Jdi na obsah Jdi na menu

POZOR NA TOXICKÉ SVÍČKY, KTERÉ MOHOU POŠKODIT VAŠE ZDRAVÍ

31. 3. 2021

Spojujete si romantický večer se svíčkami, nejlépe vonnými? Zkontrolujte, z čeho jsou svíčky vyrobeny a jaký mají knot. Mohou být zdrojem látek, které  poškodí vaše zdraví.

Nejčastěji se prodávají svíčky z parafínu. Ten je vedlejším produktem při zpracování ropy a jde o poměrně levný materiál. Vědci z univerzity v Jižní Karolíně analyzovali výpary uvolněné při hoření svíček v laboratorních testech a našli mimo jiné saze či benzen. Ten je karcinogenní, tedy může být iniciátorem rakovinného bujení, zejména pro plíce a krev (leukémii). V malých dávkách způsobuje bolest hlavy, únavu a zrychluje srdeční tep.

Dále se z parafínu uvolňuje toluen, který má vliv na dýchací systém, krevní oběh i nervovou soustavu. Ve vyšších koncentracích způsobuje podráždění očí a kůže. Ve starých svíčkách byste mohli najít i velmi nebezpečné olovo. Naštěstí evropská legislativa od roku 2003 nedovoluje používání tohoto kovu pro výrobu knotů.
 
Specifikem vonných svíček je uvolňování formaldehydu. Je třeba mít se na pozoru před druhy, které obsahují citrusovou vůni, tedy limonen. Jde o neškodnou látku, která se používá i k aromatizaci potravin či čisticích prostředků, ale při spalování v rámci hoření parafínu tvoří toxický formaldehyd, který u citlivých jedinců může vyvolat krvácení z nosu, záněty kůže nebo astma.
 
Pokud se nechcete vzdát měkkého světla svíček, volte rozhodně ty z přírodního vosku. Vždy by měly obsahovat 100 procent rostlinné složky, bez přídavku parafinu (zkontrolujte si to raději na obalu). Nejčastěji se setkáte se sójovým, kokosovým nebo konopným voskem. Skvělou volbou jsou také svíčky z včelího vosku, které mají nezaměnitelnou vůni po medu a přírodní charakter.
 
ZDROJ INFO:
https://www.prozeny.cz/clanek/pozor-na-toxicke-svicky-mohou-poskodit-zdravi-53230
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář