Jdi na obsah Jdi na menu

TERAPIE VÝŽIVOU

Terapie výživou má zásadní význam pro schopnost našeho organismu obecně vzdorovat nemocem, odolávat infekcím a vypořádat se s úrazy i operacemi.

vegetables-1085063_1920.jpg

Cílem terapie výživou je udržet nebo zlepšovat naše tělo, chránit tělesné tkáně a mimo jiné také funkční zásobu plazmatických bílkovin (ovlivňující naší obranyschopnost proti nemocem)  a zabránit zásadnímu deficitu makro a mikronutrientů (většina dnešních městských lidí trpí paradoxně právě podvýživou).

Prima čtení vám přeje

ANDY

Specialista na zdravotní prevenci a výživu
Alternativní zdravotník

VÁŠ OSOBNÍ PRŮVODCE PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ

 

 

Příspěvky

VÝŽIVA SENIORŮ

16. 3. 2021

food-1050813_960_720.jpgVýživa seniorů se vyznačuje řadou zvláštností, které souvisí se zdravotním stavem starších lidí.  Její důležitost by si měl uvědomit každý, kdo přichází se starším člověkem do styku – zdravotník, sociální pracovník, ale i příbuzný.

 

„Mně stačil ten rohlík s kávou. Nedělej si škodu, já už moc nepotřebuju…“ Už jste někdy něco podobného slyšeli od svých rodičů či prarodičů?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

OTRAVA Z JÍDLA

23. 2. 2021

mold-2636720_960_720.jpgSelhání ledvin, diabetes, nebo vysoký krevní tlak... Jediná otrava z jídla může mít pro vaše zdraví doživotní následky. Nové výzkumy ukazují, že související zdravotní komplikace se často objeví i po několika letech.

 
 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

POSÍLENÍ A DETOXIKACE JATER

6. 2. 2021

medical-1503211_960_720.jpgJátra jsou skutečnou továrnou, kde probíhá každý okamžik více jak tisíc chemických reakcí.

Žádná činnost organismu ani jednotlivých orgánů se nemůže konat bez spoluúčasti jater, žádný působek v těle (enzymy, hormony..) nemůže vzniknout nebo působit bez účasti jater. Jinými slovy, bez funkce jater nemůže existovat funkce organismu, neboli funkce organismu je obrazem funkce jater!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

CO JÍST PŘI ONEMOCNĚNÍ ŠTÍTNÉ ŽLÁZY

22. 1. 2021

stitna-rlaza.jpgŠtítná žláza je vedle jater naše největší endokrinní žláza. Je to žláza regulující temperament člověka, který odpovídá jeho zděděným vlastnostem, jeho povaze, jeho charakteru; jeho náladě, jeho osobnosti a jeho negativnímu zaměření.

Štítná žláza patří k nejdůležitějším orgánům v těle, podílí se na různých funkcích organismu. Jejím úkolem je shromažďovat jód z krve, aby mohla produkovat hormony regulující spotřebu energie ve všech buňkách a orgánech. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

NUTRIGENOMIKA - VLIV STRAVY NA NAŠE GENY

15. 3. 2019

ice-cream-cone-1274894_960_720.jpgŘíkáte si, jak je možné, že vaše kamarádka může sníst cokoliv a je pořád tak hubená, zatímco vy si dáte občas něco sladkého a hned máte 3 kila nahoře?  

Odpověď se nachází v našich genech a věnují se jí dva obory. Nutrigenetika i nutrigenomika patří mezi rychle se rozvíjející obory s velkým významem pro budoucnost. Vždyť celé 2/3 onemocnění jsou ovlivněny dietními faktory!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU

VÁŠ MOZEK SI ZÁSOBY NEUDĚLÁ, DOSTANE JEN TO, CO ZROVNA SNÍTE

6. 3. 2019

young-791849_960_720.jpgMozek je řídícím centrem našeho těla. Díky němu můžeme myslet, vidět, mluvit, slyšet a vnímat věci kolem nás. Také nám pomáhá cítit, ochutnávat a také vychutnávat.

 

Jestli chceme, aby nám mozek byl za to, co mu posíláme, vděčný,  musíme si zvolit jídlo bohaté na vitamíny skupiny B, antioxidanty a minerály.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

JEDNODUCHÝ TRIK JAK SI DOMA OBOHATIT DROŽDÍ O NEZBYTNÝ VITAMIN D

22. 8. 2018

dough-3082589_960_720.jpgDroždí může být zdrojem vitamínu D. Ale ne bez záření. Droždí je výrobek z kvasnic, tedy hub, a samo o sobě vitamín D neobsahuje. Řada populárních článků na internetu uvádí, že je tato potravina výborným zdrojem jednak vitamínů skupiny B, ale také vitamínu D. To ale není pravda, pokud se nejedná o droždí ošetřené UVB zářením, což se standardně při jeho výrobě (zatím) neděje. Aneb proč dát během domácího vaření droždí na sluníčko. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

POTRAVINY, KTERÉ CHRÁNÍ VAŠE CÉVY

28. 7. 2018

pulse-trace-163708_960_720.jpgZanesené tepny jsou jednou z nejčastějších příčin mrtvice a srdečních záchvatů. Existuje samozřejmě mnoho faktorů, které mohou zvýšit riziko problémů s cévami, jako je nezdravá strava, stres a nedostatek pohybu. Vy se však můžete preventivně chránit tím, že provedete několik jednoduchých změn ve své každodenní stravě a snížíte tak riziko onemocnění vaše srdce.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

CHCETE ZLEPŠIT SVŮJ PSYCHICKÝ STAV? VYHNĚTE SE SLANINĚ, PÁRKŮM I SALÁMŮM.

16. 7. 2018

wurstplatte-653879_960_720.jpgMáte rádi párky, slaninu či salámy? Raději je hned vyhoďte, mohou na vás mít hodně špatný vliv. Podle vědců byste je raději měli ze svého jídelníčku úplně vynechat. Podle nové studie totiž mohou výrazně ovlivnit naše duševní zdraví.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

JAK SE POMOCÍ STRAVY ZBAVIT KŘEČÍ V NOHÁCH

6. 7. 2018

jogging-2343558_960_720.jpgMožná to také znáte,  křeče do nohou. Sedíte nebo spíte a najednou vám vaši nohu stáhne úporná bolest. Křeče v nohou mohou potrápit kohokoliv, v jakémkoliv věku. K velmi častým příčinám křečí patří i nesprávné sezení, dlouhé stání nebo přílišná konzumace alkoholu. Ale nejčastěji stojí za křečemi nevhodná strava.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

PŘERUŠOVANÝ PŮST

3. 3. 2018

coffee-2608864_960_720.jpgPro jedny obrovský strašák, pro druhé smysluplná strategie, dodávající vašemu tělu na fyzickém i mentálním výkonu, mající mnohé znatelné zdravotní benefity. Půst je především mentální výzva a bude tedy vyhovovat těm, kteří umí pracovat s tělem i psychikou. Nebojte se ale, že budete padat hlady a žízní, jedná se “jen” o 16 hodin bez jídla denně a půlku z nich prospíte.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

CO JÍST PŘI LÉČBĚ ANTIBIOTIKY

22. 2. 2018

pills-3114364_960_720.jpgAntibiotická léčba je ale mnohdy nezbytná a riziko poničení zdravé střevní mikroflóry můžeme u sebe i dětí celkem jednoduše minimalizovat užíváním tělu prospěšných látek.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

STŘEVNÍ MIKROFLORA

26. 1. 2018

bacteria-1832824_960_720.pngV lidském zažívacím ústrojí jsou mikroorganismy usídleny v miliardových počtech (jejich váha může přesahovat 1 kg). Jejich svět je velmi pestrý - zahrnuje stovky druhů - prospěšných i škodlivých. Často ani netušíme, jak moc ovlivňují náš život.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

VLIV STŘEV NA ZDRAVÍ A DOBROU NÁLADU

13. 1. 2018

childhood-1884281_960_720--1-.jpgNaše střevo je báječné stvoření. Je senzibilní, zodpovědné a hlavně obrovsky výkonné. A když s ním dobře zacházíme, odvděčí se nám. Naše střeva jsou výcvikovým táborem pro 80% naší imunity. Produkují více jak 20 vlastních hormonů.. Z chleba nebo těstovin dokáží dodat našemu tělu energii k životu.

Po mozku mají střeva největší nervovou soustavu. S naším břichem je úzce spojená naše energie, naše hmotnost a rovněž i naše nálada.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

ŽIVÁ STRAVA UZDRAVUJE

25. 3. 2016

salad-1672505_960_720.jpgNáš přístup ke zdraví prochází v současné době revolučními změnami. Vděčíme za to mimo jiné prvním odvážlivcům, kteří do svého jídelníčku zařadili syrové potraviny rostlinného původu, které vždy přispějí ke zlepšení kvality života.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

SNIŽTE SVOU HLADINU CHOLESTEROLU

1. 9. 2015

bacon-1238243_960_720.jpgZvýšená hladina cholesterolu v krvi patří mezi faktory zvyšující riziko onemocnění srdce a cév, přičemž srdečně-cévní onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí jak v Evropě, tak v České republice. Pokud máte hladinu cholesterolu v krvi zvýšenou nebo dokonce vysokou, musíte upravit svůj jídelníček, a to dlouhodobě. Touto cestou můžete nejen zabránit dalšímu zvyšování, ale dokonce hladinu cholesterolu snížit a tím si prodloužit svůj život.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

NA ŠPATNÉ JÍDLO DOJEDEME

1. 12. 2014

 buffet-2953875_960_720.jpgEvropské civilizaci podle prognostiků hrozí v budoucnu zánik v důsledku stárnutí a vymírání populace. Teď k tomu přibude i další důvod. Jsme jediná společnost na světě, která se dobrovolně hodlá otrávit vlastními škodlivými potravinami. Asi je to tím, že nejsme ve starém Římě a nemáme koloseum, abychom šiditele potravin a pančovatele vín předhodili lvům.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

POKLES KREVNÍHO TLAKU Z JÍDLA

1. 9. 2014

thanksgiving-347306_960_720.jpgCítíte někdy po jídle závrať? Pokud ano, můžete trpět tzv. postprandiální hypotenzí, která postihuje až třetinu dospělých mužů a žen. Volně přeloženo to znamená nízký tlak vyskytující se po jídle.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

NEJLEPŠÍ PŘÍRODNÍ VĚC NA SVĚTĚ? VODA!

1. 8. 2014

drinking-water-filter-singapore-1235578_960_720.jpgCo je ta první věc, kterou ráno spolknete? Pro některé je to káva nebo možná kousek toustu. Někteří lidé dokonce vůbec nejedí snídani, přesto, že bylo dokázáno, že je to nejdůležitější jídlo celého dne. Ovšem tady nebudeme rozebírat zdravé snídaně, to co je důležité, předtím, než vůbec na snídani či kávu či cokoli jiného pomyslíte, je voda. Jako první sáhněte ráno po vodě a vypijte ji hodně.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

JÍDLO MĚNÍ VAŠI OSOBNOST I DNA

1. 7. 2014

dna-1903875_960_720.jpgVčelí královna i dělnice mají naprosto stejné DNA. Jak to, že je dělnice menší - vlastně "zakrnělá"? Podle DNA by měly být naprosto stejné! Je to tím, že určité soubory genů jsou u ní vypnuté. A víte, co se stane, když včelí královna zahyne? Některá dělnice se začne živit jako královna mateří kasičkou - a promění se v královnu! Co to znamená??? Že jídlo dokáže zapínat a vypínat skupiny genů v naší DNA a může úplně změnit naši osobnost!!!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

TERAPIE STRAVOU

1. 6. 2014

friseesalat-2957484_960_720.jpgNíže uvedená tabulka by Vám mohla pomoci s terapeutickými možnostmi v tkzv. léčbě stravou, základní léčbě k níž se v Hippokratově přísaze zavazuje každý  lékař především.(No, upřímně řečeno, kdy Vás naposledy léčili změnou Vašeho stravování, místo intenzivního předepisování farmaceutik, milí lékaři?) Před sebou máte tedy soubor nejpřirozenější a zcela neškodné terapie.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

OBČAS SI UDĚLEJTE PŮST

1. 3. 2014

juice-94945_960_720.jpgSlovo půst znamená německy fasten. Je odvozeno od gótského slova fastan - zastavit se, sečkat. Z toho vyplývá, že půstem pozastavíme naši každodenní rutinu, čímž je například stravování nebo zábava. Půst souvisí s pokáním. Půstem můžeme sledovat změny našeho organismu, změny, které nám přináší na duši i těle.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

CO JÍST, KDYŽ JSTE NASTYDLÍ?

8. 2. 2014

young-woman-2239269_960_720.jpgCítíte, že na vás něco leze? Zabojujte s nemocí pomocí dobrého jídla, které je plné ZDRAVÝCH TUKŮ, BÍLKOVIN A VITAMÍNŮ S MINERÁLY. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

NAUČTE SE JÍST ZDRAVĚ

1. 2. 2014

food-1050813_960_720.jpg Někdy se až moc soustředíme na to, co jíme, a zapomínáme, co bychom jíst mohli. Podstata zdravé výživy je hlavně pestrost a vyváženost, která organismu dodá potřebné výživné látky. Nebojte se proto experimentovat a minimálně jednou týdně zařaďte do svého jídelníčku nějakou novinku.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

TERAPIE OBEZITY

1. 2. 2014

Obezita je chronické onemocnění charakterizované zmnožením (hypertrofií a hyperplazií) tukové tkáně v důsledku pozitivní energetické bilance.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

MÝTY KOLEM CHOLESTEROLU

21. 1. 2014

bread-2796393_960_720.jpgV historicky krátkém čase se medicínské propagandě podařilo vyvolat strach z cholesterolu a vytvořit éru posedlosti měřením hladiny cholesterolu. Lidé se dostávají do stresu, protože lékaři jim nařizují dodržovat dietu na snižování cholesterolu. Léky na snižování hladiny cholesterolu, statiny, se staly nejprodávanější skupinou léků, které užívají miliony lidí po celém světě. Dlouhodobá pozorování však prokazují jejich nežádoucí účinky.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

MRKVOVÁ ŠŤÁVA VÁS NASTARTUJE

15. 8. 2013

carrots-2387394_960_720.jpgK nejcennějším látkám této zeleniny patří beta-karoten, předstupeň vitaminu A. Dále vitaminy E, D, K, vláknina, mnoho cukru, selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jód. V semenech mrkve se nachází především silice a kvalitní olej, který je luxusním kosmetickým preparátem. Obsahové látky mrkve jsou schopny zvyšovat odolnost organismu hlavně proti infekcím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

PŮSOBENÍ GLUTAMÁTU NA VÝVOJ MOZKU

1. 8. 2013

V období intenzivního růstu mozku, které u člověka začíná od 6. měsíce těhotenství a trvá několik roků po narození, je nezralý lidský mozek mimořádně citlivý na různé vlivy přicházející z vnějšího prostředí, které zasahují do metabolismu glutamátu. Ze strany těhotné matky to může být užívání alkoholu a drog, jako např. fencyklidinu, ketaminu, barbiturátů, benzodiazepinů nebo některých léků jako sedativ, antikonvulziv nebo anestetik, která jsou většinou anatagonisty (opačně působící) glutamátových receptorů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

NADVÁHA ČI OBEZITA ČESKÉ POPULACE

1. 8. 2013

hamburger-2683042_960_720.jpgČeské republice v dospělé populaci je 55 % tlustých, z čehož 35 % spadá do kategorie nadváhy a 20 % do kategorie obezity. A do které poloviny populace spadáte vy?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0

VÝŽIVA (DIETA) PŘI ZÁCPĚ

1. 6. 2013

plumber-2547297_960_720.jpgU onemocnění trávicího traktu vyvolávají nejčastější a největší obtíže obvykle poruchy motility (pohyblivosti) střev. Velmi často se projevují jako zácpa či průjem. Zejména zácpa je příznakem častým, který souvisí s mnoha onemocněními neuropsychiatrickými i se stárnutím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: TERAPIE VÝŽIVOU | Komentářů: 0