Jdi na obsah Jdi na menu

V ÚČTENKÁCH ČÍHÁ NEBEZPEČÍ O KTERÉM MOŽNÁ ANI NEVÍTE

14. 7. 2020

Většina účtenek je nebezpečná, jak aspoň ukázala analýza mezinárodních vědců pod záštitou Granadské univerzity. Vyrábí se totiž z termopapíru, který se potírá látkou Bisfenol A (BPA). O ní existuje vážné podezření, že jde o endokrinní disruptor, který může vést až k rakovině.

uctenka-hair-salon-5200394_960_720.jpg

Z mnoha pokladních kas a dalších zařízení pro placení vycházejí účtenky na takzvaném termopapíru, které obsahují látku zvanou bisfenol A (BPA). Tu přitom Evropská unie označila za “obzvlášť znepokojující”. Ohrožuje totiž vývoj mozku u nenarozených dětí, souvisí s mužskou neplodností a může spustit také nemoci srdce či rakovinu.

Dlouho se BPA používalo, aniž by se tím někdo pozastavoval. Poslední roky a četné výzkumy ale ukázaly, že ve skutečnosti jde o velice nebezpečnou chemikálii, která je spojována s autismem, neplodností, ADHD, diabetem, předčasnými porody i rakovinou. Narušuje totiž hormonální komunikaci mezi buňkami, čímž se řadí mezi endokrinní disruptory.

Jakmile se dotknete termopapíru, dostanou se částečky BPA přes kůži do těla. 

Lidé by podle badatelů měli vzít tato zjištění na vědomí a měli by změnit způsob, jak s účtenkami pracují. Prostě s nimi minimalizovat kontakt!

Termopapír je přitom jen zlomek z celkového počtu předmětů, kde se BPA používá. Nejčastěji jej najdeme v polykarbonátových plastech, tedy například plastových krabičkách na jídlo, určitém typu lahví, ale třeba i v CD nosičích nebo lacích. V klasických PET lahvích se nevyskytuje (jakkoli kdekdo na internetu tvrdí opak, jde o takzvaný hoax).

Největšímu riziku čelí prodavači

 

 

ZDRO JINFO:

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/589235/rakovina-autismus-i-neplodnost-v-uctenkach-ciha-nebezpeci-jsou-plne-chemie.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář