Jdi na obsah Jdi na menu

NOSODY - BIOTERAPIE

22. 6. 2013

 Nosody jsou homeopatické léky, které jsou připraveny z chorobných tkání, patologických výměšků různých chorob" 

a nebo taky 
"Nosody jsou nejbližšími příbuznými homeopatických léčiv (viz HOMEOPATIE), liší se však od nich v jednom dosti podstatném ohledu. Zatímco homeopatikum je získáno ředěním a potencováním činitele vyvolávajícího stejné příznaky, jaké má míti léčený stav, nosodyse racionálněji vyrábějí přímo z choroboplodných činitelů, například mikroorganismů, chorobných ložisek nebo zřejmě i rozemletých televizorů. Příkladem takové nosody je např. Aqua FS® , o které pozitivně referuje MUDr. Jonáš (1997). “FS” v názvu léčiva je pravděpodobně odvozeno od německého výrazu das Fernsehen. Preparát má být účinný proti potížím způsobeným zářením televizní obrazovky či monitoru počítače. Je vcelku správné, když prakticky neexistující nemoc je léčena nemožným léčivem. Z hlediska fyzikálně chemického jsou nosody i homeopatika čistými ředidly, ovšem připravenými z poněkud odlišných výchozích surovin. Cena je srovnatelná. Na tomto místě se nemohu nezmínit o doporučeném způsobu platby za homeopatika a jistě i nosody, který byl navržen v diskusi na celostátní odborné konferenci biofyziků v r. 1996: Plátce uchopí stokorunu a otře ji o povrch lékárenského pultu. Informace o penězích poté prostoupí z bankovky do pokladny a pak zcela v intencích homeopatické ideologie může být pohledávka považována za zapravenou." - tak tohle bych vůbec viděla jako geniální interpretaci theorií dr. Hahnemanna.

 

Bioterapie či isoterapie (z řeckého ίσος, stejný = léčit stejné stejným) je léčení pomocí preparátů zvaných nosóda nebo modernějibioterapeutikum či isoterapeutikum. Tyto homeopatické preparáty jsou připravovány z nemocných tkání a orgánů nebo z jejichsekretů, např. z hnisuvředůnádorů, z exkretů nemocných osob, ale i z virů a bakterií. Impulsem pro používání nosód byl Jennerův objev očkování virem vakcínie (kravských neštovic) proti neštovicím. Nosódy mají působit podobně, prostřednictvím aktivace obranných sil, podle jiných však působí také na principu podobnosti. Vzhledem k tomu, že patologická tkáň je potencována homeopaticky, je léčba nosódami jakýmsi hybridem mezi očkováním (vakcinací) a homeopatií s tím rozdílem, že homeopatie je léčba podobného podobným, kdežto v případě nosód jde o léčbu stejného stejným. Sám Hahnemann isopatii, tedy i léčbu nosódami odmítal, a zavedli ji teprve jeho následovníci. Termín nosóda použil poprvé americký homeopat Constantine Hering.

Léčba nosódami se rozšířila především ve Francii a Německu, kde se používá dodnes. Byla považována za samostatnou metodu, ale od roku 1985 je součástí homeopatie, a nosódy jsou proto v Německu zařazeny do oficiálního homeopatického lékopisu. V západní Evropě dnes existuje zhruba 30 továrně vyráběných nosód. Původně se používaly nosódy v injekční formě, dnes ve formě tablet akapek. Prvním výrobkem byl psorin, připravený ze svrabových kožních ložisek, známá byla i difterická nosóda (proti záškrtu), v současnosti jsou často používanými nosódami Staphylococcinum a Infuenzinum (proti chřipce), a existují i nosódy proti tumorům, např. carcinoma-uteri-nosóda. Do České republiky zatím tyto preparáty nepronikly.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář