není nové. Byl odhalen v USA již v roce 2007 v krmivu pro psy a kočky dováženém z Číny. Kontaminace melaminem způsobila v roce 2007 v USA epidemii onemocnění a úmrtí těchto zvířat. Kontaminované výrobky musely být staženy z prodeje.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář