PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ
Příspěvky
OREGANO - BYLINA PRO CHUŤ I ZDRAVÍ
30. 6. 2018
Dobromysl je opravdu velký zdroj těchto prospěšných látek. Jen pro srovnání – má 45krát více antioxidantů než jablko, 30krát více než brambory, 12krát více než pomeranč a dokonce 4krát více než tolik oblíbené borůvky.
KAMENEC PRO SKVĚLOU PÉČI O POKOŽKU
10. 6. 2018
Co všechno dokáže Kamenec? Ošetřuje podrážděnou pokožku po holení, štípnutí hmyzem a může se použít i jako prostředek proti pocení Kamenec si v žádném případě nezaslouží opomenutí dnešní moderní doby.
ROSTLINNÉ OLEJE PRO ZDRAVOU KŮŽI
1. 5. 2018
Mnoho krémů se pyšní obsahem rostlinného oleje, třeba mandlového nebo slunečnicového, který jim propůjčuje skvělé vlastnosti. Proč tedy nevyzkoušet oleje samotné? Za studena lisované, kvalitní oleje pokožka dobře přijímá a vstřebává. Zvláště, pokud je před aplikací mírně navlhčená.
KUPUJETE BÍLÝ,VOŇAVÝ TOALETNÍ PAPÍR?RADĚJI SE HO VZDEJTE!
2. 4. 2018
Kdo o tomto tématu již něco četl, mohl narazit na varování, že pokud si vaříte pytlíkový čaj v běžných čajových sáčcích, hrozí vám hromadění vysoce toxických a karcinogenních látek v těle. Stejné informace se šíří ohledně hygienických potřeb, jako jsou tampony, vložky nebo toaletní papír. Proč? Více se dozvíte v článku.
PLACKY Z JABLEČNÉHO PYRÉ
22. 3. 2018
Pokud máte doma sušičku ovoce a máte u ní i plastový talíř (bývá u sušičky 1nebo 2, ale dají se dokoupit i samostatně), navíc máte plno jablek, se kterými si nevíte rady, pak vám doporučuji vyzkoušet tyto všemi velmi oblíbené ovocné placky.
GHÍ - PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO
20. 3. 2018
Jako superpotravinu s výraznými účinky na zdraví označují odborníci na výživu ghí. Přečištěné či přepuštěné máslo voní jako máslo, chutná jako máslo, na rozdíl od másla ale obsahuje jiné vlastnosti. Nepřepaluje se, neobsahuje žádnou mléčnou bílkovinu, nemusí se chladit a vydrží až rok, Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemůžou jíst mléčné výrobky.
FLEXITARIÁNSKÉ STRAVOVÁNÍ
15. 3. 2018
Rádi jíte zdravě, máte rádi ovoce, zeleninu, ale vegetariánství je pro vás nepřijatelné? Máte rádi maso, i když víte, že vysoká konzumace červeného masa je spojena s celou řadou civilizačních nemocí, a proto přemýšlíte o snížení příjmu masa a masných výrobků. Pak jste právě ti praví pro to, stát se flexitariány.
Seitan - bílkovinná náhražka masa
12. 3. 2018
Seitan je rostlinná bílkovina z pšeničné mouky, která se připravuje vymytím škrobu z pšeničné mouky, který se vaří ve vodě s mořskými řasami, sójovou omáčkou, zeleninou a kořením.
Chutí a strukturou se blíží masu. Dá se připravit jako řízky, sekaná, ražniči, guláš. Jeho využití je všestranné. Obsahuje velké množství kvalitní bílkoviny a pokud je připravovaný dle tradičního receptu, potom i cenné minerály a vitamíny.
ČERNÁ HIMALÁJSKÁ SŮL
8. 3. 2018
Černá sůl je vulkanická, nerafinovaná, s charakteristickou výraznou chutí a vůní po vajíčkách, s vysokým obsahem síry a dalších minerálů. Díky nižšímu obsahu sodíku je vhodná i při vysokém tlaku či obecně pro ty, kteří chtějí omezit solení.
PŘERUŠOVANÝ PŮST
3. 3. 2018
Pro jedny obrovský strašák, pro druhé smysluplná strategie, dodávající vašemu tělu na fyzickém i mentálním výkonu, mající mnohé znatelné zdravotní benefity. Půst je především mentální výzva a bude tedy vyhovovat těm, kteří umí pracovat s tělem i psychikou. Nebojte se ale, že budete padat hlady a žízní, jedná se “jen” o 16 hodin bez jídla denně a půlku z nich prospíte.
PIJETE Z PLASTOVÝCH LAHVÍ?HROZÍ VÁM NEBEZPEČÍ!
2. 3. 2018
Asi každý někdy použil plastovou láhev od nápojů vícekrát. Vždyť byla jen od vody, tak to nemůže ničemu vadit. Nebo snad ano? Opak je pravdou. Toto zdánlivě neškodné chování vám může zadělat na velké problémy. Než příště znovu použijete „petku“, měli byste vědět, co vám hrozí.
JAK SE ZBAVIT ZÁVISLOSTI NA CUKRU
2. 3. 2018
Stává se vám, že po obědě, při odpolední kávě nebo po příchodu z práce domů máte chuť na něco sladkého? Večer, když děti usnou a vy máte chvíli sama pro sebe, vás přepadne touha sníst čokoládu nebo sušenku? Když vás něco trápí nebo jste v práci či doma "na roztrhání", zachrání vás vždy nějaká bonboniéra? Pak jistě děláte nějakou chybu v jídelníčku nebo ve vašem životním stylu. Možná jste už dokomce závislí na cukru. Jak předejít chutím na sladké nebo se jich zbavit?
VÝŽIVOVÝ OMYL ZDRAVÉ STRAVY - AGAVE SIRUP
28. 2. 2018
Agave sirup -přírodní sladidlo a alternativa bílého cukru. Stal se módní trendem zdravé výživy. Ale jeho časté a nadměrné užívání může vést ke zdravotním problémům. Kromě nebezpečné inzulinové rezistence je nadměrný příjem fruktózy dáván do souvislosti s obezitou, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou škodlivých tuků v krvi, ztukovatěním jater a dokonce i s poškozením ledvin. Navíc lidem může způsobit chronické zdravotní problémy a onemocnění metabolismu sacharidů- cukrovku.
NEJVĚTŠÍ ZLO VE VÝŽIVĚ? SLAZENÉ NÁPOJE!
27. 2. 2018
Nadměrná konzumace cukru je dobře známa příčina, která stojí za vznikem srdečních chorob a vážných poškození zdraví. Vědci nám potvrdili, že pití limonád (klasických i dietních) vede k: poškození kostí, k cukrovce, demenci (zcvrkávání mozku), depresi, poškození ledvin, poškození mozku, urychlují stárnutí, vzbuzují chutě na sladké, vyvolávají agresivitu dětí, způsobují nadýmání, rozvíjí artritidu, zvyšují riziko rakoviny prsu, spouští obezitu a také ničí zuby.
JAK VAŘIT ZDRAVĚ?
23. 2. 2018
Co pro vás znamená zdravé vaření a jak je možné ho realizovat? Sdílím zde pro Vás několik zajímavých myšlenek a tipů, které jsem k tomuto tématu pro vás na netu našla.
CO JÍST PŘI LÉČBĚ ANTIBIOTIKY
22. 2. 2018
Antibiotická léčba je ale mnohdy nezbytná a riziko poničení zdravé střevní mikroflóry můžeme u sebe i dětí celkem jednoduše minimalizovat užíváním tělu prospěšných látek.
QUINOA - POKLAD INKŮ
21. 2. 2018
Když se řekne quinoa, spoustu lidí hned napadne spojení se zdravou stravou. Quinoa se stala takovým moderním zaříkávadlem a vyhledávanou surovinou těch, kdo chtějí se svým jídlem a vařením udělat nějakou změnu směrem k lepšímu, výživnějšímu, a třeba i dietnějšímu.
Quinoa je přirozeně bezlepková pseudoobilovina. V kuchyni má široké využití – hodí se na sladko i na slano. Připravíte s ní úžasné placičky, snídaňovou kaši a nebo ji můžete podávat jako přílohu.
CUKR - TICHÝ ZABIJÁK
11. 2. 2018
Ačkoli si to neuvědomujeme, v našem těle dochází k velkému kolísání hladin cukru v krvi a také hormonálním výkyvům – produkce inzulinu. Následkem toho se v organizmu uvolňují látky, které v těle podporují záněty a ukládání tuků v těle, pod kůží, mezi orgány a uvnitř cév.Důsledkem je obezita, onemocnění srdce či oběhové soustavy.
BANÁNOVÁ BÁBOVKA Z DÝŇOVÉ MOUKY
8. 2. 2018
Dýňovou mouku jsem si oblíbila nejen pro výborné pečící vlastnosti, ale především pro její úžasné výživové vlastnosti. Je bohatá na bílkoviny, vitamín E a je přirozeně bezlepková. Těstu dodá krásně zelenou barvu, příjemnou vůni i chuť.
ZÁZVOR VÁS OHŘEJE,OCHRÁNÍ PŘED BACILY I POHLÍDÁ FIGURU
7. 2. 2018
Nevypadá příliš lákavě, ale jeho chuť je nezapomenutelná. Jedni ho milují, druzí nenávidí. Nejčastěji po něm sáhneme, když jsme nachlazení nebo na nás leze chřipka – strouháme si ho do čaje, nebo si z něj přímo čaj děláme. Dokáže také zklidnit žaludek, na němž se dost často odráží stres, kterému dennodenně čelíme. Zázvor.
DOMÁCÍ SUŠENÉ MASO
4. 2. 2018
Kdo by na akci neocenil masovou pochoutku, která chutná a dodá energii? Komerční 25g pytlík za 60,-Kč moc nezasytí a navíc obsahuje změkčovadla a konzervanty. Nezbývá tedy než se pustit do domácí výroby…
Úprava masa sušením a nasolováním je populární na celé planetě a je stará jako lidstvo samo. Nejpopulárnější je díky severoamerickým indiánům, odkud pochází označení jerky (ch'arki - sušené solené maso).
JAK SI DOMA PORADIT SE ZÁNĚTEM PRŮDUŠEK?
3. 2. 2018
Zánět průdušek, odborně nazývaný bronchitida, představuje otok a infekci průduškových trubic nacházejících se mezi nosem a plícemi. Obvykle je tento zánět způsobován viry, bakteriemi či dokonce částicemi ve vzduchu, které dráždí sliznice průdušek. Jak si s tímto zánětem poradit?
NEBEZPĚČÍ TOXICKÝCH ČAJOVÝCH SÁČKŮ
2. 2. 2018
Kdo o tomto tématu již něco četl, mohl narazit na varování, že pokud si vaříte pytlíkový čaj v běžných čajových sáčcích, hrozí vám hromadění vysoce toxických a karcinogenních látek v těle.
ZÁZRAČNÁ EPSOMSKÁ SŮL
2. 2. 2018
Epsomská sůl je sloučenina hořčíku a síranu. Hořčík je pro organismus velmi důležitý, snižuje záněty, pomáhá funkci svalů a nervů a pomáhá produkovat hormon zodpovědný za pocit štěstí - serotonin. Sírany jsou také velmi podstatné, zlepšují vstřebávání živin do těla a naopak pomáhají vyplavovat toxiny a také zmírňují migrény.
STŘEVNÍ MIKROFLORA
26. 1. 2018
V lidském zažívacím ústrojí jsou mikroorganismy usídleny v miliardových počtech (jejich váha může přesahovat 1 kg). Jejich svět je velmi pestrý - zahrnuje stovky druhů - prospěšných i škodlivých. Často ani netušíme, jak moc ovlivňují náš život.
KRÁLOVSKÝ ELIXÍR - MATEŘÍ KAŠIČKA
25. 1. 2018
Všechny včelí produkty jsou vlastně tajemná přírodní alchymie a já osobně je považuji za největší dar lidstvu, co se živin týče. Gramem ke gramu a synergií složení neexistují na planetě zemi dokonalejší potraviny, než jsou výsledné produkty práce neuvěřitelných včel. Blahodárný účinek Mateří kašičky je však jistě způsoben celkovou synergií všech jejích složek dohromady, které rozumí jen příroda sama.
HIMALÁJSKÁ SŮL
20. 1. 2018
Himálajská sůl vznikla krystalizací mořské vody po celé miliony let v oblasti Himálaje. Sbírá se z úpatí Himálajských hor, ve velkém solném dole v Pákistánu, v druhém největším dole na světě. Himálajská sůl obsahuje až 84 prvků, které jsou pro naše zdraví nepostradatelné, včetně hořčíku, vápníku, chloru, fosforu či železa. Její růžové zabarvení způsobuje železo. V Himálajské soli se nacházejí i důležité stopové prvky jako selen, jód nebo měď. A co je podstatné neobsahuje žádné přidané chemické látky.
KYSANÉ ZELÍ - PŘÍRODNÍ LÉK PRO STŘEVO
16. 1. 2018
Určitě ho všichni známe, možná i rádi konzumujeme. Přitom si možná ani neuvědomujeme jeho léčivé účinky. Zelí obsahuje: celou řadu vitamínů: betakarotén – (provitamín A) a vitamíny C, B, E a K, vysoký podíl minerálních látek: draslík, vápník, fosfor, železo, zinek a hořčík, stopové prvky, z kterých je nejdůležitější síra.
CNN: V 52letech dostal prezident Americké kardiologické asociace infarkt. Kde udělal specialista na srdce chybu?
15. 1. 2018
Je medicínským paradoxem, když 52letý kardiolog John Walker, který je současně prezidentem Americké kardiologické asociace, dostane infarkt v tak relativně mladém věku a ještě k tomu uprostřed vědecké konference.
Ti, kteří jsou dnes ohroženi infarktem nejvíce, jsou lidé starší než 65 let, především muži a lidé s rodinnou anamnézou srdečních chorob.
Zatímco tyto faktory nelze změnit, existují další silné prediktory srdečního záchvatu, které lze modifikovat životním stylem: kouření, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, tělesná nečinnost, obezita / nadváha a cukrovka.
STÉVIE NENÍ SCHVÁLENA PRO DĚTI
14. 1. 2018
Stévie má na první pohled všechna možná pozitiva, která si jen lze představit. A to včetně toho, že jde o sladidlo izolované z přírodního zdroje, tedy z rostliny stévie sladké .Další výbornou vlastností stévie je skutečnost, že nepřispívá k tvorbě zubního kazu (proto se přidává do žvýkaček a nápojů), nezvyšuje hladinu krevního cukru, takže je vhodná pro diabetiky, a ještě k tomu všemu má nízkou energetickou hodnotu. Nic ale není černé nebo bílé.