Jdi na obsah Jdi na menu

POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ

PŘEKVAPUJÍCÍ TIPY PRO VAŠE LEPŠÍ ZDRAVÍ

a-mountains-3959204_1920.jpg

ANDY

Specialista na zdravotní prevenci a výživu
Alternativní zdravotník

VÁŠ OSOBNÍ PRŮVODCE PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ

 

Příspěvky

CHROM -CHROMIUM (Cr)

1. 6. 2013

Chrom je nezbytný pro štěpení bílkovin, tuků a sacharidů, pomáhá v těle udržovat normální hladinu krevního cukru (glukózy), může také snižovat hladinu celkového cholesterolu, (škodlivého) LDL cholesterolu a triglyceridů.Chrom má důležitou roli v aktivitách některých enzymů. Zasahuje do rozkladu enzymů a jejich přeměny na energii a tvorby některých tuků. Učinkuje společně s insulinem a je tak nezbytný pro schopnost organismu využít cukr.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

MUZIKOTERAPIE

1. 6. 2013

Hudba je zřejmě nejstarší, nejsložitější a po všech stránkách nejfantastičtější evoluční dědictví, které máme.. Ano, hudba léčí. Problém je v tom, že jen některá..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

POZOR NA GLUTAMÁT

1. 5. 2013

french-fries-923687_960_720.jpgGlutamát alias "Umani" je tak pátá chuť, vedle sladké, slané, hořké a kyselé. Po požití potravy s glutamátem se jeho obsah v mozku dospělého člověka zvýší 25-45krát. Glutamát z potravy prostupuje také placentou do krve plodu a do mozku. Nezralý vyvíjející se mozek je vůči působení glutamátu asi čtyřikrát citlivější než mozek dospělých. potraviny, obsahující významné množství glutamátu jsou v podstatě „návykové" - to proto, že jsou „slané a chuťově výrazné". Jsou tudíž často doslova zneužívány výrobci potravin (a koření) a to především těmi, kteří vědí, že jejich potravina nechutná zrovna přitažlivě. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

JAK SI POMOCI PŘI DNĚ - NEMOCI KRÁLŮ

1. 5. 2013

knuckles-2965906_960_720.jpgOnemocnění dna je typ zánětu kloubů (artritidy) postihující asi 10% populace České republiky. Postihuje nejčastěji muže nad 40 let. Jedná se o metabolickou nemoc, způsobenou nadměrnou koncentrací kyseliny močové. Aby se nemoc nezhoršovala je potřeba zavést do svého života výživová opatření.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

HUMMUS

1. 5. 2013

hummus-1058000_960_720.jpgHummus je studený pokrm, kaše z rozmačkané uvařené cizrn\ smíchané se sezamovou pastou (tahini), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem.  Hummus má velký obsah železavitamínu Ckyseliny listové a vitamínu B6. Díky cizrně má vysoký obsah proteinů a vlákniny, což je zároveň dobře doplněno methioninem obsaženým v sezamu v tahini. Hummus má své uplatnění ve vegetariánské a veganské kuchyni, kde při konzumaci s chlebem může sloužit jako celkový zdroj proteinů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

DIETA PŘI PRŮJMECH

1. 5. 2013

Příčina průjmu a gastroenteritidy bývá často infekční, někdy pouze funkční. Příčiny jsou někdy kombinované, např. u cestovatelských průjmů. Významné jsou vlivy psychiky, osmotické vlivy (např. fruktóza, sorbitol). Příčinou průjmu může být i malabsorpce.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

ZELENÁ KÁVA

1. 5. 2013

coffee-2992598_960_720.jpgZelená káva obsahuje cenné fenoly, rostlinné látky, které jsou pro váš organizmus nesmírně důležité. Fenoly mají vliv na váš krevní oběh, činnost srdce, cévní oběh a správné trávení. Nejcennější je ale kyselina chlorogenová. Čím je káva kvalitnější, tím vyšší je v ní podíl této kyseliny. Tradiční káva obsahuje 3 – 6% této kyseliny, zatímco zelená káva 39%.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 1

MANGAN - MANGANUM (Mn)

1. 5. 2013

Mangan je nezbytnou součástí mnoha enzymů – bílkovin řídících chemické reakce v našem těle. Zasahuje do přeměny cukrůcholesterolu, hormonů štítné žlázy i pohlavních hormonů. Při jeho nedostatku můžeme pocítit problémy právě na těchto úrovních.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

AJURVÉDA

1. 5. 2013

Ájurvéda pochází z Indie aje nazývána "matkou všech léčebných systémů".Je to všeobsáhlá nauka o životě,skládající se z osmi různých odborných směrů, z nichž vychází i naše současná medicína. Vidí člověka jako celek, kde všechno souvisí se vším. Léčí proto nejen tělo, ale i mysl a duši. Klade velký důraz na prevenci a podporu zdraví za pomoci vyvážené stravy, pozitivního myšlení, životního stylu atd. Jejím cílem je harmonie, zdraví, které je naší přirozeností.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

UPILA SE K SMRTI COCA COLOU

1. 4. 2013

coca-cola-2099000_960_720.jpgVyšetřování smrti třicetileté Natashi Harrisové z Nového Zélandu potvrdilo, že jedním z faktorů úmrtí byla její závislost na pití Coca-Coly. Podle koronera žena zemřela v roce 2010 na selhání srdce, které bylo způsobeno také nadměrnými dávkami kofeinu. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

BOLEST HLAVY

1. 4. 2013

Bolest hlavy je velmi častým příznakem mnohých často i systémových (celotělových) onemocnění. Svou přítomností nejen obtěžují pacienta, ale způsobují také změny psychického stavu (deprese, apatie, agresivita, atd.).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

POLENTA - ITALSKÁ TRADICE

1. 4. 2013

main-course-1866133_960_720.jpgPolenta je slaná kaše z kukuřičné krupice, nedílná součást italské kuchyně, která si vás omotá kolem prstu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

VÝŽIVA (DIETA) PŘI KRÁTKÉM STŘEVU

1. 4. 2013

Při úrazech a operacích někdy dochází k takové ztrátě (zkrácení) tenkého střeva, že není schopno plnit své funkce. Potrava prochází zbývající částí střeva rychle a nestačí se strávit, natož vstřebat

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

MĚĎ - CUPRUM (Cu)

1. 4. 2013

Měď (podobně jako zinek) patří mezi prvky s významným vlivem na živý organizmus, vyskytuje se v řadě enzymaických cyklů nezbytných pro správnou funkci životních pochodů a její přítomnost v potravě ovlivňuje zdravotní stav organizmu. Tyto enzymy například ovlivňujímeaolismu sacharidů v organizmu, ovlivňují vytváření kosní hmoty a krvetvorbu, ovlivňují i fungování nervového sysému. Na nižší organismy však působí jako silný jed.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

LICHOŘEŘIŠNICE VĚTŠÍ

1. 4. 2013

Lichořeřišnice působí především antibioticky. Likviduje streptokoky, stafylokoky, escherichia coli, salmonely a další druhy bakterií. Účinek se projevuje při zánětech močových cest, chřipkách, dýchacích potížích atd. Tato léčivka je rovněž výborným prostředkem proti vypadávání vlasů a pro podporu jejich růstu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

PŘEHLED POTRAVINÁŘSKÝCH BARVIV

1. 3. 2013

paint-2940513_960_720.jpgPOTRAVINÁŘSKÁ BARVIVA  (neboli jedlá barviva, jedlé barvy) jsou barviva, která se přidávají do potravin pro zvýraznění barvy či chutě. Přítomnost těchto barviv musí být uvedena na obalu výrobku.  Barviva jsou označovaná čísly E 100 až E 180

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

STŘEVNÍ ZÁNĚTY A VÝŽIVA

1. 3. 2013

Chronické i akutní střevní záněty jsou onemocnění, která vyžadují vždy také dietní léčbu. Důležité je zvýšení přívodu přirozených živin v celé dostupné šíři. Jakmile to stav pacienta dovolí, je vhodné omezit nepodstatné dietní restrikce a řídit se individuální snášenlivostí pacienta. Také lákavá úprava stravy povzbuzující ke konzumaci je vhodná vzhledem k přítomnému nechutenství a strachu (bolesti břicha, průjmy) pacienta jíst.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

JOD - IODUM (I)

1. 3. 2013

Jód je v našem těle nezbytně důležitý pro správnou funkci štítné žlázy. Štítná žláza produkuje hormony, které zajišťují funkci celého metabolismu. Jeho dlouhodobý nedostatek tak může vést až k onemocnění štítné žlázy. Toto onemocnění je léčeno tak, že se do těla aplikuje radioaktivní jód. Při správné životosprávě a správné stravě je možné tomuto onemocnění i celé řadě dalších komplikací spojených s nedostatkem tohoto prvku účinně předcházet.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

KOTVIČNÍK ZEMNÍ

1. 3. 2013

V poslední době vyvolal velikou vlnu zájmu o Kotvičník zemní fakt, že mezi jeho hlavní účinky patří schopnost zvýšit u mužů hladinu testosteronu až o 30%, u žen naopak podstatně zvyšuje hladinu estrogenů.Kotvičník zemní také patří mezi jeden z nejefektivnějších prostředků zvyšujících potenci, vhodný při mužské neplodnosti, hypertrofii prostaty a léčbě zvýšeného obsahu cholesterolu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

DOMÁCÍ SÝR

1. 3. 2013

cheese-2829034_960_720.jpgSýry se kdysi běžně připravovaly doma, dnes přibývá lidí, kteří si čas od času obohatí jídelníček vlastnoručním výrobkem. Zkusíte to také? Pro začátek si připravte jednoduchý čerstvý sýr, poté si troufněte na složitější.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

NA CO NEZAPOMENOUT V DĚTSKÉM JÍDELNÍČKU?

1. 3. 2013

Nepátrejte po jídelníčcích psaných dětem na míru. Nic takového vám žádný rozumný lékař nedoporučí - cílem totiž je, aby se děti naučily jíst pravidelně a přiměřeně, nikoli aby si počítaly každý kilojoul. V žádném případě na dětský talíř nepatří tučné a kořeněné masité pokrmy, K přípravě nepoužíváme kořenící směsi s glutamátem sodným. Maso nemusí mít děti každý den. Jídelníček by měl být co nejpestřejší a z bohaté nabídky dalších surovin (zeleniny, těstovin, luštěnin a obilovin) můžeme připravit velmi zajímavá a chutná jídla.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

TOXICKÝ ARSEN MÁME VE VODĚ

1. 2. 2013

arsen-bottle-1503898_960_720.jpgJeho přirozený obsah ve vodách je řádově v desítkách mikrogramů na litr. Existují ale minerální vody, které rozpouštějí sloučeniny arsenu z geologického podloží a obsah arsenu v nich dosahuje až stovek miligramů v litru. Zdrojem zvýšeného příjmu arsenu z potravy mohou být mořské ryby z lokalit, kde dochází ke zvýšené koncentraci tohoto prvku ve vodě např. vypouštěním závadných odpadních vod nebo v důsledku podmořské vulkanické činnosti.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

SELEN - SELENIUM (Se)

1. 2. 2013

Selen se významně podílí na očištění organismu od volných kyslíkových radikálů, které vznikají při kouření, pití alkoholu nebo intenzívní fyzická zátěži. Stopové množství selenu se vyskytuje v kuchyňské soli; v mořských rybách, krabech a humrech; v ledvinách, játrech a srdci; ve vaječném žloutku, v droždí, houbách, česneku, paraořechách a obilninách (zvláště v kukuřici).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

MOTLITBA NEMOCNÉHO

1. 2. 2013

hands-1926414_960_720.jpgJste-li nemocní, uklidněte se a po své modlitbě přemýšlejte, nemáte-li s někým nevyřízené nějaké nepříjemné záležitosti. Uvědomte si, že na nikoho se nehněváte, proti nikomu nemáte v srdci svém žádné nenávisti, že žijete se všemi v harmonii a lásce. Uvědomte si upřímně, že všechno tvorstvo na zemi opravdově milujete. Jste-li toho schopni, pak soustřeďte se, v úplném klidu a odevzdání vyslovte tuto modlitbu:

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

KOBYLÍ MLÉKO

1. 2. 2013

milk-1914462_960_720.jpgKobylí mléko je přírodním zdrojem látek s harmonizačními a regeneračními účinky. Díky vysokému obsahu imunoglobulinů, lysozymu, specifických proteinů, vitamínů a minerálních látek posiluje především obranyschopnost organismu. Proteiny kobylího mléka (albuminy, globuliny, imunoglobuliny, lysozym a aglutiny) mají výrazné bakteriostatické účinky a mobilizují obranyschopnost organismu. 

 

Složení kobylího mléka je velice odlišné od složení mléka kravského, je však velmi podobné lidskému mateřskému mléku. Jeho podobnost je nejvýznamnější v obsahu IgA (specifickém imunogloubulinu) a lysozymu, látek důležitých pro správnou funkci vlastních obranných mechanismů organismu. Kobylí mléko obsahuje také vysoké množství esenciálních mastných kyselin - kyseliny linolové, linolenové a arachidonové, které zvyšují odolnost organismu proti infekcím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

DOMÁCÍ HOUSTIČKY

1. 2. 2013

sandwich-451403_960_720.jpgDomácí housky či rohlíky by si měl každý aspoň jednou v životě zkusit.  

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

NADVÁHA JAKO DŮVOD K ROZCHODU

1. 2. 2013

Nadváha  může skutečně vést až k rozpadu vztahu. A to hned z několika důvodů.Předně kilogramy navíc jednoho z partnerů mohou zcela změnit jeho estetickou přitažlivost. Partneři však mohou negativně vnímat i další doprovodné projevy kilogramů navíc. Například zvýšené pocení, změna vůně, ale i vnímání obézního člověka společností. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

JAK NATO, ABY DĚTI CHTĚLY JÍST ZDRAVĚ

1. 2. 2013

Všichni chceme pro své děti to nejlepší, jak to ale udělat, když si vaše dítko postaví hlavu? Jak děti naučit jíst zdravě a předejít tak nadváze a dalším komplikacím?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

VZKAZ Z LÉKÁRNY DO ORDINACÍ (I ČEKÁREN) LÉKAŘŮ

2. 1. 2013

 Milí přátelé, drazí pacienti, i naši „vševědoucí“ lékaři, nedá mi to a po opravdu čím dál častějších téměř „absurdních“ zkušenostech v mé praxi v lékárně za tárou musím s rozhořčením napsat tyto řádky. Denně se setkávám s tím, že přijdou pacienti od lékaře, z nemocnice, či dokonce přímo z porodnice a požadují volně prodejný lék (o těch na recept se bavit ani nebudu), který je pro ně absolutně nevhodný resp. kontraindikovaný..

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

CO JE TO FARMAKOLOGIE A ČÍM SE ZABÝVÁ

1. 1. 2013

Farmakologii lze stručně a výstižně charakterizovat jako vědu studující interakci léčiva s organismem, a to na všech úrovních jeho hierarchického uspořádání, tj. od molekulární a buněčné úrovně až po úroveň celého organismu.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0