TERAPIE VÝŽIVOU
Terapie výživou má zásadní význam pro schopnost našeho organismu obecně vzdorovat nemocem, odolávat infekcím a vypořádat se s úrazy i operacemi.
Cílem terapie výživou je udržet nebo zlepšovat naše tělo, chránit tělesné tkáně a mimo jiné také funkční zásobu plazmatických bílkovin (ovlivňující naší obranyschopnost proti nemocem) a zabránit zásadnímu deficitu makro a mikronutrientů (většina dnešních městských lidí trpí paradoxně právě podvýživou).
Prima čtení vám přeje
ANDY
Specialista na zdravotní prevenci a výživu
Alternativní zdravotník
VÁŠ OSOBNÍ PRŮVODCE PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ
Příspěvky
VÝŽIVA SENIORŮ
16. 3. 2021
Výživa seniorů se vyznačuje řadou zvláštností, které souvisí se zdravotním stavem starších lidí. Její důležitost by si měl uvědomit každý, kdo přichází se starším člověkem do styku – zdravotník, sociální pracovník, ale i příbuzný.
„Mně stačil ten rohlík s kávou. Nedělej si škodu, já už moc nepotřebuju…“ Už jste někdy něco podobného slyšeli od svých rodičů či prarodičů?
OVESNÁ KAŠE S JABLKY, OŘÍŠKY A SKOŘICÍ - IDEÁLNÍ SNÍDANĚ
27. 2. 2021
Už jste zkusili alespoň párkrát do týdne zařadit do svého jídelníčku ovesnou kaši, která má mnoho zdravotních benefitů? Jestli ne, tak to musíte zkusit. Vaše trávení bude za takovou porci zdraví jednoznačně děkovat.
OTRAVA Z JÍDLA
23. 2. 2021
Selhání ledvin, diabetes, nebo vysoký krevní tlak... Jediná otrava z jídla může mít pro vaše zdraví doživotní následky. Nové výzkumy ukazují, že související zdravotní komplikace se často objeví i po několika letech.
POSÍLENÍ A DETOXIKACE JATER
6. 2. 2021
Játra jsou skutečnou továrnou, kde probíhá každý okamžik více jak tisíc chemických reakcí.
Žádná činnost organismu ani jednotlivých orgánů se nemůže konat bez spoluúčasti jater, žádný působek v těle (enzymy, hormony..) nemůže vzniknout nebo působit bez účasti jater. Jinými slovy, bez funkce jater nemůže existovat funkce organismu, neboli funkce organismu je obrazem funkce jater!
CO JÍST PŘI ONEMOCNĚNÍ ŠTÍTNÉ ŽLÁZY
22. 1. 2021
Štítná žláza je vedle jater naše největší endokrinní žláza. Je to žláza regulující temperament člověka, který odpovídá jeho zděděným vlastnostem, jeho povaze, jeho charakteru; jeho náladě, jeho osobnosti a jeho negativnímu zaměření.
Štítná žláza patří k nejdůležitějším orgánům v těle, podílí se na různých funkcích organismu. Jejím úkolem je shromažďovat jód z krve, aby mohla produkovat hormony regulující spotřebu energie ve všech buňkách a orgánech.
NUTRIGENOMIKA - VLIV STRAVY NA NAŠE GENY
15. 3. 2019
Říkáte si, jak je možné, že vaše kamarádka může sníst cokoliv a je pořád tak hubená, zatímco vy si dáte občas něco sladkého a hned máte 3 kila nahoře?
Odpověď se nachází v našich genech a věnují se jí dva obory. Nutrigenetika i nutrigenomika patří mezi rychle se rozvíjející obory s velkým významem pro budoucnost. Vždyť celé 2/3 onemocnění jsou ovlivněny dietními faktory!
VÁŠ MOZEK SI ZÁSOBY NEUDĚLÁ, DOSTANE JEN TO, CO ZROVNA SNÍTE
6. 3. 2019
Mozek je řídícím centrem našeho těla. Díky němu můžeme myslet, vidět, mluvit, slyšet a vnímat věci kolem nás. Také nám pomáhá cítit, ochutnávat a také vychutnávat.
Jestli chceme, aby nám mozek byl za to, co mu posíláme, vděčný, musíme si zvolit jídlo bohaté na vitamíny skupiny B, antioxidanty a minerály.
JEDNODUCHÝ TRIK JAK SI DOMA OBOHATIT DROŽDÍ O NEZBYTNÝ VITAMIN D
22. 8. 2018
Droždí může být zdrojem vitamínu D. Ale ne bez záření. Droždí je výrobek z kvasnic, tedy hub, a samo o sobě vitamín D neobsahuje. Řada populárních článků na internetu uvádí, že je tato potravina výborným zdrojem jednak vitamínů skupiny B, ale také vitamínu D. To ale není pravda, pokud se nejedná o droždí ošetřené UVB zářením, což se standardně při jeho výrobě (zatím) neděje. Aneb proč dát během domácího vaření droždí na sluníčko.
POTRAVINY, KTERÉ CHRÁNÍ VAŠE CÉVY
28. 7. 2018
Zanesené tepny jsou jednou z nejčastějších příčin mrtvice a srdečních záchvatů. Existuje samozřejmě mnoho faktorů, které mohou zvýšit riziko problémů s cévami, jako je nezdravá strava, stres a nedostatek pohybu. Vy se však můžete preventivně chránit tím, že provedete několik jednoduchých změn ve své každodenní stravě a snížíte tak riziko onemocnění vaše srdce.
CHCETE ZLEPŠIT SVŮJ PSYCHICKÝ STAV? VYHNĚTE SE SLANINĚ, PÁRKŮM I SALÁMŮM.
16. 7. 2018
Máte rádi párky, slaninu či salámy? Raději je hned vyhoďte, mohou na vás mít hodně špatný vliv. Podle vědců byste je raději měli ze svého jídelníčku úplně vynechat. Podle nové studie totiž mohou výrazně ovlivnit naše duševní zdraví.
JAK SE POMOCÍ STRAVY ZBAVIT KŘEČÍ V NOHÁCH
6. 7. 2018
Možná to také znáte, křeče do nohou. Sedíte nebo spíte a najednou vám vaši nohu stáhne úporná bolest. Křeče v nohou mohou potrápit kohokoliv, v jakémkoliv věku. K velmi častým příčinám křečí patří i nesprávné sezení, dlouhé stání nebo přílišná konzumace alkoholu. Ale nejčastěji stojí za křečemi nevhodná strava.
PŘERUŠOVANÝ PŮST
3. 3. 2018
Pro jedny obrovský strašák, pro druhé smysluplná strategie, dodávající vašemu tělu na fyzickém i mentálním výkonu, mající mnohé znatelné zdravotní benefity. Půst je především mentální výzva a bude tedy vyhovovat těm, kteří umí pracovat s tělem i psychikou. Nebojte se ale, že budete padat hlady a žízní, jedná se “jen” o 16 hodin bez jídla denně a půlku z nich prospíte.
CO JÍST PŘI LÉČBĚ ANTIBIOTIKY
22. 2. 2018
Antibiotická léčba je ale mnohdy nezbytná a riziko poničení zdravé střevní mikroflóry můžeme u sebe i dětí celkem jednoduše minimalizovat užíváním tělu prospěšných látek.
STŘEVNÍ MIKROFLORA
26. 1. 2018
V lidském zažívacím ústrojí jsou mikroorganismy usídleny v miliardových počtech (jejich váha může přesahovat 1 kg). Jejich svět je velmi pestrý - zahrnuje stovky druhů - prospěšných i škodlivých. Často ani netušíme, jak moc ovlivňují náš život.
VLIV STŘEV NA ZDRAVÍ A DOBROU NÁLADU
13. 1. 2018
Naše střevo je báječné stvoření. Je senzibilní, zodpovědné a hlavně obrovsky výkonné. A když s ním dobře zacházíme, odvděčí se nám. Naše střeva jsou výcvikovým táborem pro 80% naší imunity. Produkují více jak 20 vlastních hormonů.. Z chleba nebo těstovin dokáží dodat našemu tělu energii k životu.
Po mozku mají střeva největší nervovou soustavu. S naším břichem je úzce spojená naše energie, naše hmotnost a rovněž i naše nálada.
ŽIVÁ STRAVA UZDRAVUJE
25. 3. 2016
Náš přístup ke zdraví prochází v současné době revolučními změnami. Vděčíme za to mimo jiné prvním odvážlivcům, kteří do svého jídelníčku zařadili syrové potraviny rostlinného původu, které vždy přispějí ke zlepšení kvality života.
SNIŽTE SVOU HLADINU CHOLESTEROLU
1. 9. 2015
Zvýšená hladina cholesterolu v krvi patří mezi faktory zvyšující riziko onemocnění srdce a cév, přičemž srdečně-cévní onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí jak v Evropě, tak v České republice. Pokud máte hladinu cholesterolu v krvi zvýšenou nebo dokonce vysokou, musíte upravit svůj jídelníček, a to dlouhodobě. Touto cestou můžete nejen zabránit dalšímu zvyšování, ale dokonce hladinu cholesterolu snížit a tím si prodloužit svůj život.
NA ŠPATNÉ JÍDLO DOJEDEME
1. 12. 2014
Evropské civilizaci podle prognostiků hrozí v budoucnu zánik v důsledku stárnutí a vymírání populace. Teď k tomu přibude i další důvod. Jsme jediná společnost na světě, která se dobrovolně hodlá otrávit vlastními škodlivými potravinami. Asi je to tím, že nejsme ve starém Římě a nemáme koloseum, abychom šiditele potravin a pančovatele vín předhodili lvům.
POKLES KREVNÍHO TLAKU Z JÍDLA
1. 9. 2014
Cítíte někdy po jídle závrať? Pokud ano, můžete trpět tzv. postprandiální hypotenzí, která postihuje až třetinu dospělých mužů a žen. Volně přeloženo to znamená nízký tlak vyskytující se po jídle.
NEJLEPŠÍ PŘÍRODNÍ VĚC NA SVĚTĚ? VODA!
1. 8. 2014
Co je ta první věc, kterou ráno spolknete? Pro některé je to káva nebo možná kousek toustu. Někteří lidé dokonce vůbec nejedí snídani, přesto, že bylo dokázáno, že je to nejdůležitější jídlo celého dne. Ovšem tady nebudeme rozebírat zdravé snídaně, to co je důležité, předtím, než vůbec na snídani či kávu či cokoli jiného pomyslíte, je voda. Jako první sáhněte ráno po vodě a vypijte ji hodně.
JÍDLO MĚNÍ VAŠI OSOBNOST I DNA
1. 7. 2014
Včelí královna i dělnice mají naprosto stejné DNA. Jak to, že je dělnice menší - vlastně "zakrnělá"? Podle DNA by měly být naprosto stejné! Je to tím, že určité soubory genů jsou u ní vypnuté. A víte, co se stane, když včelí královna zahyne? Některá dělnice se začne živit jako královna mateří kasičkou - a promění se v královnu! Co to znamená??? Že jídlo dokáže zapínat a vypínat skupiny genů v naší DNA a může úplně změnit naši osobnost!!!
TERAPIE STRAVOU
1. 6. 2014
Níže uvedená tabulka by Vám mohla pomoci s terapeutickými možnostmi v tkzv. léčbě stravou, základní léčbě k níž se v Hippokratově přísaze zavazuje každý lékař především.(No, upřímně řečeno, kdy Vás naposledy léčili změnou Vašeho stravování, místo intenzivního předepisování farmaceutik, milí lékaři?) Před sebou máte tedy soubor nejpřirozenější a zcela neškodné terapie.
OBČAS SI UDĚLEJTE PŮST
1. 3. 2014
Slovo půst znamená německy fasten. Je odvozeno od gótského slova fastan - zastavit se, sečkat. Z toho vyplývá, že půstem pozastavíme naši každodenní rutinu, čímž je například stravování nebo zábava. Půst souvisí s pokáním. Půstem můžeme sledovat změny našeho organismu, změny, které nám přináší na duši i těle.
CO JÍST, KDYŽ JSTE NASTYDLÍ?
8. 2. 2014
Cítíte, že na vás něco leze? Zabojujte s nemocí pomocí dobrého jídla, které je plné ZDRAVÝCH TUKŮ, BÍLKOVIN A VITAMÍNŮ S MINERÁLY.
NAUČTE SE JÍST ZDRAVĚ
1. 2. 2014
Někdy se až moc soustředíme na to, co jíme, a zapomínáme, co bychom jíst mohli. Podstata zdravé výživy je hlavně pestrost a vyváženost, která organismu dodá potřebné výživné látky. Nebojte se proto experimentovat a minimálně jednou týdně zařaďte do svého jídelníčku nějakou novinku.
TERAPIE OBEZITY
1. 2. 2014
Obezita je chronické onemocnění charakterizované zmnožením (hypertrofií a hyperplazií) tukové tkáně v důsledku pozitivní energetické bilance.
MÝTY KOLEM CHOLESTEROLU
21. 1. 2014
V historicky krátkém čase se medicínské propagandě podařilo vyvolat strach z cholesterolu a vytvořit éru posedlosti měřením hladiny cholesterolu. Lidé se dostávají do stresu, protože lékaři jim nařizují dodržovat dietu na snižování cholesterolu. Léky na snižování hladiny cholesterolu, statiny, se staly nejprodávanější skupinou léků, které užívají miliony lidí po celém světě. Dlouhodobá pozorování však prokazují jejich nežádoucí účinky.
MRKVOVÁ ŠŤÁVA VÁS NASTARTUJE
15. 8. 2013
K nejcennějším látkám této zeleniny patří beta-karoten, předstupeň vitaminu A. Dále vitaminy E, D, K, vláknina, mnoho cukru, selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jód. V semenech mrkve se nachází především silice a kvalitní olej, který je luxusním kosmetickým preparátem. Obsahové látky mrkve jsou schopny zvyšovat odolnost organismu hlavně proti infekcím.
PŮSOBENÍ GLUTAMÁTU NA VÝVOJ MOZKU
1. 8. 2013
V období intenzivního růstu mozku, které u člověka začíná od 6. měsíce těhotenství a trvá několik roků po narození, je nezralý lidský mozek mimořádně citlivý na různé vlivy přicházející z vnějšího prostředí, které zasahují do metabolismu glutamátu. Ze strany těhotné matky to může být užívání alkoholu a drog, jako např. fencyklidinu, ketaminu, barbiturátů, benzodiazepinů nebo některých léků jako sedativ, antikonvulziv nebo anestetik, která jsou většinou anatagonisty (opačně působící) glutamátových receptorů.
NADVÁHA ČI OBEZITA ČESKÉ POPULACE
1. 8. 2013
V České republice v dospělé populaci je 55 % tlustých, z čehož 35 % spadá do kategorie nadváhy a 20 % do kategorie obezity. A do které poloviny populace spadáte vy?