Jdi na obsah Jdi na menu

OBLÍBENÉ MALINOVKY OBSAHUJÍ DEHET A TOLUEN

9. 9. 2018

 

Limonádový boom přichází především v horkých letních dnech, kdy jsou vítaným osvěžením při pobytu u vody, v přírodě nebo při občerstvení v restauracích. Pojem „ovoce“ prostě táhne, a je tak marketingově využíván (spíše tedy zneužíván) v názvech produktů, které ve skutečnosti ovoce nikdy neviděly.

 


Malinovky žádné maliny neobsahují, červené jsou kvůli uhelnému dehtu. To je zjištění, které přinesl pořad A DOST! na Stream.cz. V malinovkách není žádné ovoce, červenou barvu jim dodává nebezpečný uhelný dehet. Některé malinovky jsou barveny azorubinem (E122). Ten je velmi nebezpečný zejména pro děti. 


Azorubin může za růst a přežívání karcinogenních nádorů. Je zakázán v USA. V Česku byl také zakázán, než jsme vstoupili do EU. Brusel totiž s touto látkou problém nemá a pro děti ji schvaluje. 


Azorubin je barvivo, které může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí. Pokud ale dostaneme takovou limonádu v sudu, tak je to informace, kterou si rodiče nepřečtou.

 

V malinovce nejsou smrtící jen barviva, ale také sladidla. Používá se například sacharin (E954). Toto umělé sladidlo je vyrobené z toluenu. Sacharin je podezříván, že vyvolává rakovinu. Tuto látku už nepoužívá ani Coca-Cola.

 

Minimálně verbálně je to tedy zavádějící název, horší je ale, že značná část točených malinovek (i jiných „ovek“) obsahuje kombinaci složek, které nejsou zrovna vhodné pro lidský organismus, a už vůbec ne pro organismus dětský.

 

Jako například některá barviva, třeba E 122. Na jejich účinky a přítomnost v potravině či nápoji musí výrobce ze zákona upozornit spotřebitele na obalu výrobku. Pokud jde ale o točené limonády, člověk obvykle nemá šanci se cokoli o složení nápoje dozvědět, protože sudy s nápoji jsou jeho zrakům skryté. Mohl by se sice zeptat obsluhy, avšak ani ta obvykle o složení toho, co prodává žíznícím lidem, moc neví.

 

Naštestí se časy mění a v roce 2016-2017 došlo u mnoha výrobců ke změně minimálně u barviv, někdo opustil i od umělých sladidel.A dokoce lze najít koncentrát pro příravu malinovky bez umělých konzervantů.


A proto pokud si už tu malinovku jdete koupit, zeptejte se čím je barvená (zda přírodními barvivy - mrkev, ibišek, rybíz,..) a čím je slazená (zda se v ní nenachází umělá sladidla). Nejlépe na tom aktuálně jsou tyto produkty:

Koli malinovka - přírodní barviva, oslazená pouze cukrem (nikoli umělými sladidly), konzervat obsahuje - bezoan sodný - kvůli trvanlivosti.

LeomonApe - koncentrát pro přípravu malinovky - přírodní barviva, oslazena cukrem a bez umělých konzervantů (konzervováno citronem - životnost 1 rok).

 

Zdroj:

https://www.stream.cz/adost/10027240-z-ceho-ted-vyrabeji-malinovky-co-se-zmenilo?rss&dop-ab-variant=3&seq-no=1

 


Zdroj: https://www.extra.cz/malinovka-pro-deti-jsou-v-ni-jedy-ktere-vyvolavaji-rakovinu-maliny-chybi

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář