Jdi na obsah Jdi na menu

NA CO POZOR PŘI UŽÍVÁNÍ IBALGINU

18. 5. 2023

I u tohoto léčiva se nesmí současně s ním konzumovat alkohol. Účinná látka Ibuprofen je součástí léků: Ibalgin, Brufen, Apo-Ibuprofen, Ibumax, apod. Toto léčivum se nesmí užívat spolu s jinými nesteroidními protizánětlivými léky, při poruchách krvetvorby, u vysokého krevního tlaku a také u léčby depresí. V prvním a druhém trimestru těhotenství a při kojení lze užívat pouze na výslovné doporučení lékaře. Ženy, které chtějí otěhotnět, se musí o užívání poradit s lékařem. Lék nesmí užívat ženy v třetím trimestru těhotenství.

Přeji Vám brzké uzdravení. Andy

 

 

Ibuprofen

Ibuprofen
Ibuprofen-Enantiomere Strukturformeln.png
Obecné
Systematický název (RS)-2-(4-(2-methylpropyl)fenyl)propanová kyselina
Sumární vzorec C13H18O2
Vzhled bezbarvý prášek
Identifikace
Vlastnosti
Molární hmotnost 206,28 g/mol
Teplota tání 76 °C
Bezpečnost
Není-li uvedeno jinak, jsou použity jednotky
SI a STP (25 °C, 100 kPa).

Blistr tablet Ibalginu (Zentiva), účinná látka ibuprofen


Ibuprofen (lat. ibuprofenum) je léčivo ze skupiny nesteroidních antiflogistik, které se používá na tlumení bolestí, zánětů a horeček. Existuje ve formě tablet, sirupů a léků pro lokální podání (krémy, gely). Tablety v síle do 400 mg se dají zakoupit v lékárně i bez lékařského předpisu. Síla 600 mg je vázaná na lékařský předpis. Prodává se pod různými komerčními názvy, např. Apo-Ibuprofen, Brufen, Dolgit, Ibalgin, Ibumax, Nurofen aj.

Indikace

Ibuprofen patří do indikační skupiny antiflogistika, analgetika a antipyretika. Užívá se při mírných a středních bolestech různého původu (především bolesti kloubů, svalů, zubů, hlavy a menstruační bolesti), zvýšené teplotě, při zánětech.

Mechanismus účinku

Ibuprofen je inhibitor enzymu cyklooxygenázy (COX). Tento enzym je zodpovědný za tvorbu prostaglandinů, látek způsobujících bolestivé vjemy a zvyšující teplotu. Zánět zmírňuje za pomoci snížení uvolňování mediátorů zánětu z buněk imunitního systému.

Dávkování

Doporučená dávka závisí na tělesné hmotnosti a indikaci. Obecně se dá říci, že doporučená dávka pro perorální podání je 200-400 mg (20-35 mg/kg hmotnosti pro děti) každých 4–6 hodin, maximální denní dávka je 2 400 mg. Účinek ibuprofenu závisí na dávce. Dávky do 1 200 mg/den působí spíše proti bolesti a zvýšené teplotě, dávky do 2 400 mg/den působí spíše protizánětlivě. [zdroj?]

Nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky se projevují především v oblasti žaludku. Častější nežádoucí účinky: nevolnost, dyspepsie, zvýšená hladina jaterních enzymů, průjem, zácpa, krvácení z nosu, bolesti hlavy, závratě, vyrážka, zadržování tekutin, a hypertenze. Vzácně při dlouhodobém užívání velkych davek muze dojit u nekterych jedincu k poškození tenkeho streva, srdečnímu selhání,hyperkalémii, poškození ledvin a může dojít ke vzniku žaludečních vředů. Prevence je pouze krátkodobé užívání a požití po jídle.

Těhotenství a laktace

V prvním a druhém trimestru těhotenství a při kojení lze užívat pouze na výslovné doporučení lékaře. Ženy, které chtějí otěhotnět, se musí o užívání poradit s lékařem. Lék nesmí užívat ženy v třetím trimestru těhotenství.

Ibuprofen lysin

V Evropě, Austrálii a na Novém Zélandu je ibuprofen lysin (ibuprofenlysinát, lysinová sůl ibuprofenu) registrovaným lékem pro podobné indikace jako ibuprofen. Ibuprofen lysin má ale oproti němu prokazatelně rychlejší nástup účinku. Nejvyšší koncentrace v organismu se objevuje již po 15 minutách (u klasických forem po 30 minutách)[1]. V ČR je na trhu přípravek s obsahem této látky - Ibalgin rapid 12x400mg.

Interakce

Užívání ibuprofenu a jiných léků se vzájemně ovlivňuje, a to především s léčivy, které snižují srážlivost krve. Ibuprofen jejich účinek zvyšuje. Dále může dojít ke snížení antihypertenzního účinku u léčiv na vysoký krevní tlak.

Neověřené použití (ve fázi výzkumu)

  • Stejně jako jiná NSAID léčiva, ibuprofen může být použit při léčbě ortostatické hypotenze (pokles krevního tlaku při přechodu do vzpřímené polohy).
  • Některé studie ukazují, že ibuprofen má vynikající výsledky v konkrétní ochraně (tzv. profylaxi) před Alzheimerovou chorobou, pokud je podáván v malých dávkách po dlouhou dobu. Pro tuto indikaci je ale třeba další výzkum.[2]
  • Je možné, že užívání ibuprofenu zpožďuje nástup nebo působí preventivně proti Parkinsonově nemoci. Opět je však třeba další výzkum.

ZDROJ INFO:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ibuprofen

poprvé publikováno na tomto webu 1.4.2013

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář