Jdi na obsah Jdi na menu

ANTIBIOTIKA V TĚHOTENSTVÍ

1. 2. 2023

Antibiotika jsou léky, které mají baktericidní nebo bakteriostatické účinky. Jsou tedy určeny k léčbě infekčního onemocnění. Jak už bylo řečeno, antibiotika nezabírají na viry, takže takovou chřipku a nachlazení pomocí těchto léků nikdy nevyléčíme.

Co se týče užívání antibiotik v těhotenství, tak většina žen si neustále dokola klade několik otázek. Nepoškodí antibiotika vývoj dítěte? Nezpůsobí antibiotika předčasný porod nebo dokonce potrat?

Jak už bylo řečeno, tak antibiotika jsou léky, které může předepsat jen lékař a ten by měl vědět, co těhotná žena může a co nepoškodí její těhotenství.

Rezistence antibiotik u novorozence

Antibiotika v těle matky vždy přestupují i na plod. A i u dítěte se může vyvinout značná rezistence a pak je pro nás těžké najít antibiotikum, v případě onemocnění dítěte, které by na dítě zabíralo.

Nejčastější infekce v těhotenství

Mezi nejčastější infekční onemocnění matky v těhotenství patří infekce močových cest, přesněji řečeno zánět močového měchýře.

Správná volba antibiotik v těhotenství

Pokud žena onemocnění nějakou infekcí v těhotenství, je vždy důležité, aby dostala vhodné antibiotika. Velké množství antibiotik nejsou pro těhotenství vhodná a to především v prvním trimestru těhotenství, kdy dochází k vývoji plodu. Avšak pokud žena onemocnění infekcí, je nutné nasadit antibiotika, které jsou cílené k danému onemocnění. Lékař by měl vždy vědět o těhotenství. Lékař má také povinnost poučit ženu, jak má léky užívat a poučit ji, že v případě komplikací se má okamžitě obrátit na lékaře, aby nedošlo ke komplikacím, případně k potratu dítěte nebo poškození plodu.

Mezi nejvhodnější antibiotika patří peniciliny a cefalosporiny. Není vhodné, aby žena konzumovala víceléků dohromady, mohlo by dojít ke komplikacím.

Nežádoucí účinky antibiotik v těhotenství

Antibiotika, pokud nejsou správně zvolena lékařem nebo sižena doma sama začne užívat nějaké antibiotika, tak může dojít ke značnému poškození plodu.

  • Riziko potratu
  • Krvácení v průběhu těhotenství
  • Riziko deformit plodu v těhotenství

Vhodná a nevhodná antibiotika v těhotenství

Vhodná antibiotika v těhotenství

  • Mezi vhodná antibiotika v těhotenství patří peniciliny a cefalosporiny.

Nevhodná antibiotika v těhotenství

  • Mezi nevhodná antibiotika patří tetracykliny, chinilony a chloramphenicol.

ZDROJ INFO:

http://antibiotika.lecebne.cz/antibiotika-v-tehotenstvi.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář