Jdi na obsah Jdi na menu

NADVÁHA ČI OBEZITA ČESKÉ POPULACE

1. 8. 2013

V České republice v dospělé populaci je 55 % tlustých, z čehož 35 % spadá do kategorie nadváhy a 20 % do kategorie obezity.

 

Obezita nebo nadváha postihuje více než 70% mužů a přes 50% žen české populace.Dědičná složka obezity se spolupodílí na jejím vzniku z více než 50% (pokud se nezdravě stravují rodiče budou se nezdravě stravovat i jejich děti).

 

Obezita, čili nadváha je závažné onemocnění, které vzniká v případě navození pozitivní energetické bilance, tedy v situaci, kdy dlouhodobě převažuje  příjem energie nad jeho výdejem. Dochází k hromadění tukové tkáně a nárůstu hmotnosti.

 

Další příčinou je konzumace potravin s vysokou energetickou hodnotou. Klasická česká kuchyně je toho zářným příkladem. Jedna porce našeho "národního" jídla (vepřová pečeně, houskový knedlík, zelí) má energetickou hodnotu 3800 kJ a obsahuje 40g tuků! Naproti tomu vařený květák s bramborem má 1490 kJ s obsahem tuků pouze necelých 9 gramů. To je důležité si uvědomit zvláště při výchově dětí, které nevhodné stravovací návyky v dospělosti kopírují. 


    Nedostatek pohybu vede ke sníženému energetickému výdeji. A právě kombinace omezené fyzické aktivity a nadměrného energetického příjmu je nejčastější příčinou vzniku obezity a komplikací s ní spojených. V menší míře se na obezitě mohou spolupodílet vlivy hormonální (onemocnění štítné žlázy, Cushingův syndrom), některá léčiva zejména kortikoidy, některé typy antidepresiv apod.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář