Jdi na obsah Jdi na menu

KAŽDÝ TÝDEN ZKONZUMUJEME V KONTAMINOVANÉ VODĚ A JÍDLE ASI 5 GRAMŮ PLASTU

13. 2. 2020

Žijeme v záplavě plastů. Nezabírají ale místo jen u nás doma nebo na skládkách. Nerecyklovaný plast se velmi pomalu rozkládá a během své existence vypouští do okolí tzv. mikroplasty. Ty končí ve vodě, kterou pijeme a výjimkou není ani jídlo, které jíme. 

Odhaduje se, že každý týden ve vodě a jídle zkonzumujeme asi 2000 částic mikroplastů. Dohromady to znamená přibližně 5 gramů plastů, tedy stejné množství, které najdete v běžné kreditní kartě.

A jaký je dopad takového množství na naše zdraví? Bohužel zatím neexistuje dostatečné množství studií vlivu mikroplastů na zdravotní stav lidí. U zvířat (zejména ryb) se však vysoká míra mikroplastů v těle projevuje negativně. Bez ohledu na to, zda mikroplasty snižují délku a kvalitu našeho života, bude velmi těžké se jich zbavit. Nejvíce plastových částic se nachází v pitné vodě z vodovodu, ale velké množství jich obsahují také pivo (pro Čechy někdy větší nebezpečí než pitná voda), mořské plody a sůl.

 

Když nebezpečí číhá ve vodovodu, pak je řešení jasné – kupujte balenou vodu! Avšak tím se problém neřeší, ale naopak prohlubuje. Každý den jsou na světě použity miliony plastových lahví s vodou a jejich následné nevyužití má narůstající negativní vliv na životní prostředí. Očekává se, že počet plastových lahví na světě brzy přesáhne půl bilionu kusů, což je pro mnoho z nás nepředstavitelné číslo.

Místo nakupování balené vody je lepší tu z kohoutku filtrovat. Filtračních systémů je na trhu mnoho a v různých cenových relacích. Už za pár stokorun pořídíte filtr, který výrazně sníží množství mikroplastů v pitné vodě. Nejlépe fungují filtry na bázi tzv. reverzní osmózy. Ty ale fungují někdy až příliš dobře a z vody neodstraňují jenom škodlivé látky, ale i látky pro tělo prospěšné, jako jsou vápník a hořčík. Před instalací filtru se poraďte s odborníky a zjistěte si, jaké je složení vaší současné pitné vody. Ideálně by filtr neměl narušit minerální složení vody, což ale někdy nelze, jestliže je vaším cílem odstranění mikroplastů.

 

zdroj info:

https://www.kupi.cz/magazin/clanek/2958-kazdy-tyden-ve-vode-a-jidle-zkonzumujeme-priblizne-5-gramu-plastu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář