Jdi na obsah Jdi na menu

POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ

PŘEKVAPUJÍCÍ TIPY PRO VAŠE LEPŠÍ ZDRAVÍ

a-mountains-3959204_1920.jpg

ANDY

Specialista na zdravotní prevenci a výživu
Alternativní zdravotník

VÁŠ OSOBNÍ PRŮVODCE PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ

 

Příspěvky

JAK SNÍŽIT HOREČKU PŘÍRODNÍ CESTOU

1. 11. 2013

Přichází období sychravého a chladného podzimu a s ním i obávané chřipky. Mírná horečka ještě nemusí znamenat nic vážného, proto předtím než vyrazíte za doktorem, vyzkoušejte osvědčené babské rady.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

GEMMOTERAPIE

1. 11. 2013

 Gemmoterapie je poměrně nová metoda fytoterapie využívající léčivého účinku výtažků z pupenů a kořínků, mladých listů, čivýhonků bylin, ve kterých jsou uloženy velmi účinné látky ( hormony, enzymy, stopové prvky, minerály, vitamíny..).

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

KVĚTÁKOVÝ MOZEČEK S JÁHLY

1. 11. 2013

cauliflower-2383332_960_720.jpgKvětákový mozeček se dříve připravoval velmi často, ale poslední dobou z našich talířů téměř vymizel. Což je škoda, jídlo je to velmi chutné, rychle hotové a zdravé. Navíc mám zde tip jak si ho zpestřit, přidejte k němu jáhly.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

CARPACCIO Z ČERVENÉ ŘEPY

23. 10. 2013

repovy-karpaco.jpg

Využijte sezonu a vychutnejte si červenou řepu v nejlepší kondici a za syrova. Marinováním plátky řepy krásně zkřehnou a vsáknou další chutě. Za pár korun tak vytvoříte luxusní předkrm. My jsme si výborně pochutnali.. a navíc je to tak jednoduché!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

SYNTETICKÁ BARVIVA V POTRAVINÁCH

1. 10. 2013

glass-2018966_960_720.jpgSyntetická barviva jsou nejčastěji azobarviva, fenylmethanových barviv, nitrobarviva,  pyrazonová, xanthenová, antrachinonová, chinolinová a indihoidní. 
 
Mohou mít negativní účinky na konzumenty přibarvovaných potravin. Postupně byly u některých barviv prokázány karcinogenní účinky, hemolytické působení, inhibice některých enzymů, negativní působení na žaludeční sekreci, některá, mohou škodit také obsahem reziduí z výroby (různých uhlovodíků, těžkých kovů), alergické reakce. 
 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

APITERAPIE

1. 10. 2013

Apiterapie je terapeutický obor zabývající se využíváním včel a včelích produktů v medicíně. Včelí produkty byly pro člověka důležitou složkou potravy již od samého počátku jeho vývoje. Využívají se v podstatě všechny,počínaje medem, přes propolis, včelí mateří kašičku, květový pyl až po včelí jed, samozřejmě každý pro jiné účely. Jejich léčivé účinky jsou všeobecně známé a mají u nás dlouhou a bohatou tradici.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

ANGLICKÝ ROASTBEEF

1. 10. 2013

abstract-1239434_960_720.jpgRoastbeef čili rostbíf čili přeloženo z angličtiny hovězí pečeně není nic jiného, než hovězí pečeně. Ovšem ne jen tak ledajaká hovězí pečeně. Je to hovězí pečeně pečená po anglicku.. A když se něco peče na anglický způsob, znamená to, že to má zůstat růžové uprostřed.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

SOJA PRO A PROTI

1. 9. 2013

soy-milk-2263942_960_720.jpgPotravina budoucnosti. Tak se o sóje psalo někdy před dvaceti lety, když Češi tuto luštěninu znovuobjevili. Tehdy se o ní mluvilo v superlativech coby o ideální náhražce masa, prevenci proti rakovině a vůbec jídle, které je ideální a zdravé a působí prakticky jako prevence všech civilizačních chorob. V poslední době se však čím dál víc objevují články a názory, že to s tou „zdravostí“ sóji nebude až tak žhavé. Ba spíš naopak.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

CANISTERAPIE

1. 9. 2013

Canisterapie má vliv na psychologickou a sociálně-integrační stránku člověka. Kontakt se psem představuje účinné rozptýlení pro lidi trpící psychickými poruchami, depresí nebo pro ty, kteří se prostě cítí opuštěně. Například v domovech pro seniory nebo v dětských domovech, kde je pes pro děti kamarádem a tvorem, o kterého se musí starat, a tak se lépe srovnají se ztrátou rodičů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

NADOPUJTE SE VLÁKNINOU

1. 9. 2013

muesli-668519_960_720.jpgUž jste asi tisíckrát slyšeli, že potřebujete vlákninu.. ale kde ji ale hledat? Tady je žebříček top potravin. Denně člověk potřebuje zhruba 25- 30 g, bohužel průměrná spotřeba v Čechách je 10g na osobu a den, a proto jsme také asi první na světě ve výskytu rakoviny tlustého střeva.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

DOMÁCÍ OPALOVACÍ KRÉM

1. 9. 2013

Paradoxem ochrany proti slunci je, že jedno riziko potíráme rizikem druhým. Stačí si otočit tu poměrně drahou (na to co v tom je) lahvičku a podívat se jaké chemické lahůdky nás a naše děti mají ochránit před rakovinou...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

RAJČATOVÝ SALÁT S KŘENEM

1. 9. 2013

tomato-435867_960_720.jpgKřen má velmi vysoký obsah vitamínu C (prý mnohem více než citrusové plody), takže se dříve používal proti kurdějím. Dále obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín E, provitamín A, železo, vápník,  hořčík, sodík, fosfor, síru a draslík. Při strouhání a krájení se z křenu uvolňují látky s antibiotickým účinkem.Proto je výborným lékem. Zkuste si ho přidat do rajčatového salátu se slunečnicovou majonézou a budete mít talíř plný zdraví.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

MRKVOVÁ ŠŤÁVA VÁS NASTARTUJE

15. 8. 2013

carrots-2387394_960_720.jpgK nejcennějším látkám této zeleniny patří beta-karoten, předstupeň vitaminu A. Dále vitaminy E, D, K, vláknina, mnoho cukru, selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jód. V semenech mrkve se nachází především silice a kvalitní olej, který je luxusním kosmetickým preparátem. Obsahové látky mrkve jsou schopny zvyšovat odolnost organismu hlavně proti infekcím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

DOMÁCÍ OVOCNÉ NANUKY

14. 8. 2013

fourth-of-july-2458715_960_720.jpgLidé by opravdu neměli zapomínat na to, jak důležité je dávat dětem místo bonbónů letní ovoce jako jsou maliny, jahody, meruňky nebo borůvky, které jsou samy o sobě vysoce léčivými plody. Při chudokrevnosti je vhodné jíst hodně malin, jahod, rybízu, třešní, švestek a meruněk. Železo se totiž dobře vstřebává spolu s vitamínem C, který plody ve vysoké míře obsahují.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

PŮSOBENÍ GLUTAMÁTU NA VÝVOJ MOZKU

1. 8. 2013

V období intenzivního růstu mozku, které u člověka začíná od 6. měsíce těhotenství a trvá několik roků po narození, je nezralý lidský mozek mimořádně citlivý na různé vlivy přicházející z vnějšího prostředí, které zasahují do metabolismu glutamátu. Ze strany těhotné matky to může být užívání alkoholu a drog, jako např. fencyklidinu, ketaminu, barbiturátů, benzodiazepinů nebo některých léků jako sedativ, antikonvulziv nebo anestetik, která jsou většinou anatagonisty (opačně působící) glutamátových receptorů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

KŘEN - ÚČINNÝ LÉK

1. 8. 2013

sea-ret-ich-1375767_960_720.jpgBlahodárné léčivé vlastnosti křenu potvrzují i dnešní výzkumy. Výtažky z kořene křenu působí proti bakteriích, virům, plísním a mají charakter desinfekčního prostředku. Kořen křenuobsahuje především velké množství vitamínu C, mnohem více než citrusové plody. Dále vitamín E, vitamíny skupiny B a provitamin A. zahrnuje také hodně minerálních látek, především hořčíku, vápníku, dále draslík, železo, fosfor a také síru a sodík.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

UZENÉ TOFU S KUKUŘICÍ A RÝŽÍ

1. 8. 2013

tofu-1478700_960_720.jpgVelmi zjednodušeně se dá říct, že tofu je sojový sýr či tvaroh.
Tofu se vyrábí podobně jako sýr, jen se jako výchozí surovina vezme sojové mléko, respektive sojový nápoj získaný ze sojových bobů, který se vysráží různými syřidly (pomocí mořské soli nigari nebo sádry) a sójová bílkovina se nechá srazit. Tofu je tedy ryze rostlinného původu, a proto je tolik vyhledáváno především lidmi, kteří maso či živočišnou stravu nejí, a nebo lidmi, kteří se chtějí stravovat zdravě.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

NESNÁŠENLIVOST MLÉKA

1. 8. 2013

milk-splash-2064088_960_720.jpgDáte si hlt mléka do kávy a už je vám zle? Máte i po jednom jogurtu ekzém? Může jít buď o laktózovou intoleranci nebo alergii na mléko.

Poslední dobou často slýchám od svých známých, že jim mléko nedělá dobře na žaludek, byť s ním nemívali problém. Trpí po požití akutním průjmem, prudkým nutkáním na zvracení, případně se osypávají. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

NADVÁHA ČI OBEZITA ČESKÉ POPULACE

1. 8. 2013

hamburger-2683042_960_720.jpgČeské republice v dospělé populaci je 55 % tlustých, z čehož 35 % spadá do kategorie nadváhy a 20 % do kategorie obezity. A do které poloviny populace spadáte vy?

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

SUŠENÁ RAJČATA

15. 7. 2013

tomatoes-1608246_960_720.jpgSušení rajských jablíček u nás není zcela běžné a pokud nám nepomůže sluníčko, není ani jednoduché; navíc trvá poměrně dlouho. V jižní Evropě je na rozpálených střechách suší běžně. Naložená do olivového oleje s kořením jsou potom výtečnou pochoutkou.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

RAJČATA

15. 7. 2013

tomatoes-2500784_960_720.jpgRajčata jsou bohatá na vitamíny A, C, E, kyselinu listovou, vlákninu, draslík, železo a zinek. Nejcennější je však mimořádně silný antioxidant zvaný lykopen. Tento přírodní lapač volných radikálů je až dvanáctkrát účinnější než vitamín E a dvojnásobně předčí betakaroten. Pro náš organismus i pokožku je velmi cenný, protože podporuje regeneraci buněk.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

JAK POZNAT GLUTAMÁT V POTRAVINÁCH?

1. 7. 2013

mgkrenqb.jpgTo, že je glutamát neurotický a neměl by se vyskytovat ve výživě těhotných a kojících žen ani ve výživě kojenců a batolat, by měl vědět každý člověk. 

Glutamát je však nebezpečný v každém věku, takže jeho vyřazení z kuchyně bude prospěšné pro celou rodinu. Glutamát a aspartam jsou chutě, které zabíjejí a které jsou vážnou hrozbou dalšího vývoje naší civilizace. Obě tyto látky jsou příkladem toho, jak v současné době vítězí trh a peníze nad vědecky zjištěnými varujícími fakty.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

CHCETE ZHUBNOUT? JEZTE DÝNĚ!

1. 7. 2013

pumpkins-2204643_960_720.jpgŠálek uvařené dýně pokryje více než 200% doporučeného denního příjmu vitaminu A. Ten pochází z karotenoidů, které mají na svědomí oranžovou barvu dýní. Vitamin A zlepšuje zrak, zejména za špatného osvětlení, brání vzniku rakoviny a prospívá zdraví kůže. K tomu přidejte vitamin C, D a E, vápník, hořčík, železo i proteiny. Dýně je prostě ohromně zdravá!

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

BEZLEPKOVÁ DIETA

1. 7. 2013

no-gluten-bread-1905736_960_720.jpgBezlepková dieta je dieta spočívající ve snaze po eliminaci konzumace potravin obsahujících lepek (neboli gluten) ze stravy dotyčného, zpravidla ze zdravotních důvodů. Konzumace potravin obsahujících lepek osobami nemocnými celiakií nebo alergií na lepek by mohla vést k vážným zdravotním komplikacím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

POMELIT

1. 7. 2013

grapefruits-2109616_960_720.jpgKonzumace ovoce zvaného pomelit snižuje hladinu krevního cholesterolu. U pacientů s nemocným srdcem snižuje riziko ucpání artérií zásobujících srdce krví. Křížence mezi grapefruitem a citrusem pomelo vypěstovali v Izraeli a dali mu jméno pomelit. Komerčně je produkt známější pod jménem Israeli Jaffa Sweetie, což lze přeložit jako „sladký Jaffa“ i jako „miláček Jaffa“.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

TERAPIE DOTEKEM

1. 7. 2013

treatment-1327811_960_720.jpgDoteky jsou jedním ze zázračných prostředků lidského dorozumívání, kde není třeba ani těch nejupřímnějších, nejsladších ba dokonce nejintimějších slov. Mohou konejšit, léčit i uvolňovat. Zároveň hlazením a neuvědomnělou masáží bolestivých míst těla odplavujeme negativní pocity, přinášíme úlevu, obnovujeme životní sílu, pociťujeme radost a štěstí.
 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

KARCINOGENNÍ LÁTKY V JOGURTECH

11. 6. 2013

yogurt-1786329_960_720.jpgNejoblíbenější jogurty nejsou jogurty, ale zahuštěná obarvená hmota, která mléko neviděla ani z letadla. Při analýze bifidobakterií, se zjistilo na laboratorních testech, že bifida v dlouho trvanlivých jogurtech jsou zvířecího původu a ten skutečně není našemu tělu vlastní - je izolován z kachen a dobře a dlouho přežívá. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

MOMO - TIBETSKÉ KNEDLIČKY

1. 6. 2013

dumplings-2392893_960_720.jpgMomo jsou druh knedlíčků, které jsou tradičním pokrmem v Nepálu a Tibetu.Momo se připravují z jednoduchého těsta z mouky a vody, někdy se přidává trochu droždí nebo jedlé sody. Z tohoto těsta se udělají malé placičky které se naplní různými ingrediencemi, náplň se zabalí buď do šátečku nebo do kapsy ve tvaru půlměsíce. Momo se po zabalení uvaří v páře.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

VÝŽIVA (DIETA) PŘI ZÁCPĚ

1. 6. 2013

plumber-2547297_960_720.jpgU onemocnění trávicího traktu vyvolávají nejčastější a největší obtíže obvykle poruchy motility (pohyblivosti) střev. Velmi často se projevují jako zácpa či průjem. Zejména zácpa je příznakem častým, který souvisí s mnoha onemocněními neuropsychiatrickými i se stárnutím.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0

ZELENÝ JEČMEN

1. 6. 2013

barley-field-8230_1920.jpgMladý (ZELENÝ) ječmen je díky svým pozitivním vlastnostem a účinkům na lidský organizmus hojně využíván jak při prevenci, tak při nemoci. Pozitivně ovlivňuje civilizační choroby i celkovou činnosti lidského těla. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: POMOCNÍCI PRO ZDRAVÍ | Komentářů: 0