Jdi na obsah Jdi na menu

STARŠÍ ŽENY A HUBNUTÍ

4. 2. 2021

 

Čím jsme starší, tím méně kalorií naše tělo potřebuje. Například padesátiletá žena, která váží tolik, kolik vážila ve třiceti letech, potřebuje k udržení hmotnosti o čtvrtinu méně kalorií. 

V pokročilejším věku ženské tělo nefunguje stejně dobře, jako v mládí, a to hlavně kvůli tomu, že většina žen prochází hormonálními změnami a poté také přirozenou menopauzou. V průměru devět z deseti žen, během období, kdy je jim padesát let, přibere pět až sedm kilogramů od doby co slavili 40. narozeniny (tedy za posledních deset let).

Zbavit se takových kilogramů, je obvykle mnohem obtížnější než když jsme byli daleko mladší. Stojí za to si uvědomit, že nyní tělo funguje jinak a  proto i váš přístup k němu musí být úplně jiný.

Hlavním důvodem rozdílu je nejen to, že se s postupujícím věkem obvykle daleko méně hýbeme, ale také protože jak stárneme, spálíme i při takovém spánku mnohem méně kalorií. Byste se divili kolik kalorii jste pálili za mlada během spaní. Já si pamatuji, jak jsem v noci měla vždycky horkou kůži jako rozpálená kamínka. A proto mimo ve 40+ přibíráme na váze, i když jsme třeba zásadně nezměnili způsob svého stravování.

Pokud chceme  zůstat na své obvyklé hmotnosti, budeme muset s postupujícím věkem také postupně snižovat množství kalorií (bohužel) ve své každodenním jídelníčku. To je prostý fakt.

Mám tady pro vás několik zásadních rad. Pokud jste žena a  je vám více jak 45 let a chcete přebytečná kila shodit, bude potřeba udělat několik následujících kroků:

1) První věc, kterou byste měli udělat, je získat komplexní zdravotní vyšetření. Nejen, že  tímto způsobem můžete identifikovat, čemu je ve svém těle třeba věnovat zvláštní pozornost. Ale je možné, že odhalíte skryté potíže, které je potřeba brát při dietě na zřetel. Vy vyšším věku je opravdu potřeba vědět, na co si v případné změny stravy resp. redukční dietě dávat pozor. Na to mnozí poradci ve výživě bohužel zapomínají.

2) Alespoň týden si všímejte, ve kterou denní dobu se cítíte nejlépe a jste plné síly a v jakou dobu si naopak chcete více odpočinout. To vám pomůže určit nejvhodnější čas na pohyb. Díky tomu si mimo jiné vyzkoušejte různé druhy fyzické aktivity, například chůzi, plavání, tanec a vyberte si pro vás takové, které vám poskytnou největší potěšení. U mne je to rychlochůze, kolo a plavání.

3) Optimalizujte svůj jídelníček (ideálně s odborníkem, který zohlední váš zdravotní stav) a zmenšete velikost svých porcí. Co nejvíce se vyhýbejte jednoduchým sacharidům (sladkostem a sladkým nápojům) a přidejte do své stravy jídla s vyšším obsahem vlákniny.

 

Hubnout pro ženu ve vyšším věku není žádná  růžová procházka, to říkám na rovinu, ale dá se to zvládnout, pokud víte na co si ve svém případě dávat pozor a jak svůj jídelníček optimálně vyřešit.

A hlavně se nenechte zlákat neseriozními nabídkami na rychlé hubnut (hubnoucí koktejly, tukožroutí přípravky a podobně). Jojo efekt vás totiž v takovém případě určitě nemine. 

Přeji vám mnoho úspěchů na cestě za štíhlejší postavou a především za vaším lepším zdravím.

 

ANDY

alias 
Ing. ANDREA KINDERMANN
Specialista na zdravotní prevenci a výživu

VÁŠ OSOBNÍ PRŮVODCE PRO LEPŠÍ ZDRAVÍ

 

andrea.kindermann@email.cz

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář