Jdi na obsah Jdi na menu

V AFRICE SE ŠÍŘÍ MALÁRIE ODOLNÁ VŮČI LÉKŮM

1. 7. 2014

 V jihovýchodní Asii se šíří kmeny malárie, které jsou odolné vůči používaným lékům. Řada případů se objevila v Thajsku, Kambodži, Vietnamu a Barmě. Experti varují, že je nyní zapotřebí naléhavě situaci řešit, než se tyto kmeny malárie přenesou dál na západ do lidnatých států Bangladéše a Indie.

Další šíření by totiž mohlo zvrátit úspěchy ve snížení úmrtnosti na tuto nemoc. Informoval o tom deník The Independent.

Kmeny malárie odolné vůči lékům se poprvé objevily koncem 50. let, což vedlo k úmrtí milionů nakažených. Vědci varují, že nyní můžeme čelit podobnému riziku. Stoupá totiž odolnost vůči dosud účinným moderním lékům, které obsahují látku artemisinin.

Ukazuje to studie zveřejněná v časopise New England Journal of Medicine. Tým vědců v desítce asijských a afrických států zkoumal krevní vzorky více než tisíce pacientů trpících malárií. V Demokratické republice Kongo, Nigérii a Keni, tedy afrických zemích, které byly součástí výzkumu, se ale odolnost vůči lékům neprokázala.

„Pokud se odolnost rozšíří po Asii a do Afriky, většina pokroku na poli snížení úmrtnosti na tuto nemoc bude zvrácena, řekl Jeremy Farrar, ředitel britské nadace Wellcome Trust.

 

Tradiční přístup k prevenci přitom nebude stačit. „Potřebujeme jednat radikálněji a udělat z této záležitosti prioritu světového zdravotnictví. A to bez odkladu,“ vysvětluje profesor Nicholas White z Oxfordské univerzity.

 

Malárii způsobuje parazit zimnička, jehož přenašečem na člověka je komár rodu Anopheles. Prvními symptomy jsou horečka, bolest hlavy, zvracení a pocit mrazení. Podle údajů WHO zabila nemoc v roce 2012 více než 600.000 osob. Díky preventivním a regulačním opatřením klesla míra úmrtnosti ve srovnání s rokem 2000 o více než 40 procent. Nejvíce je stále postižena subsaharská Afrika, na kterou připadlo 90 procent obětí. Nejčastěji na nemoc umírají děti mladší pěti let, zvláště ohroženy jsou i těhotné ženy.

 

ZDROJ: 

http://zdravi.e15.cz/denni-zpravy/ze-zahranici/v-jihovychodni-asii-se-siri-kmeny-malarie-odolne-vuci-lekum-476328

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář