Jdi na obsah Jdi na menu

RAW PRO ZAČÁTEČNÍKY

1. 4. 2016

Živá strava (v angl. raw food diet, live-food, living food) je plnohodnotný koncept stravování a životní styl, někdy nazývaný také vitariánství (v angl. raw foodism). Zjednodušeně řečeno se potraviny konzumují v co nejpřirozenějším, „nejpřírodnějším“ stavu. Jídelníček tvoří ovoce, zelenina, ořechy a semena. Při 100% živé stravě se nepojídají žádné živočišné produkty, je to tedy strava veganská a z velké části i bezlepková. 

 

Se syrovou stravou redukujete všechny "kyselinotvorné" látky které jsou typické pro vařenou stravu. Vaše tělo se skrz "živou stravu"  detoxikuje a navrací do své rovnováhy, což je podstatný předpoklad pro zdraví, krásu i dobré pocity. Čerstvá, chutná a rozmanitá.. taková je syrová strava. Má nejen výživovou hodnotu, ale také vám pomůže dlouhodobě se udržet svěžest i ideální váhu. 

 

Pokrmy se nevaří, protože při teplotě vyšší než 42 °C se ztrácejí enzymy a důležité výživné látky. Praktikování živé stravy vede podle vědeckých výzkumů i individuálních zkušeností k výraznému zlepšení zdravotního stavu a dokonce i k vyléčení závažných nemocí.

 

Živá strava je velmi chutná. Potraviny a jejich kombinace se našim chuťovým buňkám představí zcela novým a nečekaným způsobem. Živé dezerty z ovoce (i zeleniny), oříšků a přírodních sladidel budou chutnat úplně každému. Jsou nesrovnatelně zdravější než běžné sladkosti s bílým cukrem a někdy jsou propagovány jako„sladkosti bez hříchu“ (guilt-free) a mohou být právě tím prvním setkáním, na základě kterého nás živá strava zaujme. (Pamatujme však, že i tak by měly tvořit pouze malou část našeho jídelníčku.)

 

Svému zdraví pomůžeme, když do svého jídelníčku zařadíme vybrané prvky a pokrmy živé stravy, které vám vyhovují.

Zejména na cestách může být zpočátku obtížnější jíst pouze živou stravu, a tak svůj jídelníček přizpůsobíme.

 

Užitečnou zásadou v této souvislosti je rozhodovat se vždy pro nejzdravější pokrm z daných možností. A ačkoliv nalezneme často i protichůdné informace o prospěšnosti různých potravin a stravovacích režimů, máme dnes každý poměrně dobrou vnitřní představu a cit pro to, co je zdraví prospěšné jídlo.

 

více na:

http://jimezive.cz/ziva-strava/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář